A rendszerváltás után Magyarországon is megjelentek a magánegészségügyi vállalatok, melyek pénzért kínálnak járó- és fekvőbeteg-ellátást, képalkotó diagnosztikát, fogorvosi szolgáltatást, ambuláns nőgyógyászatot és mindenféle egyéb kórházi szolgáltatást. Magas minőséget képviselnek, ami viszont – mint tudjuk – nem olcsó.

Mit jelent az egészségbiztosítás?

A biztosítók ezért külföldi minta szerint bevezették, hogy egészségügyi problémák finanszírozására is lehet biztosítást kötni, ezt hívjuk egészségbiztosításnak. Ennek az a lényege, hogy rendszeres havi díjat kell fizetni érte, és ha baj történik, akkor a biztosító fizeti a magánegészségügy költségeit (hogy ne kelljen közkórházba menned, és ne is saját zsebből kelljen fizetned mindent).

Jól gondolod, ezzel mindketten kockázatot vállaltok: lehet, hogy életed végéig nem leszel beteg (erre sajnos kicsi az esély), de az is lehet, hogy egy évig fizeted csak a biztosítást, és máris drága műtéteket kell igénybe venned. Lehet, hogy 120 ezer forintot fizettél be egy évben, és 5 millió forintos műtétre lesz szükséged. (Mármint ennyibe kerülne, ha neked kellene kifizetned a teljes összeget, helyetted viszont a biztosító fizeti.)

Sokan használják az egészségbiztosító kifejezést, valójában hagyományos biztosítótársaságokról van szó, amik ún. ellátásszervezőkkel (magánegészségügyi vállalatokkal) állnak szerződésben. Olyan cégekkel, mint az Affidea, a Medicover, a Budai Egészségközpont, a Dr. Rose, a Swiss Medical és még sorolhatnám. Biztosítója válogatja, ki melyik ellátásszervezőkkel szerződik le – mielőtt választasz, ez is döntési szempont lehet.

Mikor ad pénzt és mikor ad szolgáltatást a biztosító?

A kezdeti egészségbiztosítások összegbiztosítások voltak. Ez azt jelentette, hogy betegség esetén a szerződésben meghatározott összeget fizettek ki a biztosító. A biztosított személynek saját magának kellett elintéznie a kezelését, és előre finanszíroznia kellett ennek költségeit. Az igazolások bemutatása után a biztosító kifizette a szerződésben ígért összeget, így a biztosított személyt részben vagy egészben kártalanította, mégha utólag is.

Egy összegbiztosítás általában műtéti térítést, kórházi napi térítést és rettegett betegségek gyógyításának térítését vállalta.

Az ennél újabb és népszerűbb szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítás ezzel szemben az előre nem látható kórházi kezelések költségét fedezi valamilyen értékhatárig, de bizonyos esetekben korlátlanul. Vagyis az ellátásszervezővel a biztosító kommunikál, és a szerződésben foglalt kezeléseket téríti.

Miket térít egy egészségbiztosítás?

Általában egy egészségbiztosítás olyan szolgáltatásokat finanszíroz, mint a járó- és fekvőbeteg-ellátás, kritikus betegségek kezelése (rosszindulatú daganat, szívinfarktus, stroke stb.), diagnosztikai műszerek igénybe vétele (CT, MRI, PET-CT), egynapos sebészet, betegszállítás, második orvosi szakvélemény, külföldi gyógykezelés, fogászat, terhesgondozás, VIP kórház stb. Több egészségbiztosítási csomagnak része az évi egy-két teljes körű menedzserszűrés is.

Az alábbi biztosítók foglalkoznak Magyarországon egészségbiztosítással:

 • Aegon
 • Allianz
 • CIG Pannónia
 • Generali
 • Groupama
 • Medicover
 • NN
 • Signal
 • Union*
 • Uniqa
 • ViennaLife*
 • Wáberer Hungária

*Az Erste és a ViennaLife 2018. március 31-én beolvadt az Union Biztosítóba. 

Fontos tudni, hogy

az egészségbiztosítás más-más szolgáltatásra terjed ki egyik és másik biztosítónál.

Valamely biztosító komplex szolgáltatást nyújt, valamelyik viszont csak egy-egy kritikus betegség esetére nyújt fedezetet. Valahol vállalják, hogy akár külföldi kórházba is elszállítanak (a világ szinte bármely pontján), és még egy hozzátartozó útiköltségét és szállodai elhelyezését is fizetik, a külföldi orvosi szaktekintélyekről nem is beszélve. Valahol főként csak a rákos megbetegedésekre koncentrálnak.

Bizonyos biztosítók a lakossági és vállalati ügyfelekkel egyaránt foglalkoznak, mások csak cégek részére értékesítenek csoportos egészségbiztosítást.

Mennyibe kerül egy egészségbiztosítás?

A fentiek miatt nehéz árat mondani. Minden attól függ, hogy melyik biztosítót választod, annak melyik csomagját, kéred-e a kiegészítő szolgáltatásokat, az egészségbiztosítást magánszemélyként vagy csoportosan kötöd. Az is lényeges, hogy hány éves vagy, milyen munkakörben dolgozol, dohányzol-e és mik a kórelőzményeid. Ha mégis számszerűsíteni kellene, akkor a havi díj 6000 és 35 000 Ft közé tehető.

Konkrét árakat is tudunk mondani

Azt javaslom, hogy kérj tőlünk konkrét ajánlatot! Mondd el, mik az igényeid, és megkeressük azokat a termékeket, amik azokhoz a leginkább illenek. Ezután már árakkal is tudsz majd kalkulálni.