Leitner György, a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesületének ügyvezetője mutatott rá arra, hogy a felméréseik szerint meglepő ütemben nőtt a magánegészségügy népszerűsége – és nem csak a gazdagok körében. A következtetést egyrészt a saját adataikból szűrték le, mivel az Egyesület 12 tagot tömörít (többek közt az Affidea Diagnosztikát, a Budai Egészségközpontot és a Duna Medical Centert), másrészt a Szinapszis felmérése is erre jutott (ők kifejezetten egészségügyi területen végeznek piackutatást).

Két év alatt ez 11%-os növekedést jelent. Az ország egészét tekintve csak 2014-es adatunk van, ám már ekkor sem volt alacsony azoknak a száma, akik magánúton gyógyíttatták magukat: 45%-uk került kapcsolatba valamely privát egészségügyi szolgáltatással.

A magánegészségügy már nem csak a gazdagok kiváltsága

Fontos kiemelni, hogy nem csak a gazdagok körében látni az elmozdulást a magánegészségügy irányába (ők önmagukban nem is tudnának ekkora növekedést produkálni). A legtöbb jövedelmi státuszban megnőtt az érdeklődés a privát orvosi szolgáltatások iránt.

Hogy miért?

A válasz egyszerűen annyi, hogy az emberek 60%-a kifejezetten elégedetlen azzal az ellátással, amit egy állami kórház nyújtani képes. A magánellátásban pont azokat a dolgokat kapják meg, amik az államiból hiányoznak. Mint elmondták a válaszadók, kevesebb a várakozási idő, mert az időpontot betartják a magánkórházakban.

Akik már igénybe vettek magánegészségügyi szolgáltatást, azt mondták, hogy több időt szán rájuk az orvosuk, mint az állami kórházban. A tájékoztatás teljes körű mind a kezeléssel, mind a betegséggel kapcsolatban, a kérdéseikre megkapják a választ – egyáltalán van olyan, aki ráér válaszolni. Kevésbé érzik azt, hogy nincs kontrolljuk a sorsuk felett, mert tájékoztatják őket, mikor mi fog történni.

Sokan nehezen látják át az állami kórházak működését, és nem is nagyon közlik velük menet közben, milyen folyamatot kell végigjárniuk kezelésük során. Ha több kivizsgálásra van szükség, az gyakran napokat vesz igénybe. A privát egészségügyben minden sokkal gyorsabb és gördülékenyebb, éppen ezért sok időt lehet vele megtakarítani – mondták el a közvélemény-kutatás válaszadói.

Magadra ismertél?

Az állami rendszer kapcsán tett megállapítások olvasásakor valószínűleg magadra ismertél. A magyarok többsége retteg attól, ha kórházba kell mennie, a rossz tapasztalatok miatt ez nem meglepő. Pedig ennek nem feltétlen kellene így lennie. A legtöbb betegség megelőzhető lenne, ha többen és többször járnának szűrővizsgálatokra. Ehhez viszont az is kell, hogy ne egy többnapos procedúra legyen egy-egy szűrés. A privát egészségügy erre is megoldást kínál, és nem feltétlen csak borsos áron.

Talán ez soknak tűnik elsőre, de gondolj bele abba, hogy ezért cserébe olyan szolgáltatásokat vehetsz igénybe, amiknek az ára ennek a sokszorosa lenne egészségbiztosítás nélkül.

Gondolj bele abba, mennyi felesleges dologra költöd el annak a havi 7-10 ezernek a többszörösét, miközben az egészségnél aligha van fontosabb. Arról már ne is beszéljünk, hogy ha valami komolyabb betegség alakulna ki nálad, akkor mennyi hálapénzt kellene odacsúsztatnod annak reményében, hogy úgy majd megfelelő ellátást kapsz – aztán vagy megfelelő lesz, vagy nem. Utólag sokszor már késő ezt megítélni.

Egyre nagyobb a választék az egészségbiztosítások terén, az egészséges piaci versenynek köszönhetően az árak is mérséklődnek. Neked olyan szakértőre van szükséged, aki átlátja a piac egészét, és képes feltérképezni a lehetőségeidet.

A legjobb ár-érték arányú ajánlatot keresed?

Írj nekünk az oldal alján található űrlapon keresztül, és segítünk megtalálni, amit keresel.