Nem szeretünk erre gondolni, de sajnos a gyerekeket is érheti baj: eltörik a csontja, megégeti magát, megbetegszik, és emiatt kórházba kerülhet, akár hetekre, hónapokra, vagy rendszeresen kezelésekre kell vele járni. Egy 18 év alatti gyerekről nem feltétlen ezek a dolgok jutnak eszünkbe, de lássuk be, előfordulhat, ezért erre is fel kell készülni.

Ilyenkor váratlan kiadások léphetnek fel. Mivel a gyermekünknek a legjobbat akarjuk, így nem ezen fogunk spórolni, megfizetjük tehát az orvosokat, a jobb ellátást, a kényelmesebb kórházi szobát, a gyógyszereket, a gyógytornát, és ha a szülőnek otthon kell maradnia a gyermekkel, akkor az keresetkieséssel is jár.

Ha nincs biztosításunk, akkor az előbbiek fedezése céljából a vésztartalékainkhoz nyúlunk, esetleg drága személyi kölcsönt veszünk fel, vagy a családtagoktól kérünk. És a pénz talán még így sem lesz elég. Szerencsére az egészségbiztosítás ebben is a segítségedre lehet.

Felnőtt egészségbiztosítás része is lehet

Valamelyik felnőtteknek szóló egészségbiztosítási csomag figyelembe veszi a családosokat, és díjkedvezményt ad családtagok részére. Emellett gyermekszületési támogatást is adhatnak. Valamelyik a beteg gyermek kórházi tartózkodása után fizet. Bizonyos egészségbiztosítások a gyermek általános szűrővizsgálatait is fedezik – akkor is, ha a gyermek egészséges.

Gyermekeknek szóló egészségbiztosítás

De létezik külön gyermekeknek szóló egészségbiztosítás is, melynek része – a felnőtt verzióhoz hasonlóan – képalkotó diagnosztikák igénybe vétele, a 7/24 orvosi telefonos ügyelet, a szakorvosi vizit megszervezése vagy a második orvosi szakvélemény. Meghatározott lelki krízisek esetén támogatják a pszichológussal tartott konzultációt, illetve ha a gyermek kórházi vagy otthoni ápolásra szorul huzamosabb ideig, akkor a magántanár költségeibe is beszállnak. Mindez körülbelül havi 3-7 ezer forintot jelent, ha a szülőnek már van saját egészségbiztosítása (pontos tájékoztatásért iratkozz fel a lenti űrlapon!).

Más egészségbiztosítások esetében kiegészítő kockázati biztosítást kell kötni bizonyos szolgáltatások eléréséhez. Valamely szolgáltatóknál ilyen a műtéti térítési összeg, melynek értékhatárát a szerződés rögzíti valamilyen értékkövetés mellett. Azt is megszabhatják, hogy kis, közepes, nagy és kiemelt műtétek esetén mekkora az önrész. Általában minél komolyabb (drágább) a műtét, annál többet vállal a biztosító. De adhatnak kórházi napi térítést is, ha a gyermek egy meghatározott időnél többet tölt kórházban.

Megtakarítás mellé

Kiegészítő biztosítást akkor érdemes még kötni, ha a gyermeked számára indítottál megtakarítási célú életbiztosítást, vagyis neki akarsz pénzt gyűjteni. Ha azt akarod, hogy mindenképp összegyűljön a megtakarítás, akkor köthetsz haláleseti díjátvállalást, ami azt jelenti, hogy a halálod esetén a biztosító átvállalja az életbiztosítás fennmaradó díjait.

Mint látod, ez egy komplex téma, és minden szolgáltató kicsit másfajta ajánlatot kínál. A céljaidtól függően kell eldönteni azt, melyik a neked való megoldás. Mi ebben szívesen segítünk!