A hitelt nem kell azonnal elkezdeni törleszteni a folyósítás után, hanem a hitelintézet néhány hónap vagy év haladékot ad.

A türelmi idő az esedékesség után meghatározott időtartam, amely alatt a fizetés büntetés nélkül teljesíthető. A jelzáloghitel- és biztosítási szerződések általában 15 napos türelmi időt tartalmaznak.

A türelmi idő lehetővé teszi a hitelfelvevő vagy a biztosítási ügyfél számára, hogy az esedékességen túl egy rövid ideig halassza a fizetést. Ezen időszak alatt nem számítanak fel késedelmi díjat, és a késedelem nem eredményezheti a hitel vagy a szerződés nemteljesítését vagy felmondását.

A legtöbb esetben az esedékesség után, de a türelmi idő alatt történő fizetés nem okoz fekete pontot a hitelfelvevő hiteljelentésében. A jelzáloghitel általában beépített türelmi időt kínál.

Ha egy hitel vagy más szerződés rendelkezik türelmi idővel, annak időtartamát a szerződésben feltüntetik. A türelmi idő nem azonos a fizetési haladékkal, amelynek során a hitelfelvevő pénzügyi nehézségek vagy egyéb okok miatt lemondhat a fizetésekről.

Fontos, hogy minden szerződést alaposan átnézz, hogy megértsd, milyen következményekkel jár, ha a türelmi idő lejárta előtt nem teljesíted a törlesztést.