Főbb megállapítások:

  • A nők 17,5 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, egyes szektorokban pedig akár 30-40 százalék is lehet a bérszakadék.
  • Ennek hosszú távon az lesz a következménye, hogy a nők állami nyugdíja is kevesebb lesz.
  • A nyugdíjas korú nők egyharmada jelenleg is relatív szegénységben él.
  • Közben pedig a várható élettartam tovább növekszik, a következő évtizedekben akár 90 éves korukig is élhetnek a nők, és az nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen életminőségben teszik. 
  • Privát nyugdíj megtakarítással elkerülheted, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerülj.

Még mindig jelentős a bérszakadék, ami a nyugdíjon is megérződik majd

Az állami nyugdíjhelyzettel kapcsolatos kihívások az egész társadalmat, de a nőket különösen érintik. A nők 17,5 százalékkal kevesebbet keresnek Magyarországon, mint a férfiak, az Eurostat adatai szerint.

Nőként ezért lesz szükséged privát nyugdíjra

A KSH kutatása pedig arra világít rá, hogy a férfiak által reprezentált szakmákban akár 30-40 százalék feletti bérkülönbségek is lehetnek a férfiak javára (ez összefüggésben áll azzal, hogy a férfiak gyakrabban kerülnek magas presztízsű, vezetői pozíciókba, ami magasabb jövedelemmel is jár).

Nőként ezért lesz szükséged privát nyugdíjra

Mindez a nyugdíjadra is kihatással lesz, hiszen a nyugdíjad megállapításánál a havi átlagjövedelmedet fogják majd figyelembe venni. Tehát ha alacsonyabb a béred, akkor a nyugdíjad is az lesz. Megnéztük, hogy a mai nyugdíjasoknál mi a helyzet, és a KSH adataiból az látszik, hogy amíg tavaly a férfiak átlagnyugdíja 228 ezer forint, addig a nők nyugdíja 36 ezer forinttal kevesebb, azaz 192 ezer forint volt. Ameddig ezzel kapcsolatban nem lesz áttörés, sajnos a jövőre nézve is hasonlókra számíthatunk. 

A gyermeknevelés miatt a munkából kiesett évek is hátrányosan érinthetnek a nyugdíjszámításnál, hiszen a jövedelem mellett a másik fő tényező, amit néznek, az a munkával töltött időszak. Ahhoz, hogy állami nyugdíjat kapj, legalább 15 éves szolgálati időre van szükség. Bár a gyermekgondozást segítő ellátások is beleszámítanak ebbe, végső soron a nyugdíjjárulék fizetése lesz meghatározó, ami jóval kevesebb lesz, mintha főállásban dolgoztál volna. Ugyanez vonatkozik arra, hogyha később csak részmunkaidőben tudsz majd elhelyezkedni, esetleg egyéni vállalkozásba kezdtél a gyermekek mellett. 

A nők tovább élnek, mint a férfiak, de kevés a nyugdíjuk

Nőként tovább élhetsz (igen, végre egy jó hír, de azért ez is összetett). A nők születéskor várható élettartama 79 év, ez 3 évvel több, mint 20 évvel ezelőtt, és 7 évvel magasabb, mint a férfiaknál jelenleg. Mire nyugdíjas leszel (ha ez a következő évtizedekben lesz), egyes előreljelzések szerint, például az orvostudomány fejlődésével akár a 90 évet is megérhetik átlagosan a nők. Ez viszont azt jelenti, hogy tovább is kell majd gondoskodnod a megélhetésedről, akkor is, ha esetleg a társad már nincs veled. Ha már most ki vagy égve a munkában, akkor még belegondolni is nehéz, hogy életed végéig dolgoznod kelljen, ha az állami nyugdíj már nem lesz elég a létfenntartásra sem. 

Nőként ezért lesz szükséged privát nyugdíjra

A KSH Helyzetképéből kiderül, hogy a nyugdíjas nőket fokozottan fenyegeti az elszegényedés és a társadalmi kirekesztődés kockázata. Egyharmaduk relatív szegénységben él, azaz a 145 ezer forintos szegénységi küszöb alatt (egyszemélyes háztartásoknál).

Állami nyugdíj kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod a várható nyugdíjadat.

Nyugdíjkalkulátor

Születési évem
Nettó fizetésem Ft

A nyugdíjkalkulátor által számított adatok tájékoztató jellegűek, és körülbelül 90%-os pontossággal számolnak.

Hogy számol a kalkulátor?
Várható nyugdíjad:
Ami -tal kevesebb mint a mostani fizetésed. Ahhoz, hogy ezt a hiányt pótold, havonta és közötti összeget érdemes félretenned egy 20% adójóváírásos nyugdíj előtakarékosságba.

