Főbb megállapítások:

 • A szűrővizsgálatok rendkívül fontosak a daganatos megbetegedések megelőzésében, illetve időbeni felismerésében.
 • Az alap szűrővizsgálatok mellett egyre inkább felértékelődnek az anyagcsere-zavarokkal és a depresszióval kapcsolatos szűrések.
 • Már 21 éves kortól érdemes elkezdeni a szűréseket. Minden életszakasznak megvannak a maga sajátosságai, hogy mire érdemes fokozottan figyelni. 
 • A szűrések többségét ajánlott 1-2 évente megismételni, de van, amit elég 5 évente.
 • A nők számára kiemelten fontos a méhnyakszűrés és a mammográfia, a férfiaknak pedig a prosztataszűrés. Mindkét nem számára ajánlott a vastag- és végbélszűrés, illetve a csontritkulás szűrése.
 • Az állami egészségügyben érdemes élni a szervezett szűrésekkel és a szűrőbuszos vizsgálatokkal, viszont a szakrendelésekre sokszor hónapokat kell várni.
 • A magánklinikákon gyors ellátást kaphatsz, de 30-40 ezer forinttól kezdődik egy konzultáció, a komplexebb vizsgálatok pedig százezres nagyságrendben mérhetők.
 • Az egészségpénztári tagságodon keresztül jogosult vagy prevenciós szolgáltatásokat igénybe venni. Havi pár ezer forintos egészségbiztosítási csomaggal pedig már az éves szűrővizsgálatokon is részt tudsz venni.
 • Ha fontos számodra, hogy az egészségbiztosításod szűrővizsgálatot is tartalmazzon, a Grantis szakértői örömmel segítenek neked megtalálni az ár-érték arányban legjobb megoldást. 

Élj a lehetőségeiddel!

Egészségbiztosítási szakértőnkkel díjmentesen konzultálhatsz.

Milyen szűrővizsgálatokra érdemes elmenni?

A szűrővizsgálatok fő típusai:

 • Anyajegyszűrés (bőrrákszűrés, melanóma)
 • Tüdőszűrés
 • Szív-érrendszeri, kardiovaszkuláris kockázat szűrése
 • Emlőszűrés
 • Méhnyakszűrés
 • Prosztataszűrés 
 • Vastag- és végbélszűrés

Ezeket a vizsgálatokat általában ismerik az emberek, azonban akadnak még bőven olyan szűrővizsgálatok, amiket érdemes lenne elvégeztetni. A Semmelweis Egyetem minden korosztály számára ajánlja például a hipertónia, a szénhidrátanyagcsere- és a lipidanyagcsere-zavar, a szájüreg vagy éppen a depresszió szűrését. Fontos a családi anamnézis felvétele, a rizikótényezők azonosítása, és a fizikális állapot felmérése is.

Bizonyára te is meglepődtél ezen a listán, hiszen bár az orvosok hangsúlyozzák a prevenció jelentőségét, a gyakorlat mást mutat az állami egészségügyben. Még panasz esetén is nehéz bejutni, pláne egészségesen, pedig épphogy motiválni kellene az egészségtudatos embereket, és számos betegség megelőzhető, vagy időben felismerhető lenne. 

A mentális egészségünk megőrzése is egyre fontosabb. A helyzet komolyságát mutatja, hogy sajnálatos módon az öngyilkosság is minden évben szerepel a vezető halálokok között.

A SOTE a főbb szűrések mellett kifejezetten ajánlja még például a látás- és hallásvizsgálatot, a krónikus vesebetegség szűrését vagy éppen a csontritkulás vizsgálatát.

Tágabb értelemben ide tartozik, hogy aki egészséges, az is évente legalább egyszer menjen el egy teljes laborra és nézzen be legalább egy évben egyszer a fogorvoshoz, akkor is, ha nincs panasza.

Életkorspecifikus vizsgálatok

Tudtad, hogy arról, hogy melyik életkorban milyen szűrővizsgálatok szükségesek, még jogszabály is van? Ritkán hallani erről, így táblázatban foglaltuk össze a felnőttek számára (akik mögött már sem védőnői hálózat, sem iskolaorvos nem áll) készült legfontosabb javaslatokat.

Így tudsz bejutni gyorsan a szűrővizsgálatokra

Férfiak és nők számára ajánlott vizsgálatok

A jogszabály külön említést tesz a népegészségügyi, célzott szűrővizsgálatokról is. A Semmelweis Egyetem oldalán is hasonló ajánlásokat találtunk, és a nemek, illetve a rizikófaktor alapján még árnyaltabb képet kaptunk.

