Főbb megállapítások:

  • A mikromobilitási eszközökre, mint például az elektromos rollerekre is kötelező lesz a gépjármű-felelősségbiztosítás.
  • A biztosítók június 8-ig állítják össze a díjtarifákat, a biztosítást pedig július 16-ig szükséges megkötni.

A tömeg és a sebesség lesz a döntő

Bővül azoknak a járműveknek a köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni. Az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint most már a mikromobilitási eszközökre is kiterjed a kgfb. A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e rá biztosítást kötni – jelezte közleményében a MABISZ.

  • Az elektromos hajtású járművekre 25 kg alatt akkor kell biztosítást kötni, hogyha 25 km/h-nál gyorsabban haladnak, mint például az elektromos rollerek.
  • A 25 kg-nál nehezebb járgányok esetében pedig 14 km/h-t meghaladó tervezési sebességet határoztak meg.
  • A paraméterek ellenőrzése a tulajdonos felelőssége.
  • A kizárólag emberi erővel működtetett járművekre továbbra sem kell biztosítást fizetni, a gördeszkások és az elektromos rásegítéssel működő kerékpárok tulajdonosai fellélegezhetnek, illetve a mozgáskorlátozottak által vezetett e-moped járművekre sem vonatkozik az új rendelet.

Ezekre a határidőkre és szabályokra érdemes figyelni

Az új kötelező biztosítást július 16-ig kell megkötni. Mivel egy friss intézkedésről van szó, a biztosítók még dolgoznak a díjtarifák összeállításán, amit június 8-ig tesznek meg. Amennyiben téged is érint a rendelkezés, a Grantis szakértői szívesen segítenek neked az ajánlatok összehasonlításában.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény szerint olyan gépjármű esetében, amelyet nem vettek hatósági nyilvántartásba, vagyis nincs rendszáma, a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása.

A díjfizetési kötelezettség azt jelenti, hogy biztosítottként vállalod, hogy a biztosítási díjat határidőre megfizeted. A biztosító ezért cserébe a kockázatok bekövetkezése esetén a szerződésben meghatározott szolgáltatást nyújtja. A közlekedésben csak olyan járművel szabad részt venni, amelyre a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet fennáll. Amennyiben nincs érvényes biztosításod, az a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül, amiért helyszíni bírság is kiszabható, érdemes inkább minden szabályt betartani.