Mindannyian hallottunk már a hosszú kórházi várólistákról, és kicsit azért reménykedtünk, hogy túlzóak ezek a szóbeszédek. Sajnos a hivatalos források is azt erősítik meg, hogy Magyarországon nem könnyű állami kórházban műtéthez jutni.

2018. januári információ szerint Magyarországon 28 000 ember vár műtétre.

Ez egy hivatalosan közzétett adat. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábbi nevén OEP) az ellátások típusa szerint vezeti a nyilvántartást a várólistákról, ezeket bárki ellenőrizni tudja a weblapjukon. A várólisták még területi bontásban is megtekinthetők.

Ami először szembetűnik, hogy kétféle listát is vezetnek: az egyik a várólista, a másik az előjegyzési lista. Érdemes ismerni a különbséget a kettő közt. Egy várólistára jelentkezési sorrendben kerülnek fel a betegek, ilyenkor nem feltétlen tudják azt befolyásolni, hogy melyik orvoshoz és melyik intézményhez kerülnek, míg egy előjegyzési listánál igen. Emiatt az előjegyzések általában több napot vesznek igénybe, mint a szimpla várólisták. A beteg elviekben hamarabb sorra kerülhetne, de az általa kijelölt orvosra még várnia kell.

Várólista táblázat a NEAK adatai alapján.

Mint az látható, akinek nőgyógyászati műtétre van szüksége, az még viszonylag jól jár: átlagosan mindössze egy hónapot kell várnia. Egy mandulaműtét már 38 napot vesz igénybe, és a várólista hossza gyorsan emelkedik. Az implantátumos sérvműtétekre 91 napot, az urológiai kisműtétekre 159 napot, a nyitott szívműtétekre 230 napot kell várni. Vagyis 3–7 hónap várakozásról beszélünk. A csípőprotézisek 259, az ortopédiai nagyműtétek 319, a kiterjesztett gerincműtétek 349 nap várakozást vonnak maguk után. Majdnem egy évnél járunk.

Azt mondják, a betegségek kezelésénél kritikus tényező az idő. Nem tudom, téged mennyire nyugtatna meg, ha műtétre lenne szükséged, és tudnád, hogy még 200-300 napot várnod kell, mire ellátnak. Vagy akár többet is.

Ezek a hosszú várólisták az orvosokra is hatalmas terheket rónak. Ha kétszer annyi műtétet végeznének el, mint most, még az is kevés lenne. Nehéz elképzelni, hogy ezt bármelyik orvos ideálisnak találja, és hogy ez ne menne a munka rovására.

A várólisták hosszát nagyban befolyásolja, hogy az adott kórházban milyenek a tárgyi feltételek, mekkora az ott dolgozó műtőorvosok kapacitása, mennyire kielégítő a finanszírozás, és persze a műtőhasználatra is vonatkoznak korlátozások. Emiatt az egyes régiók közt is nagyok az eltérések attól függően, hogy egy adott térségben milyenek az adottságok.

Egy csípőprotézis-műtét átlagos várakozási ideje így alakul az országban

Átlagos várakozási idő grafikon.

A helyzet sehol sem jó, de egyes régiók szerencsésebbek, mások kevésbé. Dél-Alföldön átlagosan 107 nap alatt sorra lehet kerülni, míg Észak-Magyarországon ez 381 napba is beletelhet. El lehet menni távoli kórházba is a rövidebb várakozási idő érdekében, ám kérdéses, hogy egy beteg ember akar-e 200-250 km-t utazni, amíg kezelésekre jár. A bonyolultabb műtéteket ráadásul nem mindenhol végzik az országban, ezeknél nincs sok választási lehetőség.

Ennyibe kerülne, ha magánkórházban végeznék el

Ha nagy a baj, amit sürgős lenne kezelni, akkor az ember hajlandó akár fizetni is, csak hozzák rendbe minél előbb. Maradva a csípőprotézises példánál: ha valaki ezt a beavatkozást magánúton szeretné elvégeztetni, akkor minimum 900 ezer forintjába kerülne, de akár az 1,2 millió forintot is átlépheti. Természetesen a többi műtétet is hozhattam volna példaként, azok sem olcsók, sőt a komolyabbak lehetnek sokkal drágábbak is.

Ezért fontos az egészségbiztosítás

Kevés ember tud erre több millió forintot elkölteni. A jó hír, hogy nem is kell. A biztosítótársaságok erre az esetre találták ki az egészségbiztosítást. Ez tulajdonképpen egy kockázati biztosítás, amit rendszeresen fizetni kell, és csak akkor térít, ha valami baj történik (illetve a szűrővizsgálatokat így is, úgy is fedezi). Fontos, hogy az egészségbiztosítás előre nem látható, váratlan események kockázatát hivatott csökkenteni, tehát nem akkor kell megkötni, amikor valaki műtétre szorul.

Ez azért jó, mert havi néhány ezer forintból be tudod biztosítani magad, és ha többmilliós műtétre lesz szükséged, akkor a biztosító fedezi helyetted ennek a költségeit.

Hogy pontosan mekkora havi összegbe kerül ez, azt egyedileg kell kalkulálni, mert nagyban függ az illető egészségügyi állapotától, életkorától, végzettségétől, munkahelyétől stb.

Érdekel, mennyibe kerülne?

Segítünk! Írj nekünk a lentebb található űrlapon, és megkeressük az igényeidnek leginkább megfelelő szolgáltatót! Megadjuk a konkrét árakat, és elég csak ezután döntened. Mindezt teljesen díjmentesen.