Miért kell egészségbiztosítás, ha fizetem a TB-t?

Egészségbiztosításra akkor van szükség a TB fizetés mellett, ha nem vagy elégedett az állami egészségügy színvonalával, ha nem szeretnél hosszú várólistára kerülni, ha kényelmes és kulturált helyszínen, teljes odafigyelés mellett szeretnéd elvégeztetni a vizsgálatokat, ha szereted, hogy lehet időpontot foglalni, és nem megy el a fél napod egy rutinvizsgálatra. Az állami egészségügy alulfinanszírozott ahhoz, hogy 21. századi megoldásokat biztosítson, míg a biztosítók piaci alapon működnek, és megtehetik, hogy a legmodernebb eszközöket és eljárásokat alkalmazzák. Magyarországon a felmérések szerint sokan járnak magánrendelésre, tehát az állami rendszernek sokan keresik az alternatíváját, de a többség ezt nem egészségbiztosítással teszi meg, hanem minden egyes alkalommal fizet az orvosának. Egy egészségbiztosítással a havi díjért cserébe korlátlanul lehet orvosi szakrendelésekre járni, így sok esetben olcsóbb megoldás lehet egy ilyen egészségügyi “előfizetést” indítani, mint minden vizsgálatkor fizetni az orvosnak.

Csak Budapesten vehetem igénybe az egészségbiztosítás szolgáltatásait?

Az egészségbiztosítás szolgáltatásait nem csak Budapesten veheted igénybe, a biztosítóknak az ország teljes területén vannak szerződött partnereik. Tény, hogy nincs minden kisvárosban magánklinika, bizonyos szolgáltatásokért megyeszékhelyre vagy ritkább esetben Budapestre kell utazni. Ettől függetlenül a magánorvosi vizsgálatok jelentős része, amik nem igényelnek speciális műszereket, kiválthatóak egy egészségbiztosítással. Ha már most is magánorvoshoz jársz, akkor könnyen meglehet, hogy a jól bevált orvosod is szerződött partner, és akár egészségbiztosítással is lehetne hozzá menni. Ebben az esetben nem kellene minden egyes vizsgálatért súlyos tízezreket fizetned, elég, ha a biztosítás díját minden hónapban befizeted, a többit a biztosító intézi. Egy egészségbiztosítás kiválasztásánál szempont a területi lefedettség, érdemes tehát a segítségünket kérni, és utánanézünk, hogy a lakóhelyed környékén melyik biztosítónak van a legtöbb szerződött partnere.

Használhatom-e az egészségbiztosítást meglévő betegségemre?

A legtöbb magánszemélyként kötött egészségbiztosításnál a meglévő betegség kezelését nem téríti meg a biztosító, de akadnak kivételek, ahol nem veszik figyelembe a kórelőzményeidet. Ezért is érdemes hozzánk, szakértőkhöz fordulnod, hogy lehetőség szerint megoldást találjunk a meglévő betegséged kezelésére. Alapvetően viszont igaz az a legtöbb kockázati biztosításra, mint amilyen az egészségbiztosítás is, hogy jövőbeli, előre nem látott káresemény után fizet (jelen esetben szolgáltat). A gépjárműbiztosítás vagy a lakásbiztosítás sem fog fizetni, ha utólag, a kár bekövetkezte után akarunk pénzt kapni a biztosítótól. Érdemes tehát előre felkészülni, mert sosem lehet tudni, mikor jön a baj, így egészségbiztosítást is még egészségesen érdemes kötni. Már csak azért is, mert egészségesen indítva olcsóbb is az egészségbiztosítás.

Milyen magánklinikákra érvényes egy egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítás olyan magánklinikákra érvényes, amikkel a biztosító szerződéses viszonyban áll. Egészségbiztosítással az összes magánklinikára be lehet jutni. Ha szempont, hogy egyik vagy másik magánklinikán lássanak el, érdemes utánanézni, melyik biztosító áll partneri viszonyban az adott magánklinikával. Vagy fordulj hozzánk, szívesen segítünk benne, mert nálunk minden ilyen információ rendelkezésre áll.

Van-e sürgősségi ellátás az egészségbiztosításban?