NőkFérfiakMindkét nem számára ajánlott
Méhnyakszűrés
25 és 65 év között 
3 évente
különös tekintettel
a citológiára
magasabb rizikó esetén:
21 éves kortól évente
Prosztataszűrés
50 év felettieknek
a rizikócsoportba
tartozóknak
évente
vastag- és végbélszűrés
székletvér-vizsgálat
40-70 éves kor között
családi halmozódás esetén
magasabb rizikó:
évente,
közepes rizikó:
50-70 éves kor között,
ha nincs családi halmozódás
2 évente
alacsony rizikó:
végbéltükrözéssel
40-70 éves kor között
családi halmozódás esetén
10 évente
Emlőszűrés (mammográfia)
45 és 65 év között 2 évente
a rizikócsoportba tartozóknak: 
már 30 éves kortól 
ajánlott elkezdeni, 
bár 66 éves kortól már nincs meghívólevél,
akkor sem érdemes elfeledkezni róla,
74 éves korig ajánlott
emlő önvizsgálata:
45 és 74 év között
csontritkulás szűrése
65 év feletti nők 
és 70 év feletti férfiak számára

Szűrővizsgálat az állami egészségügyben

Most ez így elsőre soknak tűnhet, természetesen nem kell mindenhol egyfolytában vizsgáltatnod magadat, viszont az jó, hogyha azokat a vizsgálatokat, amelyek egyénileg fontosak lehetnek számodra a nemed, életkorod és a kockázati tényezők alapján, azokat rendszeresen beiktatod.

Amennyiben az állami egészségügyben szeretnéd ingyenesen elvégeztetni ezeket a szűréseket, ahhoz elég komoly logisztikára van szükség, már hónapokkal előre érdemes gondolkodni. Térségenként és intézményenként más-más lehetőségek vannak, szerencsés vagy, ha 1 hónapon belül kaptál időpontot, de sokkal inkább jellemzőbb, hogy akár 2-3 hónapot is kell várni egy szakrendelésre. Érdemes a háziorvosoddal is konzultálni, illetve felkészülni, hogy a legtöbb helyre beutalót is kérnek. 

A vizsgálatok másik típusa a szervezett szűrés, amikor te kapsz meghívót a vizsgálatra:

 1. Emlőszűrés: évente átlagosan 550 000 nő jogosult rá
 2. Méhnyakszűrés: évente 400 ezer nő jogosult
 3. Vastagbélszűrés: évente 1 150 000 fő jogosult
 4. Szájüregi szűrés – pilot: kezdetben 5000 fő szájüregi vizsgálatát vállalják

Ha kifejezetten szűrővizsgálatok iránt érdeklődsz, akkor a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapja segíthet eligazodni, ahol ezekre a szűrésre tételesen megtalálod a szűrési pontokat. Hasznos lehet, hogy a címek mellett a bejelentkezési telefonszámok is össze vannak gyűjtve, és hogy milyen idősávban lehet időpontot foglalni. 

A központ fontos tényre hívta fel a figyelmet, ha Magyarországon a lakosság legalább 70 százaléka részt venne az egészségügyi ellátórendszer által felkínált szűrővizsgálatokon, a szervezett szűrés bevezetését követő 5-7 éven belül évente mintegy 1 500-2000 személy idő előtti halálozása elkerülhető lenne

Érdemes élni a szűrőbuszok nyújtotta lehetőségekkel is. Budapesten például most június 16-ig járnak körbe a szűrőbuszok, amelyekben többek között tüdőszűrést, boka-kar index mérést, légzésfunkciós vizsgálatokat, melanóma szűrést és laborvizsgálatot végeznek.

Így vélekednek a szűrésekről a magyarok

Bár az egészségügyi statisztikáink nem túl biztatóak, előremutató, hogy növekszik a magyarok egészségtudatossága. 10-ből 9 magyar a szűrővizsgálatokban látja az egészségmegőrzés kulcsát a Generali kutatása szerint. 

A 16-75 éves hazai lakosság 47 százaléka jár éves rendszerességgel egészségügyi szűrésekre, 18 százalékuk 2-3 évente iktat be ilyen vizsgálatokat, 20 százalékuk pedig csak akkor fordul szakemberhez, ha baj van. A fő motiváló tényezők között előkelő helyen szerepel a család, sokan azért vesznek részt a teljes körű szűrővizsgálatokon, hogy minél tovább gondoskodhassanak gyermekeikről.