Szakértőinkkel egy személyes beszélgetés alkalmával többet is megtudhatsz arról, hogyan lehet orvosolni a nyugdíjhiányt. Kiszámolják neked, hogy miként tudnád kiegészíteni (vagy mire odajutunk, inkább helyettesíteni) az állami nyugdíjadat.

Van nyugdíj megtakarítás kalkulátorunk is!

Életkor:
év
Havi megtakarítás:
Ft

2334 ügyfelünk Google értékelése:

google ratings

5,00

A kalkuláció eredménye
Egy jól kiválasztott nyugdíj megtakarítással:
Egy átlagos nyugdíj megtakarítással:
Ennyit veszíthetsz egy rossz
döntéssel:

2334 ügyfelünk Google értékelése:

google ratings

5,00

A privát nyugdíj jelenti a megoldást

Az állami nyugdíjkilátások tehát nem túl fényesek, de a kezedbe veheted az irányítást: van lehetőséged arra, hogy az államtól független, privát nyugdíjat építs fel magadnak. A privát nyugdíj megtakarítás a következőképpen működik:

  • Kiválasztod a három nyugdíj megtakarítási forma közül a számodra szimpatikusat: 1. az önkéntes nyugdíjpénztár, 2. a nyugdíjbiztosítás és 3. a nyugdíj előtakarékossági számla közül választhatsz. Tanácsadóink szívesen segítenek abban, hogy melyik típust milyen élethelyzetben ajánljuk. Például ha nem szeretnél aktívan foglalkozni a befektetésekkel, csak takarékoskodnál, akkor az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás marad játékban. 
  • Rendszeresen félreraksz a futamidő végéig, megmented a pénzedet az inflációtól, ami a privát nyugdíj számládon fog hozamokat termelni. Mindhárom megtakarítási forma után évi 20 százalékot visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból. Emellett még bónuszokra is számíthatsz, például a hűség és a díjak alapján. 
  • A pénzt a nyugdíjkorhatár betöltésekor (nyugdíjbiztosításnál fixen a 65. születésnapodon) veheted fel. Dönthetsz úgy, hogy egyszerre kiveszed az egész tőkét, vagy akár havonta járadék formájában is kérheted. A privát nyugdíjadat bármire költheted, például ha szeretnél még utazni, végre a hobbidnak élnél, vagy vennél egy nyaralót, akkor azt is megteheted. Természetesen az a legfontosabb, hogy a havi kiadásaidat fedezni tudd, és megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást kapj, ha pedig van családod, akár még őket is támogathatod.

Segítünk eligazodni a nyugdíj megtakarítási lehetőségek között.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Független nyugdíj megtakarítási szakértőnk tippje: ha négy vagy több gyermekes édesanya, esetleg 30 év alatti anyuka vagy és nem fizetsz szja-t, akkor is tudsz élni adójóváírással a nyugdíjbiztosításon keresztül. Ez a megtakarítási forma ugyanis lehetővé teszi, hogy megállapodás szerint más legyen a biztosított és a szerződő fél személye. Az adóvisszatérítés mértéke évi max. 130 ezer forint, még legalább egy megtakarítási formával kombinálva pedig évi 280 ezer forint is lehet.

Összefoglalva

Magyarországon az uniós átlagnál is magasabb a bérszakadék a férfiak és a nők fizetése között, és ez a későbbi állami nyugdíjadon is meg fog érződni, akárcsak a gyermeknevelés miatt a munkából kiesett évek. A nyugdíjas nők harmada jelenleg is relatív szegénységben él.

Ha a kezedbe szeretnéd venni az irányítást, akkor az államtól független, privát nyugdíj megtakarítással tudsz tenni a jövődért. Háromféle lehetőség: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla közül is választhatsz. A privát nyugdíjtőkéd a rendszeres megtakarításokból, a hozamokból, az adójóváírásokból és a bónuszokból fog felépülni. Hogyha nem fizetsz szja-t, nyugdíjbiztosítással akkor is tudsz élni az adójóváírással.

Szeretnéd megtudni, hogy mekkora privát nyugdíjra tehetnél szert? Lennének még kérdéseid, például, hogy melyik életszakaszodban lenne érdemes belevágni? Esetleg pont az érdekel, hogyha kevesebbet keresel, mint a férfiak, akkor hogyan tudnál mégis takarékoskodni? Öngondoskodási szakértőink örömmel látnak el tanácsokkal, 10 év és több mint 20 ezer megtakarítás tapasztalatait adjuk át neked díjmentesen. Pénzintézet független szakértőként a teljes piacot átlátjuk, és segítünk megtalálni a számodra legjobb megoldást. Ha szeretnél bejelentkezni hozzánk, akkor ezt a lenti űrlapon tudod megtenni.