Főbb megállapítások:

 • A daganatos- és szívbetegségek fenyegetik leginkább a magyarokat.
 • Minden évben legalább 70 ezer személynél állapítanak meg daganatos megbetegedést.
 • A leggyakoribb ráktípusok közé az emlő- és a bőrrák tartozik.
 • Ha vezető beosztásban dolgozol, akkor különösen érdemes odafigyelni a menedzserbetegségekre.
 • Az életbiztosítások a kritikus betegségekre is térítenek.
 • A biztosításodnak még éltedben is hasznát veheted a gyógyuláshoz, tragédia esetén pedig a családod kapja meg a pénzt.

A vezető halálokok: a daganatos és szívbetegségek 

Magyarországon a halálesetek közel felét (45 százalékát) a rosszindulatú daganatos megbetegedések és a szívbetegségek okozzák. A KSH adatai szerint csak a 2022-es évben több mint 70 ezer daganatos betegséget diagnosztizáltak, ami az elmúlt évekhez képest emelkedést mutat, ez azt is jelenti, hogy minden egyes évben sok az új beteg. 

A leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos betegségek

Forrás: Grantis ábra a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján (2020)

A szívbetegségek közül a heveny szívizomelhalás, ismertebb nevén az infarktus és a koszorúér betegség szedi a legtöbb áldozatot. Az agyér betegségek, mint a stroke és a tüdő-, illetve májbetegségek következtében is évről évre rengeteg haláleset történik. Kifejezetten szomorú, amikor valaki még a nyugdíjas kort sem éri meg. 

Halálokok előfordulása a 65 év alatti magyar lakosság körében

Életbiztosítás: miért mondjuk, hogy szinte mindenkinek kötelező?

Forrás: MTA, Nemzeti Népegészségügyi Központ (2021)

A daganatos és a keringési rendszer betegségei mellett a légzőrendszer és az emésztőrendszer betegségei vezettek sajnos a legtöbb esetben korai halálhoz.

Sajnos azonban számolni kell az örökletes tényezőkkel, amikről nem tehetünk, és kifejezetten a nemeket érintő betegségekkel is. Magyarországon minden tizedik nőnél alakul ki mellrák, és a méhnyakrák is sok nőt érint. A legveszélyeztetettebbek az 50-60 éves férfiak, akik a legtöbb ráktípus (tüdő, szájüregi, nyelőcső, gége, gyomor, hasnyálmirigy) halálozási listáján vezető helyen állnak, világviszonylatban is. 

Veszélyben a vállalkozók

A munkavégzéssel összefüggésben is egyre több a kockázat, és nem feltétlenül csak azoknál, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy veszélyes anyagokkal dolgoznak. Érdekesség, hogy már nem is a munkahelyi balesetek okozzák a legtöbb problémát, hanem a mentális egészség sérülése. A munkahelyéhez köthető mentális megbetegedést minden negyedik ember tapasztalt már Európában. 

A magasabb stresszfaktor miatt a vállalkozók és a vezető pozíciókban lévők különösképpen kockázatnak vannak kitéve. A túlhajszoltság, a folyamatos készenléti állapot, az időhiány, főleg, ha alvászavarokkal is társul, előbb-utóbb benyújtja a számlát a szervezetnek. Tipikus menedzserbetegségek a szív és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a gyomorfekély, a pánikbetegség és az autoimmun betegségek, amelyek akár már a harmincas éveinkben is elkezdődhetnek, és szintén a férfiakra jellemzőbbek, de nőknél is előfordulhatnak.

Az életbiztosítások térítenek a kritikus betegségekre 

Szerintünk is lehangolóak a statisztikák, de nem dughatjuk homokba a fejünket, foglalkozni kell ezzel a sokakat érintő témával, a célunk azonban nem az elkeserítés, inkább a figyelemfelhívás, hiszen épp azt taglaltuk, hogy a stressz és a szorongás nem vezet semmi jóra. Az egészségügyi prevenció rendkívül fontos, és amiben mi tudunk neked segíteni, az a pénzügyi prevenció. A biztosítások a még nem ismert, nem várt eseményekre térítenek, ha azonban tudjuk, hogy melyek a leggyakoribb betegségek, akkor még időben meg tudod tenni a szükséges lépéseket.

