Főbb megállapítások

  • A stressz számos betegség forrása lehet, ami a vezetőket és a menedzsereket gyakrabban érintheti, de mindenkinek érdemes odafigyelni a megelőzésre.
  • A magánklinikákon már fél nap alatt le lehet bonyolítani egy komplett menedzserszűrést, de a drágább csomagok akár félmillió forintba is kerülhetnek.
  • Az egészségpénztárakkal évi 150 ezer forintos adóvisszatérítés mellett ugyanúgy igénybe vehetők ezek a szolgáltatások, sőt havi pár ezer forintos díjtól a pénztárak is kínálnak szűrőcsomagokat.

Mi az a menedzserbetegség és kiket érint?

A menedzserbetegség fő kiváltó oka általában a stressz és a túlhajszoltság, aminek a vezetők fokozottan ki vannak téve, de valójában bármilyen felelősségteljes pozícióban dolgozó ember érintett lehet, akin sok a teher, és rohanó életmódot él. A tünetek sokszor a kiégéshez hasonlóak, jellemző a fáradékonyság, az alvászavar és a szorongás, amihez a koncentrációképesség csökkenése, hangulatingadozások, súlygyarapodás vagy éppen drasztikus fogyás, és akár fizikai fájdalmak is társulhatnak.

A menedzserbetegségek közé sorolható például a magas vérnyomás, az agyvérzés, a szívinfarktus, a pajzsmirigy túlműködés, a gyomorfekély, a reflux és a pánikbetegség. Emellett autoimmun betegségek, anyagcsere zavarok és hormonproblémák is kialakulhatnak a stressz hatására.

Menedzserszűrés magánklinikán

A magánklinikákon akár fél munkanap alatt el lehet végeztetni az összes szűrővizsgálatot, ami a vezetők számára kifejezetten praktikus az időhatékonyság miatt, hiszen egyszerre le lehet tudni mindent, és nem kell külön időpontokat kérni a tucatnyi vizsgálatra.

A menedzserszűrés alapcsomagok általában 100-200 ezer forinttól kezdődnek, és a legalapvetőbb vizsgálatokat tartalmazzák, mint a teljes vérkép, az EKG, a hasi- és kismedencei ultrahang, a mellkasröntgen, a nőgyógyászat és az urológia. A közepes csomagokban belgyógyászat, bőrgyógyászat, kardiológia, fül-orr gégészet és szemészet is szokott lenni.

Az exkluzív csomagok ára már 500 ezer forint körül alakul. Néhány különlegesnek számító vizsgálat például a szív CT, a teljes test MR vagy a tumormarker vizsgálat. 

A menedzserszűrés előnye, hogy a vizsgálatok végén komplex összefoglaló értékelést kapsz az eredményekről az orvosszakmai csapattól, amely az esetleges javaslatokat is tartalmazza, ha van további teendőd.

Menedzserszűrés csomagok árai a magánklinikákon

MagánklinikaÁr
Affidea Magánklinika107 000 Ft – 431 000 Ft
Budai Egészségközpont230 000 Ft – 400 000 Ft
Dr. Rose Magánkórház240 000 Ft – 540 000 Ft
Euro Medical Center220 000 Ft – 450 000 Ft
Oxygen Medical110 000 Ft – 399 000 Ft
Swiss Clinic179 900 Ft – 315 000 Ft
Wáberer Medical Center230 000 Ft – 535 000 Ft
Forrás: Grantis gyűjtés a magánklinikák árlistái alapján

Menedzserszűrés egészségpénztárral

Az egészségpénztárakkal többféle módon is tudsz faragni a költségeken. A pénztári számládra való befizetéseid után minden évben 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetsz, maximum 150 ezer forintig. Tehát akár ennyit visszakaphatsz a vizsgálatok árából. A prevenciós szolgáltatások igénybevételére egyébként plusz 10 százalékos adóvisszatérítés jár.

Az egészségpénztárak már havi pár ezer forinttól kínálnak szűrőcsomagokat, és ezeket a vizsgálatokat szintén magánklinikákon végzik.

Az egészségpénztári szűrőcsomagokban jellemzően a következőket találjuk: teljes vérkép, belgyógyászati vizsgálat, anamnézis, EKG, hasi- és kismedencei ultrahang. Csomagtól függően elérhető a digitális mellkas-röntgen, a csontsűrűség vizsgálat, a kardiovaszkuláris rizikófelmérés, a nőgyógyászat és az urológia. Bizonyos csomagokban van lehetőség a cukorbetegség és a vastagbélrák szűrésére, valamint anyajegy vizsgálatra is.

Szűrés egészségbiztosításon keresztül

Az egészségbiztosítási csomagok is tartalmazhatnak szűrővizsgálatokat. Az Union PrivateMed Next Platina szűrőcsomagjában például már benne van a csont- és az emlő diagnosztika, a légzésfunkciós vizsgálat és a szemészeti szűrés is. A Generali Private Care Exkluzív csomagban kardiológiai vizsgálat is van szív ultrahanggal. A MediHelp Admiral és Royal csomagjában pedig korlátlanul igénybe vehetők a szűrővizsgálatok.

A szűrővizsgálatokra minden évben egyszer érdemes időt fordítani. Szakértőink szívesen segítenek abban, hogyan tudod a számodra fontos vizsgálatokat elvégeztetni a lehető leggyorsabban és költséghatékonyabban, és abban is tudunk tanácsot adni, hogy milyen pénzügyi megoldások jöhetnek szóba, ha még komplexebb módon szeretnél gondoskodni az egészségedről.