Ritka, hogy legyen sürgősségi ellátás az egészségbiztosításban, de van ilyenre példa. Többségében viszont a sürgősségi ellátás állami hatáskör, tehát vészhelyzet esetén mentőt kell hívni. A kórházba szállításod után, ha az egészségbiztosításod fedezi a fekvőbeteg-ellátást, és az állapotod stabil, akkor kérheted, hogy egy magánkórházba szállítsanak át.

Van-e fogászati szűrés az egészségbiztosításban?

Igen, léteznek olyan egészségbiztosítások, amik magukban foglalják a fogászati szűrést. Tudni kell róluk, hogy ezek általában jóval drágábbak azoknál, amikben nincs fogászati szűrés. Ezeknek az egészségbiztosításoknak a listáját, amik tartalmaznak fogászati szűrést, a kalkulátorunk segítségével könnyen megtalálhatod, és ajánlatot is kérhetsz ezekre: https://grantis.hu/egeszsegbiztositas-kalkulator/

Szülés esetén is igénybe vehető az egészségbiztosítás?

Igen, vannak olyan egészségbiztosítások, amik szülés esetén is igénybe vehetőek, ám ezek általában meglehetősen drágák. Gyakoribb és olcsóbb szolgáltatás a terhesgondozás, ez a legtöbb egészségbiztosításnál elérhető, ebben az esetben azonban maga a szülés állami keretek közt történik, vagyis az egészségbiztosítás csak minden olyan eljárást fedez, amit a szülés előtt szükséges elvégezni.

Cégként elszámolható-e költségként az egészségbiztosítás?

Ha társasági adóalany vagy, akkor az egészségbiztosítási díjként elszámolt költség elismert költségnek minősül, és ezáltal csökkenti a vállalkozás társasági adóalapját, ha a biztosított a vállalkozással munkaviszonyban vagy önkéntes jogviszonyban álló magánszemély, vagy a vállalkozás vezető tisztségviselője, személyesen közreműködő tagja, vagy a vállalkozónál jogszabályban meghatározott tanulószerződés alapján gyakorlati képzésben résztvevő szakképző iskolai tanuló. Más biztosítottak esetén, ha a megjelölt magánszemély nem tartozik az előzőekben felsorolt személyi körbe (pl. munkavállaló hozzátartozója, társas vállalkozás személyesen nem közreműködő tagja), akkor az egészségbiztosítás díja nem számolható el költségként. Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor az egészségbiztosítás díját költségként elkönyvelheted.

Hogyan tudom kiválasztani a legjobb egészségbiztosítást?

Relatív, hogy melyik a legjobb egészségbiztosítás. Az a legjobb, ami a személyes igényeidnek ár-érték arányban a leginkább megfelel. Más szolgáltatásokat használ egy férfi és egy nő, ugyanígy nem mindegy, hogy a harmincas éveidben jársz, vagy az ötvenhez közeledsz. Ha hozzánk fordulsz, segítünk megtalálni az élethelyzetedhez, elvárásaidhoz illő egészségbiztosítást, hogy a legalacsonyabb áron a lehető legtöbbet kaphasd.

Fizethetem az egészségbiztosítást SZÉP kártyával vagy egészségpénztáron keresztül?

Egészségbiztosítást nem lehet SZÉP kártyával fizetni, mert az egészségbiztosítás is egy cafeteria-forma. Egészségpénztárral viszont lehet kombinálni az egészségbiztosítást úgy, hogy az egészségpénztárral gyűjtött pénzt és adójóváírást egészségbiztosítási díjra fordíthatod, viszont feltétel, hogy a pénztár szerződéses viszonyban álljon a biztosítóval. Ha szempont az egészségpénztári finanszírozás, akkor figyelembe kell venni, hogy mely biztosítókkal állnak partneri viszonyban. Kérd segítségünket, és gondoskodunk róla, hogy az egészségbiztosításodat egészségpénztáron keresztül is tudd fizetni!

Hogyan működik az egészségbiztosítás összehasonlító?

