Mi változott?

A Babakötvényhez tartozó Start-számlákra vonatkozó befizetések összértéke egy naptári évben nem haladhatja meg az 1,2 millió forintot –  olvasható a február 12-én éjszaka megjelent friss Magyar Közlönyben, amely mától már hatályba is lépett.

A Babakötvény jelenleg rekord magas 20,6 százalékon kamatozik (az infláció feletti 3 százalékos kamatprémiumnak köszönhetően). Nagyjából 350 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást Babakötvényben, amelynek összege eléri a 310 milliárd forintot – nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter

A 42,5 ezer forintos életkezdési támogatás és a befizetések után járó 10 százalékos kedvezmény, amely évente 12 ezer forintot is hozzátehet a gyermek számlájára, továbbra is megmarad. Ha a gyermeked rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, akkor viszont már 20 százalékos, azaz 24 ezer forintos támogatás jár neki.

Az adó-, a járulék- és az illetékmentesség is járni fog a jövőben, mint ahogy a Babakötvény vásárlás és a számlavezetés is díjmentes marad.

Miért kellett szabályozni a vásárolható összeget? 

A tárcavezető szerint a változás a számlatulajdonosok mindössze 1 százalékát érinti, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a magas hozamokkal és az állami támogatással járó lehetőség a gyermekeik számára takarékoskodó családoknak van fenntartva, nem pedig a szabályokkal visszaélőknek. 

Mire jó a Babakötvény?

A Babakötvény az egyik legbiztonságosabb megtakarítási forma, amivel a gyermeked életkezdését támogathatod. Az összegyűjtött összeghez 18 éves korában férhet hozzá, és bámire felhasználhatja. 

Ügyfeleink tapasztalatai alapján a szülők ezzel a megtakarítással a leggyakrabban gyermekük felsőfokú tanulmányainak finanszírozását, esetleg első ingatlan vásárlását szeretnék támogatni, ami valóban nagy segítség lehet, ha a fiatal felnőtt nagykorúságával több millió forintot kap kézhez. 

Az egyenleget egyébként online is folyamatosan nyomon követheted, ami egy plusz motivációt jelenthet, hogy látod, sínen vannak a dolgok, és szépen gyarapodik a befektetés.

Hogyan lehet Start-számlát nyitni?

A Start-számla nyitás egy gyors és egyszerű művelet, az ügyintézéshez a következő dokumentumokra lesz szükséged: személyi igazolvány, lakcímkártya, adóigazolvány és a gyermek lakcímkártyája. Start-számlát szülőként (vagy törvényes képviselőként), nagyszülőként és hozzátartozóként is nyithatsz, utóbbi esetekben a sajátod mellett a szülő személyes adatait is meg kell adnod, valamint a szülő hozzájárulása és a családi kötődésről szóló nyilatkozat is szükséges. 

A gyermekednek viszont csak egy Start-számlája lehet. Természetesen ha több gyermeked van, akkor mindegyikőjüknek nyithatsz számlát. A számlára nemcsak a szülők, hanem más családtagok, sőt még ismerősök is utalhatnak pénzt.

Milyen más lehetőségek vannak még, ha többet szeretnél gyűjteni?

Ha leosztjuk az évi 1,2 millió forintos limitet, az havi szinten 100 ezer forint jelent, tehát nem mindenkinek számottevő a korlátozás. Amennyiben viszont úgy érzed, hogy amit eddig Babakötvényre szántál, azt az összeget szeretnéd továbbra is a gyermeked jövőjébe fektetni, akkor más lehetőségeid is vannak, ilyen például a megtakarításos életbiztosítás, amely teljeskörű védelmet nyújthat családodnak. Sajnos még mindig kevesen tudnak a díjátvállalás lehetőségéről, amikor is a szülő elhalálozása esetén a biztosító vállalja, hogy folytatja a megtakarítást a gyermek számlájára.

A mostani változás példája is jól mutatja, hogy hasznos, ha egyszerre több lábon állsz. A GRANTIS szakértői örömmel segítenek neked egy komplex gyermek megtakarítási portfólió összeállításában.