1. Legyen egy elkülönített kártyád

Jó, ha a nálad lévő, gyakran használt bankkártyán, amivel vásárolsz például a boltban vagy a neten és van rá esély, hogy ellopják az adatait, csak a „havi költőpénzt” tartod. Így azt a kártyádat, amihez az a számla tartozik, amin a megtakarításaid is vannak adott esetben, biztonságban tudhatod, és nem kell beregisztrálnod mobilos fizetéshez sem. Ennélfogva még baj esetén sem tudnak hozzáférni az összes pénzedhez, maximum a havi apanázsodhoz. Tipikusan jó megoldás erre például egy Revolut kártya, amit feltölthetsz annyi pénzzel, amit havonta elköltesz, de nem többel, és ha ezzel történik valami, akkor sem borul fel a teljes költségvetésed. 

2. Állíts be napi limitet és kérj mindenről értesítést

Limit beállításával megfékezheted, hogy nagyobb összeget emeljenek le a kártyádról, így hiába próbálkoznak csalók. A limitet a legtöbb pénzintézetnél rugalmasan állítgathatod – bár a mai napig van olyan bank, ahol ennek díja van, szóval erre készülj fel. Ha tudod, hogy vannak olyan időszakok, amikor többet fogsz róla költeni, akkor bármikor megemelheted az adott napokra, különben pedig érdemes lehet alacsonyabb szinten tartani vagy akár befagyasztani használaton kívül. Ugyanígy az ATM-készpénzfelvételi limitet is érdemes beállítani, hogy egy esetleges kártyaelvesztés vagy lopás során se lehessen több százezret levenni róla. 

Érdemes minden tranzakcióról értesítést kérned. Így értesülhetsz a leggyorsabban arról, hogy valaki más költi a pénzed. Erre az SMS is jó megoldás, de még korszerűbb a push üzenet, amely ráadásul ingyenes is.

3. Fizess inkább bankkártyával vagy készpénzzel

Amennyiben biztosra szeretnél menni, érdemes a bankkártyádat és a telefonodat leválasztani egymásról, és újra a hagyományos, bankkártyás fizetési módot választani. Nincs nagy különbség, hogy a mobilodat érinted a terminálhoz vagy kártyát, ami a mobilod tokjának hátuljában van, szóval még a kényelemről sem kell lemondanod. Akár készpénzre is visszaválthatsz, igaz, nemzetgazdasági szinten a készpénz a legdrágább fizetési mód.

És ha a bank mond csődöt, nem az Apple? A hazai bankoknál van OBA-garancia arra az esetre, ha tönkremenne a pénzintézet és fizetésképtelenné válna. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 munkanapon belül, 100 ezer eurós összeghatárig fizet, amely nagyjából 40 millió forintnak felel meg. Ez a lekötött bankbetétedre, a folyószámla-egyenlegedre és a megtakarítási számládra is kiterjed. Ez viszont az elektronikus pénzügyi szolgáltatók, mint a Revolut és a Wise esetében nincs így, az OBA nem kártalanít, ha ezek a pénzintézetek csődöt jelentenek. Arra sem árt felkészülnöd, hogy baj vagy eltűnt pénz esetén a legtöbb ismert fintech ügyfélszolgálatát nagyon nehéz elérni, magyar nyelvvel elvétve találkozhatsz, és ha az ügyed rendezésével nem vagy elégedett, akkor külföldi bankhatósághoz kell menned, ami akár több hónapig tartó procedúrát is jelenthet.

4. Használj virtuális kártyát

Online vásárlásra az egyszer használatos virtuális kártyák a legalkalmasabbak. Ezeknek a kártyáknak az egyik legnagyobb előnye, hogy a kártyaadatok a fizetés után azonnal érvénytelenné válnak, többször nem használhatók fel, így nem élhetnek vissza vele. A virtuális kártyák a Revolut és a Wise mellett már négy hazai banknál is elérhetők: a Gránit, a CIB, az Erste és az OTP is kínál ilyen lehetőséget. A virtuális kártyák általában rendelkeznek egy alszámlával, tehát a főszámládhoz nem tudnak hozzáférni. Azt azonban jó, ha tudod, hogy ezekről a kártyákról nem tudsz levenni pénzt, és mobilfizetésre sem alkalmasak.

5. Légy körültekintőbb a jelszavaiddal kapcsolatban

Arra is ajánlott fokozott figyelmet fordítani, hogy hol tárolod a belépési adataidat. Például erre nem egy Google doksi a legjobb választás. Érdemes inkább jelszókezelő alkalmazásokat használni, amelyek a kártyaadataidat is eltárolják, és egy kattintással elő tudod őket hívni. Vedd komolyan az erős jelszavak használatát, és lehetőleg mindenhova mást használj. A linkekkel kapcsolatban is légy óvatos, ha valami gyanús, inkább ne kattints rá, amíg meg nem bizonyosodsz róla, hogy valóban ártalmatlan a forrás. 

6. Számít a gyorsaság

Kevesen tudják, hogy alapvetően csak 15 000 forintig kell viselned károkat, ha ellopják a kártyaadataidat és visszaélnek vele. Onnantól pedig, hogy bejelented, hogy ellopták vagy elvesztetted a kártyádat, még a maximum 15 000 forintot sem kell állnod. Ez alól kivétel, ha a saját szándékos, vagy súlyosan gondatlan magatartásod miatt veszítetted el a kártyát.