Az egészségbiztosítás összehasonlító kalkulátorunk segít megtalálni a hozzád illő ajánlatokat az általad megadott feltételek alapján. Használata egyszerű, lépésről lépésre végigvezet téged a folyamaton. Meg kell adnod, hogy van-e daganatos és/vagy szív- és érrendszeri betegséged, ami azért fontos, mert nagyban befolyásolja a havi díjat. Ezután a születési évedre kérdezünk rá, érthető módon az életkorod fontos a biztosító számára. Végül kiválaszthatod, mely szolgáltatások fontosak számodra. Egyszerre több feltételt is bejelölhetsz, kalkulátorunk kiszűri azokat, amiknél a megadott állítások egyszerre érvényesülnek, ilyen lehet például a fogászat vagy a szabad orvosválasztás. Az egészségbiztosítás összehasonlító kalkulátorunk ezután megmutatja a legtöbb magyarországi biztosító egészségbiztosítási ajánlatait, azok becsült havi díját, az ellátóhelyek számát és kezelési típusok számát, illetve elolvashatod azon ügyfeleink értékeléseit, akik már kipróbálták az adott egészségbiztosítást, és megosztották a tapasztalataikat. A neked szimpatikus egészségbiztosítás kiválasztásával kérhetsz tőlünk konzultációt, melynek része, hogy az általad választott egészségbiztosításokat még részletesebben összehasonlítjuk, és kitérünk minden részletre, ami fontos lehet.

Ez az összes egészségbiztosítás, ami létezik a piacon?

Rendszeresen jelennek meg a piacon újabb és újabb egészségbiztosítások, mivel egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű szolgáltatásokra. A gyorsan fejlődő piac miatt az egészségbiztosítás összehasonlító kalkulátorunkban nem tudjuk feltüntetni az összes elérhető egészségbiztosítást, de a teljességre törekszünk, és hogy minél naprakészebb legyen. Azt viszont biztonsággal kijelenthetjük, hogy szinte az összes egészségbiztosítás megtalálható benne, a nagyobb biztosítóké pedig 100%-ban.

Mit jelentenek ezek a csillagos vélemények az egészségbiztosítási ajánlatoknál?

Az egészségbiztosítási ajánlatoknál lévő csillagos vélemények azoktól az ügyfeleinktől származnak, akik már használják az adott szolgáltatást, így be tudnak számolni a tapasztalataikról. Ezek cenzúrázás nélküli, őszinte vélemények, nem véletlen, hogy akadnak köztük negatív visszajelzések is, de az is jól látszik, hogy százalékosan hányan voltak elégedettek. Ezeket a véleményeket azért mellékeltük, hogy segítsen neked a megfelelő egészségbiztosítás kiválasztásában, ám javasoljuk, hogy ne dönts egyedül, hanem kérd szakszerű segítségünket, mert a véleményekből sem derül ki minden, ami egy jó döntéshez szükséges.

Hogy néz ki egy bővebb egészségbiztosítás összehasonlítás nálatok?

Egy bővebb egészségbiztosítás összehasonlítás nálunk úgy néz ki, hogy a weblaphoz képest jóval részletesebb szempontokat is részletezünk neked, elmondjuk az előnyök mellett a hátrányokat, és minden olyasmit, amire esetleg magadtól nem gondolnál, de tudnod kellene róla. Egy bővebb összehasonlítás legnagyobb előnye, hogy személyes, tehát teljesen az igényeidre van szabva, és tudsz tőlünk kérdezni is. Erre egy webes összehasonlító érthető módon nem alkalmas.

Mennyibe kerül nekem az egészségbiztosítás összehasonlítás?

A mi munkánk semennyibe nem kerül neked, tehát nem jársz rosszabbul, ha hozzánk fordulsz, és nem egyből a biztosítóba mennél, sőt: jobban járhatsz, mert segítünk megtalálni a hozzád illő ajánlatot, egy biztosító viszont sosem fogja javasolni a konkurencia termékét. De akkor miért éri meg nekünk segíteni? Nem titok, hogy jutalékban részesülünk, ahogy minden üzletkötő a biztosítónál (ez tehát így is, úgy is be van árazva a havi díjadba), csak mi cserébe értékes szolgáltatást is nyújtunk. A jutalék minden ajánlatnál hasonló, mivel a törvény szabályozza annak mértékét, így nekünk nem a jutalék a fontos a döntésednél, hanem az, hogy azt az egészségbiztosítást indíthasd el, ami a legjobban illik hozzád. Mi abban hiszünk, hogy hosszú távon csak ez a stratégia működik, ami bizalmat alakít ki a szakértőnk és az ügyfelei között.

