A biztosítótól nem pénzt kapsz, hanem szolgáltatást, pontosabban az egészségügyi ellátás megszervezését és finanszírozását. A havi díjon kívül nem kell fizetned semmiért (kivéve olyanért, amit a biztosítás nem fedez).

Az egészségbiztosítás egy olyan szerződés, amelynek értelmében a biztosító a biztosítási díj ellenében részben vagy egészben átvállalja az egészségügyi ellátás költségeit. Pontosabban, az egészségbiztosítás általában a biztosítottnál felmerülő orvosi, sebészeti, vényköteles gyógyszer- és néha fogászati költségeket fizeti. Az egészségbiztosítás megtérítheti a biztosítottnak a betegség vagy sérülés miatt felmerült költségeket, vagy közvetlenül az egészségügyi szolgáltatónak fizet.

Gyakran szerepel a munkáltatói juttatási csomagok között, hogy ezzel csábítsák a minőségi munkavállalókat, és a biztosítási díjakat részben a munkáltató fedezi, de gyakran a munkavállaló fizetéséből is levonják. Az egészségbiztosítási díjak költsége a kifizető számára levonható, a kapott juttatások pedig adómentesek.