Milyen életbiztosításokat választhatunk?

A megtakarításos életbiztosításokat elérés szempontjából 3 csoportra osztanánk. Az első egy régebbi módozat az ún. klasszikus vegyes életbiztosítások, a második egy fejlettebb befektetés a unit linked életbiztosítások, a harmadik pedig a 2014.01.01-től indítható nyugdíjbiztosítások. Ne is húzzuk az időt, nézzük meg, hogy milyen az elérési szolgáltatásuk!

A klasszikus vegyes életbiztosítások

A konzervatív emberek nagyon szeretik ezt a megtakarítást, hiszen a vegyes életbiztosítások esetén egy lejárati összegre szerződünk a biztosítóval. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például 4.000.000 összeg kerül nekünk 8.675 forintba, akkor ez a 8.675 forint mind költség. Ha meghalunk, akkor is térít a biztosító, ez is benn van a díjba, de itt nem tudjuk, hogy mibe fekteti be a pénzt a biztosító, nem tudjuk mekkora nyereséget ér el valójábanVan egy fix (általában) 2%-os kamat, ami bele van kalkulálva a lejárati összegbe, az esetleges többlethozamokból is lehet részesülni. Ilyen az elérési szolgáltatás a vegyes életbiztosításoknál, menjünk tovább!

A unit linked életbiztosítás

Szemben a klasszikus életbiztosítással, itt teljes kettéválnak a kockázati díjak, és a megtakarítás maga. Életbiztosítás mivoltából fakadóan itt is van haláleseti szolgáltatás, de itt valójában a befektetésen van a hangsúly. Mi magunk állítunk össze egy befektetési portfóliót, amit utána befektetési szakemberek (alapkezelők) kezelnek, hogy minél nyereségesebb legyen a befektetés. Mivel a múltban elért eredmények a jövőre nem érvényesek, ezért itt nem tudja a Biztosító megmondani, hogy mennyi lesz eléréskor a rendelkezésünkre álló tőke, de várhatólag ugyanakkora befizetés mellett magasabb lejárati összegre számíthatunk, mint egy vegyes életbiztosításnál. Az elérési szolgáltatás tehát mindig a befektetési alapokban lévő pénzösszeg aktuális értéke. Nézzük meg a nyugdíjbiztosításokat!

A nyugdíjbiztosítások

A nyugdíjbiztosítások olyan megtakarításos életbiztosítások (zömében unit linked alapú, de van köztük vegyes életbiztosítás is), amelyekre a befizetett díjak után 20%, évente legfeljebb 130.000 forint adójóváírással élhetünk. A törvény szigorúan szabályozza, hogy egy nyugdíjbiztosításnak mikor kell térítenie:

  1. Ha betöltjük a 65. életévünket. (Elérés)
  2. Ha nyugdíjba vonulunk.
  3. Ha megrokkanunk min. 40%-osan.
  4. Ha meghalunk.

törvény értelmében tehát a nyugdíjbiztosítás 65 éves korunkban teljesíti az elérési szolgáltatást, ami lehet a vegyes életbiztosításoknál leírtak szerint, vagy pedig a unit linked elérési szolgáltatás szerint.

Legyen megtakarításos életbiztosításunk!

A megtakarítás lényege maga a megtakarítás. Ebben a cikkben megmutattuk, hogyan szolgáltatnak a biztosítók a lejáratkor a különböző életbiztosítások esetén! Az, hogy Önnek melyik lesz a megfelelő életbiztosítás, azt így látatlanban nehéz lenne megmondani, de elég jelentős különbségek is akadhatnak. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítási szakértőnk megtalálja Önnek azt az életbiztosítást, megtakarítást, aminek az elérési szolgáltatása várhatólag a legkedvezőbb lesz!