Magánklinikák szűrővizsgálati árai

A szűrővizsgálatokat magánintézményekben is elvégeztetheted, ahol biztosan lesz rá kapacitás, hogy foglalkozzanak veled, modernebb diagnosztikai eszközökkel dolgoznak, nem kell hónapokig harcolnod az időpontért, és különösebb indoklás sem szükséges, hogy miért szeretnéd az adott vizsgálatot. 

Ennek persze ára is van, nézzünk például egy anyajegyszűrést, a kézi dermatoszkóppal történő vizsgálatok általában 30 ezer forinttól kezdődnek, ha valakinek sok anyajegye van, akkor felárat is kérhetnek. Ma már léteznek digitális, mesterséges intelligenciával támogatott módszerek is az anyajegyek videós feltérképezésére, amelyek 50-100 ezer forintba is kerülhetnek.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb szakrendelésre 30-40 ezer forint a belépő, például egy nőgyógyászati rákszűrés is ennyiből jön ki. Ha viszont egyéb diagnosztikai vizsgálatokat is kérnek az orvosok, amikkel majd kontrollra is vissza kell menned, az nagyon meg tudja drágítani az egész eljárást. Egy vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) 100-150 ezer forint, altatással együtt pedig akár 250 ezer forint is lehet.

Azok, akik már megtapasztalták, az állami- és a magán egészségügy közötti különbséget, hajlamosak a jövőben is ragaszkodni a magánhoz, csak hogyha mindent ott szeretne intézni az ember, az egész biztosan több százezer forintba fog kerülni, ehhez pedig szinte milliós fizetésre lenne szükség.

Az egészségpénztárak adta szűrővizsgálati lehetőségek

Egészségpénztári tagsággal többféle módon is részt tudsz venni a magán szűrővizsgálatokon. A prevenciós szolgáltatások az elkerülhető betegségek korai felismerésére hivatottak, ebbe a kategóriába a következőket sorolják: méhnyakrák, emlőrák, vastagbélrák, prosztatarák, mozgásszervi, aids, mentális zavarok korai felismerését célzó és fogászati szűrés. Ezeket a vizsgálatokat az egészségpénztári számládról tudod finanszírozni, amely után 10 százalékot visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból.

Plusz ehhez jár egy személyes egészségterv elkészítése és életmód tanácsadás is, például a táplálkozásra és a mozgásra vonatkozóan, amely az elhízottak arányát tekintve szintén nagy segítség lehet. A prevenciós szolgáltatások elszámoltathatók, de orvosi javaslathoz kötöttek.

Az egészségpénztári befizetéseid után minden évben visszaigényelheted a személyi jövedelemadód 20 százalékát, a prevenciós szolgáltatások igénybevételére pedig plusz 10 százalékos adójóváírás jár. A NAV a Grantisnak küldött tájékoztatása szerint a tavalyi évben 3,4 ezer fő mintegy 13,5 millió forintos adóvisszatérítést kívánt érvényesíteni az adóbevallásában.

Az éves szűrővizsgálatokat a pénztárak által nyújtott egészségbiztosítási csomagokon keresztül is igénybe veheted. Ezek akár már havi 3 ezer forinttól elérhetőek, de még a drágább opciók is 10-12 ezer forintból kihozhatóak. A pénztárak a költséget a számla egyenlegéből vonják el. A díj még más szolgáltatásokat is tartalmaz, de most kifejezetten a szűrésekkel foglalkozunk. Mutatjuk, hogy milyen szűrővizsgálatokat nyújtanak csomagban az egészségpénztárak! 

