A bónusz jóváírás fogalma

Akár nevezhetnénk ezeket a pénzeket hűségpénznek is. Olyan extra pénz jóváírásokról beszélünk a unit linked biztosításoknál, amelyeket a biztosító bizonyos feltételekhez kötve a számlánk egyenlegéhez hozzáad. A bónusz nagysága az alábbi feltételektől függhet:

  1. Mekkora futamidőre indul a szerződés
  2. Mekkora díjjal indul a megtakarítás
  3. Folyamatosan az összes díjat befizessük

Ráadásul ezeket a bónuszokat nem is egyféleképpen írják jóvá, hanem különböző időpontokban, ami további érdekességeket rejt számunkra.

Mikor írják jóvá a bónuszt?

Nem is gondolná az ember, hogy mennyire fontos, hogy egy adott extra jóváírás mikor érkezik meg a megtakarításra. Ez pusztán matematika. Tegyük fel, hogy kapunk 100 ezer forint bónuszt, és vizsgáljunk meg két esetet:

  1. Ha a szerződés kezdetekor kapjuk meg, akkor ez a bónusz további extra hozamokat termel nekünk, a futamideje alatt. A 100 ezer forint meg is sokszorozódhat.
  2. Abban az esetben, ha a lejáratkor kapjuk meg, akkor viszont egyáltalán nem lesznek extra hozamok (az inflációtól tekintsünk most el)

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem jó, amikor a végén kapunk bónuszt, de érdemes ezzel a lehetőséggel is számolni.

Mire figyeljünk?

A bónuszok alapból rendkívül hasznos dolgok, viszont azt fontos tudni, hogy mindig feltételhez kötöttek. A feltétel természetesen többféle lehet, leggyakrabban az éves díj nagyságától, és a futamidőtől függ. Viszont nagyon fontos, hogy egyes megtakarítások esetén drasztikusan visszaesik a bónuszok nagysága, ha nem fizetjük végig a díjakat, mert esetleg 1-2 évig nem fizetünk, vagy díjat csökkentünk. Ezeken a tényezőkön pedig több százezer, sőt millió forintok is múlhatnak. Pontos számításokra van szükség.

Számoljunk, mielőtt választunk!

Összegezve a bónuszok nagyon hasznos extrák egy megtakarítás esetén, kicsit lehet őket hasonlítani az adókedvezményekhez. Viszont ezek feltételei tovább bonyolítják az amúgy sem egyszerű választást. Csak pontos számítások, és összehasonlítások után tudjuk meg, hogy melyiket megtakarításos életbiztosítást érdemes választani. Épp ezért igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Életbiztosítási szakértőnk minden lehetőségre kitérő összehasonlítással segíti Önt, hogy a legjobb megoldást tudja választani.