Az életbiztosítások

Jelen esetben a megtakarításos életbiztosításokról beszélünk. A mai befektetéses életbiztosítások túlnyomó többsége ún. unit linked típusú, vagyis befektetési egységekhez kötött életbiztosítás, aminek speciális költségszerkezete van. Ugyanúgy a szerződéses időszak elején vonja el a költségeket, mint a hitelek a törlesztő részleteknél. Mi magunk választjuk ki a biztosító által megadott befektetési alapok közül (akár 62 különbözőből), hogy melyikbe szeretnénk befektetni, vagyis mi magunk állítjuk össze a portfóliónkat, amit utána szakemberek kezelnek. Az életbiztosításokról bővebben itt olvashatsz. Most pedig ismerjük meg a nyugdíjbiztosítást!

A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások alapja többnyire az előbb bemutatott életbiztosítások. A jelentős különbség, hogy erre a befizetéseink 20%-át, évente legfeljebb 130.000 forintot adókedvezményként visszaigényelhetünk. Ennek fejében az állam azt várja el, hogy a lejáratig fizessük a díjakat (65 éves korunkig), mert ha hamarabb hozzányúlnánk a pénzhez, akkor a visszaigényelt adójóváírások 120%-át az államnak kell visszautalni, egyfajta büntetésként.

Melyiket válasszuk nyugdíj megtakarításnak?

Nos ahogy a nevéből is adódik, a nyugdíjbiztosítás kimondottan ezt a feladatott hivatott ellátni, de nézzük meg, hogy mivel járunk jobban?

Először anyagilag közelítsük meg az összehasonlítást. Az adókedvezmény jelentős különbséget tesz a két megtakarítás között. Az évente 20%-os extra, sokat jelent, de számoljunk utána. Vegyünk alapul egy éves 300.000 forintos megtakarítást, erre 60.000 forintot igényelhetünk vissza évente, vagyis mondjuk 20 év alatt 1.200.000 forint extra pénz termel nekünk még több hozamot.

Amennyiben a hosszú futamidő rémiszti meg, akkor nincs mi miatt aggódnia, ugyanis ugyanúgy lehet szüneteltetni, vagy díjmentesíteni a szerződést, mint a sima életbiztosításokat, ha átmeneti pénzügyi zavar keletkezne.

Ha hamarabb szeretne pénzhez jutni a nyugdíjbiztosításból, arra is van lehetőség, egyes nyugdíjbiztosítások esetén. Nem egy olyan konstrukció van, amelynek van olyan eseti számlája amiből szabadon ki tudja venni a pénzt, anélkül, hogy az összes adókedvezményt 20%-kal növelten vissza kellene fizetni.

A nyugdíjbiztosítás a nyugdíj megtakarítás!

Ebben a cikkben megnéztük, hogy miért nyugdíjbiztosítást indítson nyugdíj megtakarításnak, és ne életbiztosítást. Mind anyagilag, mind rugalmasságban, és a pénzhez való hozzáférést is megnéztük, és egy kicsit nagyobb kötöttséget érdemes bevállalni azért, hogy több pénzből élhessünk meg nyugdíjas korunkban.

Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol együtt kiszámolhatjuk, és összehasonlíthatjuk ezt a két megtakarítást az Ön igényei szerint!