Általában igaz, hogy betegségeink már jóval a tünetek, panaszok megjelenése előtt jelen vannak életünkben – de a mindennapok során ekkor még nem észleljük őket. Legtöbbször már csak akkor derül fény rájuk, amikor már akár komolyabb problémát is jelentenek, és egy nagyobb orvosi beavatkozás is szükségessé válik.

Az időben észlelt egészségügyi problémák, vagy az azok kialakulásának mihamarabbi felismerésével egy későbbi nagyobb bajtól menthetjük meg magunkat. Ehhez azonban szükség van arra, hogy rendszeresen eljárjunk szűrővizsgálatokra, és szükség esetén időben a megfelelő szakorvoshoz forduljunk.

Az állami egészségügy elveszi a kedvünket a prevenciótól

Komoly problémát jelent, hogy a szükséges éves szűrővizsgálatokat legtöbben azért hagyjuk ki, mert nincs időnk és kedvünk ahhoz a tortúrához, ami az állami egészségügyben vár ránk ilyen esetben.

Rengeteg időt vesz igénybe, mire kivárjuk a sorunkat, az intézmények állapota a legtöbb esetben hagynak némi kívánni válót maguk után, és legtöbbször a hálapénzt is nehéz megúszni. További indok lehet, hogy sokszor még csak az esetleges kérdéseinkre se kapjuk meg a kielégítő választ a leterhelt szakemberektől.

Ráadásul a legtöbb esetben nem is tudjuk 1-2 nap alatt elintézni ezt, hiszen a különböző vizsgálatokra más-más napokra kaphatunk időpontot – ahol egyesével akár órákat is várhatunk. Továbbá például egy őszre tervezett vizsgálatra jobb már tavasszal gondolni – gyakori ugyanis, hogy akár több hónappal későbbre kapunk csak időpontot, mikor bejelentkezünk.

Az viszont semmiképp sem nevezhető jó megoldásnak, ha emiatt az egészségünk elhanyagolása mellett döntünk.

Hiszen, ha később komoly tünetekkel és panaszokkal jelentkező problémánk alakul ki, már kénytelenek leszünk orvoshoz fordulni – és itt már a korábbi nemtörődömségünk jelentős következményekkel is járhat.

A privát egészségügyben mindez máshogy zajlik

Amennyiben úgy döntünk, mégis fontos annyira az egészségünk, hogy évente szűrővizsgálatokra járjunk,

A legtöbb magánklinika esetében igénybe vehetjük a menedzserszűrés szolgáltatást.

A szakorvosok jól képzettek és felkészültek, a felszereltség megfelelő. Privát rendszerben a bejelentést követően általában már 5 napon belül el is lehet menni szűrésre, valamint egy 10 perces vizsgálat nem veszi el egy egész napunkat – így sokkal jobban szervezhetünk ezekkel az időpontokkal. Amennyiben délelőtt 10:15-re megyünk, úgy valóban fogadnak is bennünket ekkor, nem csak 2 vagy 3 órával később.

Ugyanakkor egy egyszeri menedzserszűrésért egy magánklinikán mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk

Az árakat az elvégzett vizsgálatok száma és típusa határozza meg. Egy kevésbé részletes menedzserszűrés 40-50 ezer forinttól indul magánszemélyenként, de egy teljesebb, már-már mindenre kiterjedő vizsgálat a 300 ezer forintot is elérheti.

Csomagtól függően olyan vizsgálatokat tartalmazhat egy ilyen szűrés, mint

  • laborvizsgálat,
  • belgyógyászati vizsgálat,
  • nyugalmi- és terheléses EKG vizsgálat,
  • nőgyógyászati,
  • urológiai vizsgálat,
  • emlődiagnosztika,
  • bőrgyógyászati vizsgálat,
  • fül-orr-gégészeti,
  • szemészeti szakvizsgálat, és így tovább.

És lehet, hogy itt nem ér véget a történet

Általában minden esetben kapunk ilyenkor összefoglaló véleményt, amely a vizsgálatok eredményeit, esetlegesen feltárt problémák véleményezését, javaslatokat tartalmazza. Azonban nem elhanyagolható szempont, hogy

Kisebb műtétek 3-500 ezer forint között mozoghatnak, de komolyabbak esetén már az egymilliós határt is átléphetik. Ugyanakkor nagyobb probléma jelentkezésénél – például egy jóindulatú agydaganatnál – már nagyot ugranak a kiadások, akár a 25 millió forintot is elérhetik. De nem felejthetjük el azt sem, hogy minden bizonnyal az állami egészségügy választása esetén sem lesz minden ingyen – a hálapénzzel is érdemes előre számolni.

A megoldást a magán egészségbiztosítás jelentheti

Ha magán egészségbiztosítást kötünk, szinte minden esetben lehetőségünk van évente egyszer elmenni a különféle szűrővizsgálatokra – amelyek jelentőségét egészségünkre nézve nem érdemes alábecsülni.

Ráadásul mindez egy havi kisebb összeg befizetésével válik elérhetővé számunkra. Emellé továbbá egy 0-24 órás orvosi call center is rendelkezésünkre áll, ami szintén nagyon hasznos lehet, ha sürgős kérdésünk merülne fel egészségünkkel kapcsolatban – hiszen így képzett szakemberek adnak rá választ.

Továbbá egy esetleges probléma esetén, ami a szűrővizsgálatok alkalmával derül ki, a szükséges további vizsgálatokat és ellátásokat is intézni tudjuk a biztosítás segítségével. Ahogy fentebb is látható volt, ezek akár több millió forintos költségek lehetnek, ami többszörösen hozhatja vissza befizetéseinket.

Ennek havi díja nagyjából 6 és 35 ezer forint között alakulhat.

Ez azért van, mert a biztosítók aszerint adnak egyéni tarifát, hogy hány éves vagy, milyen az egészségügyi állapotod, milyen az életmódod, és így tovább. Valamint a havonta fizetendő összeget az is befolyásolja, hogy milyen csomagot szeretnénk kötni – ugyanis az árral együtt nő az igénybe vehető szolgáltatások száma, és általában a térítési értékhatárok is. Utóbbi alatt azt értjük, hogy milyen összeghatárig finanszírozzák az esetlegesen felmerülő probléma esetén vizsgálatainkat, ellátásainkat – ez pedig általában milliós nagyságrendű összeget jelent.

Segítünk a választásban!

A választék bőséges, viszont nem mindegy, az árért cserébe milyen szolgáltatást kapsz. Ezek összehasonlításához azonban minden biztosítótól ajánlatot kell kérned, és ezek után mérlegelned – ami nem kis munka, enélkül azonban elhamarkodott döntés születhet a kérdésben. Ha szeretnéd, hogy ezt a feladatot megcsináljuk helyetted! A lent található űrlap kitöltésével segítséget kérhetsz tőlünk a számodra ideális egészségbiztosítás megtalálásához!