Mikor vásárolhatjuk vissza az életbiztosítást?

A megtakarításos életbiztosítások elején van egy időszak, amíg semmit nem kapunk vissza a befektetett pénzünkből, ekkor építjük fel a kezdeti költséget. Ez a pénzpiacon bevett szokás, hiszen a bankok is úgy építik fel a törlesztő részletet, hogy az elején szinte csak a kamatot fizetjük, míg a tőkét csak elenyésző részben. Ez az időszak a befektetéses életbiztosításoknál általában 2 vagy 3 év. Ez azt jelenti, hogy 2 vagy 3 évig nem kapunk vissza a befektetett pénzünkből, de mivel hosszú távra (legalább 10 évre) tervezünk, ezért ezt el lehet fogadni.

Életbiztosítás visszavásárlása

💱 Mi a visszavásárlási érték? 💸

A visszavásárlási érték egy százalékban kifejezett szám, amelyet az életbiztosítások különös feltételében a visszavásárlási táblázat tartalmaz. A mértéke attól függ, hogy mekkora futamidőre kötöttük a szerződést, és hogy mennyi idő telt el a megtakarítás indítása óta. Nagyon fontos, hogy ez a százalék a kezdeti egységekre vonatkozik, vagyis az első 2-3 év befizetéseire, nem az összes befektetett pénzünkre. Ezt jó ha észben tartjuk, mert így nem ér kellemetlen meglepetés, ha véletlenül vissza szeretnénk vásárolni egy befektetéses életbiztosítást.

Nézzünk meg egy példát!

Induljunk ki abból, hogy havonta 15.000 forintot takarítunk meg, ami évente 180.000 forint. Vegyünk egy olyan befektetéses életbiztosítást, ahol 2 évből vonják a kezdeti költségeket, aminek a mértéke 6%, az életbiztosításunkat pedig, amit 20 évre kötöttünk a 7. évben szeretnénk visszavásárolni, a megtakarításunk pedig évente 5%-os hozamot ért el. A visszavásárlási érték 62%, ami ahogy fent is írtuk csak az első 2 év befizetéseire vonatkozik. Így a 7 év alatt 3% értékkövetés mellett összesen befizettünk 1.379.243 forintot, és visszakapunk 1.328.373 forintot. A 7év egy kritikus pont, hiszen innentől fogva általában elég alacsony veszteség mellett ki lehet szállni az életbiztosításból, sőt esetenként már nyereségesen is, de természetesen nem ajánlott.

Hogyan előzzük meg a visszavásárlást?

A visszavásárlások nagy része nem azért történik, mert szükség van a pénzre, hanem mert valamiért csalódtunk a konstrukcióban, ezt úgy tudjuk megelőzni, hogy teljes körűen tájékozódunk a befektetéses életbiztosításról, mielőtt elindítanánk. Ezt egy független tanácsadó segítségével tudjuk elérni a legkönnyebben. A lenti űrlapon keresztül jelentkezhet az ingyenes konzultációra.

⌛ Tervezzünk hosszú távon! 📈

Ebben a cikkben egy szomorú témát boncolgattunk, mégpedig az életbiztosítások visszavásárlását. Az esetek 98%-ában a visszavásárlás egy veszteséges folyamat, ezért ezt igyekezni kell elkerülni. Már a cikkben is adtunk egy-két tippet ezzel kapcsolatban, de ez ennél összetettebb kérdés. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációs időpontot, az űrlap segítségével. Életbiztosítási szakértőnk egy rugalmas életbiztosítást fog ajánlani Önnek, hogy elérje a célját, és ne kelljen veszteségesen kiszállnia egy megtakarításos életbiztosításból!