Egészségpénztári csomagban igénybe vehető szűrővizsgálatok

Egészség-pénztár/
szűrővizsgálat
Új Pillér/
Allianz
Patika/
Allianz
IZYS
Egészségőr
OTP/
Groupama
HelloEgészség
Prémium
Pajzs
Alap labor-vizsgálat✔️
teljes vérkép
✔️
teljes vérkép
✔️
vér- és vizelet-vizsgálat
vércukorszint mérés
✔️
PSA és TSH is
✔️
PSA is
Belgyógyászati vizsgálat✔️
anamnézis, testsúly, testmagasság, derék/csípő, vérnyomás
✔️
anamnézis, testsúly, testmagasság, derék/csípő, vérnyomás
✔️
+antro-pometria
(ember-méréstan)
✔️
testmagasság, testsúly, testtömeg index-BMI, derékkörfogat-mérésvérnyomás, pulzus
✔️
anamnézis, testsúly, testmagasság, derék/csípő, vérnyomás
EKG✔️✔️✔️
12 elvezetéses
✔️
12 csatornás
✔️
Digitális mellkas-röntgen✔️✔️
Kardiovaszkuláris
rizikófelmérés
✔️
Légzésfunkciós vizsgálat✔️
Ultrahang✔️
Hasi és kismedencei
✔️
Hasi és kismedencei
✔️
Hasi,
kismedencei
és nyaki
✔️
Hasi, kismedencei,
emlő, hüvely
✔️
Hasi és nyaki
Mozgásszervek vizsgálata  ✔️
plusz egyensúlyérzék
Csontsűrűség
vizsgálat
✔️
Havi díj12 250 Ft9 240 Ft-tól5 780 Ft9 990 Ft-tól2990 Ft
Forrás: Grantis gyűjtés

A pénztárak többsége a labort, a belgyógyászatot, az ultrahangot és az EKG-t is finanszírozza, de vannak olyan ajánlatok, amelyek extrákat is nyújtanak, ezekben kiemelkedik az IZYS, az OTP és a Prémium egészségpénztár.

Az Egészségőr+ csomag (9 980 Ft/hó) már tartalmazza az anyagcsere betegségek, mint például az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kivizsgálását. Használható bőrrákszűrésre is 15 anyajegyig, de még pajzsmirigy ultrahangra is, és indokolt esetben 12 féle szakrendelés közül lehet választani, köztük nőgyógyászati, kardiológiai, reumatológiai és urológiai is megtalálható.

A Prémium az alap egészségbiztosítási csomagjában is külön nyújt nőgyógyászati vizsgálatot rákszűréssel, urológiai vizsgálatot (50 év feletti férfiaknak) és vastagbélrák szűrést székletvér vizsgálattal. Amennyiben a szűrővizsgálatok során kiegészítő vizsgálatok szükségessége merül fel, a Prémium lehetővé teszi még a terheléses EKG-t, a szív ultrahangot és a szövettani mintavételt is.

Az OTP egészségcsomagjában szintén elérhető a nőgyógyászat (mammográfiai is) és az urológia (prosztata vizsgálat is), valamint a kardiovaszkuláris rizikófelmérés, a csontsűrűség vizsgálat és a szemészet is. A csomag még összefoglaló véleményt is tartalmaz, amelyben az egészségügyi szolgáltató kielemzi az eltéréseket és javaslatokat állít össze.

Kérj független összehasonlítást szakértőinktől!

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Léteznek olyan egészségbiztosítások, amelyek szűrést is tartalmaznak

Az egészségbiztosítások mindig a nem várt egészségügyi problémákra térítenek, ezért érthető, hogy elsősorban nem a szűrővizsgálatokra specializálódtak, azonban egyre több biztosító felismerte, hogy fontos lenne ezt is beletenni a csomagba. Ez az emberek érdekét mindenképp szolgálja, és olyan szempontból a biztosítókét is, hogy a szűrővizsgálatokon rendszeresen részt vevő személyek kisebb eséllyel betegszenek meg.

Amennyiben fontos számodra, hogy az egészségbiztosításodban legyenek szűrővizsgálatok is, de nem szeretnéd egyesével átnyálazni a biztosítók ajánlatait, érdemes konzultálnod a Grantis szakértőivel, akik jól ismerik az összes ajánlatot és tapasztalataik révén rengeteg hasznos tanáccsal el tudnak látni.

A szűréseket is tartalmazó egészségbiztosítások jellemzően a következőket kínálják: vér- és vizeletvizsgálat, belgyógyászat, nőgyógyászat, urológia, EKG. A komplexebb csomagokban már ultrahang, mellkas röntgen, csontdiagnosztika és szemészeti vizsgálat is elérhető.

Te is megfogadtad, hogy idén többet teszel majd az egészségedért? Szeretnél részt venni a szűréseken, úgy, hogy közben ne vegye el az energiádat a sok szervezkedés és neked csak meg kelljen jelenni? Megspórolnád a százezres tételeket, de nem mondanál le a magánellátás kényelméről? A Grantis szakértői szívesen segítenek neked, hogy az egészségpénztárakon és az egészségbiztosításokon keresztül hogyan tudnád a lehető legjobban kihasználni a lehetőségeidet. A lenti űrlapon tudsz jelentkezni egy díjmentes tanácsadásra.