Az életbiztosítások a kritikus betegségekre is térítenek, kiegészítő biztosítás formájában, ajánlattól függően akár 20-50 betegség is felkerülhet a listára, amelyen jellemzően az említett vezető halálokok is szerepelnek. Ezen felül általában a következő betegségekre nyújtanak fedezetet:

 • agydaganat
 • krónikus veseelégtelenség
 • Alzheimer-kór
 • Parkinson-kór 
 • szklerózis multiplex
 • látás-, halláskárosodás, beszédképesség elvesztése
 • súlyos égési sérülés
 • végtagbénulás vagy végtag elvesztése
 • kóma
 • szervátültetés

Segítünk eligazodni az életbiztosítási lehetőségek között.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Így működik a térítés

A kockázati életbiztosítások halál esetén fizetnek. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy soron kívül, a hagyatéki eljárást kikerülve (ami akár hónapokig is elhúzódhatna, miközben zárolják a vagyonodat) az általad megjelölt kedvezményezett számlájára kerül a haláleseti összeg, akár már 2 héten belül. Családos emberként ez különösen fontos lehet, hogy tragédia esetén is tovább tudj gondoskodni a szeretteidről. 40 éves családfőként például egy 20 millió forintos haláleseti térítés már havi 10-14 ezer forintból kihozható (15 éves tartammal számolva). Szakértőink szívesen kiszámolják neked, hogy számodra mi lenne az optimális megoldás.

Ha kéred a kritikus betegségekre való kiegészítést, akkor még éltedben is hasznát veheted a biztosításodnak, mivel a térítést fordíthatod vizsgálatokra, gyógykezelésekre is, ezért még arra is lehet esély, hogy meggyógyulj, ez az életbiztosítás legnagyobb értéke. A diagnózis felállításakor ugyanis megkapod a fedezeti összeget, ami a kezelésekre fordíthatsz.

Amennyiben most még egészséges vagy, akkor időben érdemes életbiztosítást kötni, mielőtt bármi történne. Az életbiztosításnak vannak olyan típusai is, amelyek megtakarítási célra is fordíthatók, de kockázati védelmet is nyújtanak, így ha nem történik semmi baj, akkor is pénzhez juthatsz.

Összefoglalva

A daganatos és a szívbetegségek minden évben a vezető halálokok között szerepelnek, és a stressz is egyre több problémát okoz. Hazánkban minden tizedik nőt érinti a mellrák, és az 50-60 év feletti férfiak is különösen veszélyeztetettnek számítanak a rákos megbetegedések szempontjából. Ha valaki túl intenzív életmódot él, például vállalkozó, akkor már korábban is kialakulhatnak a tipikus menedzserbetegségek, mint a stroke, az infarktus vagy a magas vérnyomás. A legtöbb betegség azonban prevencióval megelőzhető lenne. 

Az egészségedért pénzügyi tudatossággal is tehetsz. Az életbiztosítások mellé kritikus betegségekre való kiegészítést is választhatsz, ami pont a leggyakoribb súlyos betegségeket fedi le. Ezáltal nemcsak halál esetén térít a biztosító a családodnak, de még éltedben is hasznát veheted, és tudod finanszírozni a vizsgálatokat, illetve gyógykezeléseket, amik akár a gyógyulásodat is elősegíthetik.

Szeretnél te is egy minden lényeges elemre kiterjedő életbiztosítást, ami ár-érték arányban is megfelelő? Tudatosan megterveznéd, hogyan segíthet ki később a bajban a biztosításod? Tapasztalt tanácsadóink szívesen felvázolják a lehetőségeidet, és egy személyes vagy online beszélgetés alkalmával konkrét számításokat is végeznek számodra. Mivel szinte az összes pénzintézettel le vagyunk szerződve, így a teljes piacra rálátásunk van, és felkutatjuk neked a legjobb ajánlatot. Szakértőinkhez a lenti űrlapon tudsz bejelentkezni egy díjmentes konzultációra.