Mi az, hogy sürgősségi ellátás?

A sürgősségi ellátás minden olyan esetet magába foglal, amikor baleseteknél vagy életveszélyes rosszullétnél azonnali orvosi kezelésre van szükség. Leegyszerűsítve: azok az esetek, amikor mentőt kell hívni. Ilyenkor sürgősségi ellátásról beszélünk. Ritka, hogy legyen sürgősségi ellátás a magán egészségbiztosítási csomagban, de van ilyenre példa, igaz általában jóval drágábbak az ilyen csomagok. Többségében viszont a sürgősségi ellátás állami hatáskörbe tartozik, tehát vészhelyzet esetén mentőt kell hívni. A kórházba szállítás után, ha az egészségbiztosításod fedezi a fekvőbeteg-ellátást, és az állapotod stabil, akkor kérheted, hogy szállítsanak át egy magánkórházba.

Mi az, hogy egynapos sebészet?

Ma már a műtétek széles spektruma végezhető el egynapos sebészeti eljárások keretében úgy, hogy a beteget maximum 24 órán belül otthonába bocsátják. A műtét utáni regeneráció gyorsabb, így lerövidül a táppénzes állományban eltöltendő idő. Az egynapos sebészet sok egészségbiztosítási csomagban megtalálható, míg a nagyműtétek ritkábbak, mivel azok sokkal drágábbak, és több esetben kórházi lábadozást igényelnek. Éppen ezért a finanszírozás szempontjából nem mindegy, hogy egynapos sebészet keretében végeznek-e egy adott beavatkozást.

Mit jelent az ambuláns ellátás?

Az ambuláns ellátás járóbeteg-szakellátást jelent, vagyis az ágyhoz nem kötött betegek gyógyító, megelőző ellátását. Ebbe minden olyan kezelés beletartozik, ami után hazamehetsz. Ez lehet sebészeti, fül-orr-gégészeti, szemészeti és baleseti sebészeti terület is (pl. varratszedés, idegentest-eltávolítás, ízületi punkció, egyszerű lézer-beavatkozások, bőrelváltozások fagyasztásos és égetéses eltávolítása, dobhártya-bemetszés, arcüreg-öblítés stb.). A fekvőbeteg-ellátással ellentétben ebbe a kategóriába csak a kisebb műtétek tartoznak, amik után nem kell kórházba feküdnöd.

Mit jelent a fekvőbeteg / járóbeteg ellátás?

A fekvőbeteg és a járóbeteg ellátás közti különbség az, hogy a fekvőbeteg ellátás esetében akár több napot vagy hetet is el kell tölteni a kórházban ahhoz, hogy a beteg felépüljön. Ide a komolyabb beavatkozások, például nagyműtétek tartoznak. A járóbeteg ellátásnál ezzel szemben a páciens elhagyja a kórházat, amint megkapta az ellátást, tartós megfigyelést nem igényel az állapota, és önmagát is kellően el tudja látni. Ide tartozik minden orvosi konzultáció, az egynapos sebészet vagy az ambuláns ellátás.

Mit jelent a várakozási idő?

A várakozási idő a biztosítók által használt fogalom. Azt jelenti, hogy ha egészségbiztosítást kötsz náluk, akkor néhány hónapot várnod kell, mire az egészségbiztosítás szolgáltatásait használni kezdhetnéd. Ez egy óvintézkedés, ami a visszaéléseket hivatott meggátolni. A legtöbb kockázati biztosítás, mint amilyen az egészségbiztosítás is, a jövőbeli, előre nem látott káresemény után fizet. Előfordulhat azonban, hogy valaki biztosítási csalást próbál elkövetni, és nem vall be minden kórelőzményt, mert olyan fennálló betegségre akar térítést kapni, amire egyébként nem kaphatna. A biztosítók a várakozási időt azért vezették be, hogy ilyen lehetőleg ne fordulhasson elő, tehát az emberek ne a meglévő, hanem előre nem látott betegségek miatt kössenek egészségbiztosítást.