Hazánkban számos rövid és hosszútávú megtakarítási forma létezik, és a megfelelő befektetés kiválasztása nem egyszerű feladat. Ráadásul egy adott megtakarítási forma több bank és biztosító kínálatában is szerepelhet, így a kondíciók és a hozamok tekintetében is lehetnek lényeges eltérések. A legjobb, amit tehetsz, hogy szakemberrel konzultálsz, aki a pontos igények ismeretében segít meghatározni a céljaidhoz leginkább illeszkedő megtakarítási formát, majd az adott megtakarítási típusból a legjobb ajánlatokat osztja meg veled.

Melyik a legjobb megtakarítás?

Sokan kérdezik tőlünk, ezért fontosnak tartjuk leszögezni, hogy „legjobb megtakarítási forma” a piacon nem létezik. A megtakarítások összehasonlítása ugyanis minden esetben a célok és lehetőségek tisztázásával kezdődik. Teljesen más megtakarítási forma szükséges egy 26 éves férfi 4 évig tartó lakáscélú előtakarékosságához, és megint más befektetés lesz optimális egy 35 éves, kétgyermekes családapának, aki a gyermekeiről és a nyugdíjáról is hosszútávon szeretne gondoskodni. Emberek vagyunk, teljesen más célokkal és pénzügyi lehetőségekkel, amelyeket precízen fel kell mérni, és számításba kell venni a megfelelő megtakarítási forma kiválasztásakor.

Mivel kezdjem a megtakarítások összehasonlítását?

A legelső lépés a saját anyagi helyzeted pontos és következetes meghatározása legyen! Célszerű ennek érdekében a kiadásokról és a bevételekről folyamatosan nyilvántartást vezetned, így néhány hónap után kiderül, hogy mely költségeidből tudnál többet lefaragni, és hogy havonta mekkora összeg marad nálad biztosan, amit félretehetsz. Miután megvan a havi megtakarítási összeg, a második lépésben tűzd ki a megtakarításod célját, és ehhez kapcsolódóan az időtartamot is! Az időtartam és a cél már egyértelműen meghatározza, hogy milyen megtakarítási formák közül érdemes választanod.

Megtakarítások összehasonlítása

Az alábbiakban néhány sorban összefoglaljuk a fontosabb megtakarítási formákat a legnépszerűbb megtakarítási célok szerint:

Megtakarítások összehasonlítása

Megtakarítási célIdőtávJavasolt megtakarítási forma
Lakás előtakarékosság4 – 10 évLakáskassza, lakástakarék
Lakás előtakarékosság10 év felettUnit-linked életbiztosítás
Nyugdíj előtakarékosság10 – 40 évUnit-linked életbiztosítás
Gyermek előtakarékosság10 – 25 évUnit-linked életbiztosítás
Hosszútávú biztonsági tartalék10 – 20 évUnit-linked életbiztosítás
Középtávú biztonsági tartalék1 – 5 évÁllamkötvény és befektetési jegyek
Rövidtávú biztonsági tartalék1 év alattBanki lekötés és kincstárjegy

Természetesen ezektől eltérő megtakarítási célok is előfordulhatnak nálad, amelyek díjmentes felmérésében, és a hozzájuk leginkább passzoló megtakarítási forma kiválasztásában tudunk neked segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!