Megmozgatta a lakosságot a kampány

Április 2-án lezárult az első nagy lakásbiztosítási kampány. Az egy hónapon át tartó időszak alatt bárki – térítésmentesen és indoklás nélkül – újraköthette a szerződését, függetlenül a biztosítási évfordulótól, és még a biztosítók ajándékai közül is válogathatott. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint legalább 270 ezer szerződés frissült, azaz minden tizedik háztartás lakásbiztosítása korszerűbbé vált. Mivel sokan az utolsó pillanatra hagyták a biztosításuk átnézetését, ezért a becslések szerint a teljes aktivitás megközelítheti a 350 ezret is. 

Milyen további opciók vannak az átkötésre?

Ha neked ez a március most nem a lakásbiztosítási kampányról szólt, és lemaradtál a határidőről, akkor is van még lehetőséged a váltásra. Nézzük is az opciókat:

  1. A lakásbiztosításokat alap esetben a biztosítási évforduló alkalmával lehet felmondani, illetve meghosszabbítani. Az évfordulót a kockázatviselés kezdetétől számolják, ami a legtöbb esetben a szerződést követő nap (de egyes biztosítóknál a hó első vagy utolsó napja is lehet ettől függetlenül az évforduló). Tehát ha eddig még nem járt le az újabb egy év és a kampány során sem éltél a lehetőséggel, akkor idén még biztosan tudsz váltani, ha szeretnél. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a biztosítót legalább 30 nappal korábban értesíteni kell a váltási szándékról. 
  2. A biztosítási szerződés létrejöttéről (távértékesítésben) szóló tájékoztató kézhezvételétől számított 14 napon belül pedig még indoklás nélkül is felmondható és köthető új.
  3. A határozott idejű szerződések esetében többen a tartamkedvezmény miatt nem tudtak most váltani, mert kötötte őket például a 3 éves hűségidő, és így nem érte meg felbontani, mert sokkal több összeget kellett volna visszafizetni, mint amennyit nyerhettek volna rajta. Ha hasonló cipőben jársz, akkor érdemes még várni a váltással, illetve időközben konzultálni szakértőnkkel, hogy járnál jobban.
  4. A lakásbiztosítás közös megegyezéssel is megszüntethető, ehhez viszont a biztosítónak is hozzá kell járulnia. Nyilván ez nem érdekük, de nagyobb az esélye, hogy belemennek, ha ugyanannál a biztosítónál kötöd meg az új szerződést.
  5. Az MFO-nál nem kell kivárni az egy évet, akár negyedév elteltével is leválthatod. Az új szerződések esetében általában az a protokoll, hogy a kockázatviselés kezdetét követő 4. negyedévtől 3 havonta mondható fel.
  6. Ha az ingatlanod értéke növekedett, például felújítás történt vagy új vagyontárgyak kerültek az otthonodba, akkor egész évben kezdeményezheted a biztosítónál a szerződésed aktualizálását.
  7. Amennyiben még nincs lakásbiztosításod, akkor bármikor belevághatsz. A Grantis lakásbiztosítási szakértői a kampány után is örömmel segítenek eligazodni a lehetőségek között és konkrét kalkulációt készítenek számodra. Ha pedig már eleve Grantisos tanácsadód van, akkor hátradőlhetsz, mert nem kell többé operatív dolgokkal foglalkoznod, és a szakértő értesíteni fog téged, ha lát kedvezőbb feltételeket.