Ha a gyermek megtakarítás kerül szóba, a legtöbb gondos szülő egyből a Babakötvény + Start Számla lehetőségére gondol, amelyet már kizárólag az államnál lehet megnyitni. Tudnod kell viszont, hogy amikor babakötvényt vásárolsz, akkor tulajdonképpen havi díjfizetéssel kölcsönadod az államnak azt a pénzt, amelyet a gyermeked jövőjére szánsz.

Ez a pénz innen állampapírba kerül és havi 500 Ft fix állami támogatást, illetve az állampapír infláció feletti 3%-os hozamát kapod meg rá. Az állampapír egy értékálló és biztos befektetés 1-3 éves távra, de 10-15-20 évre ebbe fektetni hatalmas pazarlás, önként mondasz le a magas hozam és a kamatos kamat lehetőségéről. Ezzel szemben egy olcsó (3% TKM alatti), gyermekcélra kötött megtakarításos életbiztosítás nemcsak jóval magasabb tőkét eredményez majd gyermekednek a lejáratkor, hanem sokkal rugalmasabb és kötetlenebb konstrukciót is kaphatsz vele:

Gyermekcélú életbiztosítás
2017.08.10-i állapot szerint

Melyik a legjobb gyermekcélú megtakarításos életbiztosítás?

Két gyermekcélú megtakarítás között több millió forintos különbség is lehet a lejáratkor, ezért nagyon fontos, hogy körültekintő légy a választáskor. Bár a lejárati összeget nagyban meghatározza a TKM (teljes költségmutató), nem dönthetsz csak a költségek alapján. Figyelembe kell venni a várható hozamot, a rugalmasságot és még vagy 30 más tényezőt ahhoz, hogy felelős döntést hozhass. Minél jobban igazodik egy gyermekcélú megtakarításos életbiztosítás az egyedi igényeidhez, annál nagyobb biztonságban érezheted magad, hiszen mégiscsak 10-15-20 évre kötelezed el magad.

A gyermekcélú megtakarításos életbiztosítás nagy előnye, hogy rugalmasan, a gyermek 19. életévének betöltése előtt is hozzáférhetsz a megtakarításhoz. A lejárati összeg szabadon felhasználható, tehát nem csak lakás- vagy tandíjfizetési célra fordítható. Mint a biztosítási konstrukcióknál általában, a gyermekcélú megtakarításos életbiztosítások befektetéseit is szakemberek menedzselik, így a szerződő dolga csak a díjfizetés, és a szerződés lejártakor a pénz okos felhasználása.

Bizonyos gyermekcélú megtakarításos életbiztosítások azt is garantálják, hogy a szülők halála esetén a biztosító tovább fizeti a megtakarítást. Így a gyermek anyagi biztonsága akkor sem sérül, ha tragédia történik a családban.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy az ilyen megtakarításos életbiztosítások függetlenek az államtól és a bankrendszertől, tehát elidegeníthetetlenek.

Annak, aki mindent meg szeretne adni a gyermekének, és tudatosan, már akár a gyermek első születésnapja előtt elindítaná a megtakarítását, jó választás lehet a gyermekcélú megtakarításos életbiztosítás. Mivel azonban a lejárati összegek között milliós eltérések is lehetnek, a döntés előtt mindenképp kérd ki egy szakértő véleményét!