Nem fenyeget az a veszély, hogy csődbe mennének a pénzintézetek

Nemzetközi partnerekkel dolgozunk együtt, akik több száz éve talpon vannak, két világháborút és több világjárványt is túléltek már. A nagyok sosem mennek csődbe, a biztosításban nagy üzlet van, így válság idején is mindig lesz, aki felvásárolja őket. Ha neked az szempont, hogy például amerikai vagy osztrák (a Vienna Insurance Group például jövőre lesz 200 éves) stb. pénzintézetnél legyen a megtakarításod, akkor abban is tudunk segíteni. 36 pénzintézettel állunk kapcsolatban, ezért is engedhetjük meg magunknak, hogy függetlenek maradjunk. Ha nem bízol a forint teljesítményében, akkor euró vagy dollár alapú befektetési alapokba is fektethetsz a nyugdíj megtakarításon keresztül, és bár egyelőre utópisztikusnak tűnik, hogy Magyarországon is bevezessék az eurót, de ha ez épp a te nyugdíjas korodban történne meg, akkor természetesen euróban veheted majd fel a nyugdíjadat

Mi lesz a megtakarításoddal, ha mégis baj lenne?

Az MNB felügyelete alatt tartja a biztosítókat, ezért ha bármi gond lenne, azt időben meg lehet tudni. A tavalyi év egyébként alaposan próbára tette a biztosítási szektort, többek között az aszály, a kárinfláció és a szabályozói kockázatok megnövekedése miatt. Az MNB előírásai, mint a tőkepuffer (védőháló) vagy a járvány alatti osztaléktilalom segítettek talpon maradni a biztosítóknak, és 170 százalékon zárt a szektor tőkemegfelelése, azaz a fizetőképessége – írja a Portfolio.

A bankbetétek, folyószámlák és megtakarítási számlák az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelme alatt állnak. Ha történne egy bankcsőd, akkor ügyfelenként 100 ezer euróig nyújtanak fedezetet, és 10 munkanapon belül fizetniük kell. Bár az OBA a biztosításokra nem terjed ki, de van egy „testvére”, amelyik igen, ez pedig a BEVA (Befektető-védelmi Alap), amely szintén 100 ezer euróig (mai árfolyamon kb. 37 millió forintig) térít. Tudj róla azonban, hogy 1 millió forint felett csak 90 százalékban. Tanácsadóink mindig figyelmeztetik az ügyfeleket arra, hogy BEVA-tagsággal rendelkező partnert válasszanak. 

A védelmedet szolgálja még a viszontbiztosítás, ami azt jelenti, hogy a biztosítók saját magukra is biztosítást kötnek egy másik társaságnál, hogyha baj történne. Ebben az esetben átkerülhetsz egy másik biztosítóhoz, és minden megy tovább zavartalanul, vagy pedig kártalanítanak. Létezik egy ún. letétkezelői garancia is, amely arra hivatott, hogy megóvja a befektetéseket a biztosító esetleges csődje esetén is, erre úgy van mód, hogy a biztosítótól elkülönítve kezelik a megtakarításodat. Vannak még tőkevédett, menedzselt és céldátum alapok is, amelyek szintén garanciát nyújthatnak. Hogy melyik nyugdíj megtakarítási formához pontosan milyen védelmet vehetsz igénybe, arról tanácsadóink részletesen tájékoztatnak.

Segítünk eligazodni! Érdeklődj szakértőinknél a nyugdíj megtakarítási lehetőségeidről.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Tanulhatsz a múltból

Fontos még azt is megemlíteni, hogy a privát nyugdíj megtakarítások teljes mértékben függetlenek az államtól, saját tulajdonnak számítanak, mintha a bankszámládról lenne szó, nem úgy, mint a magánnyugdíjpénztár, amely a tb állami nyugdíjrendszer része volt. A privát megtakarítást semmilyen körülmények között nem veheti el sem az állam, sem más. A nyugdíjbiztosítás például még csak nem is végrehajtható. A privát nyugdíj tehát nem keverendő össze a magánnyugdíjpénztárral, amely egy teljesen más kategória, és sosem volt az öngondoskodás része. 

A videóban Sebestyén András, a GRANTIS vezérigazgatója elmondja, hogy a privát nyugdíj megtakarítások miért függetlenek az államtól.

Mi történne a nyugdíj megtakarításoddal, ha csődbe megy a biztosító vagy a pénztár?

És persze nem megyek el szó nélkül az elmúlt évtized legnagyobb botrányai mellett sem. Mindenki emlékszik rá, de ha esetleg még gyerek vagy tini voltál az idő tájt, akkor is ismerősen csenghet a Buda-Cash vagy Quaestor-ügy, amelyek sajnos nagyon sokat ártottak a pénzügyi szakma megítélésének, és érthető módon a lakosság bizalmát is aláásták, főleg a károsultakét. Az előbbi esetén félretájékoztatások és súlyos visszaélések történtek az ügyfelek pénzével, és lényegében az utóbbinál is, mert többek között fiktív kötvényekkel üzérkedtek extrém magas hozamokat ígérve. Nem piaci értékpapírral kereskedtek, hanem saját maguk által kibocsátott kötvénnyel, itt valójában nem is tőzsdei, hanem vállalkozói csőd történt, és még a mai napig vannak fejlemények az ügyben. Nagyon zavaros az egész, és a múltat már kár lenne tovább boncolgatni, a sebeket újra feltépni, ez most nem is egy oknyomozó riport, viszont a tanulságokat érdemes levonni belőle. 

Lehetőleg nagy múltú, stabil, pénzügyi főprofillal rendelkező céget válassz a befektetéseidhez. Ne tegyél fel mindent egy lapra, jobb, ha egyszerre több helyen is forog a pénzed. Mérd fel a kockázatokat, légy résen, ha túl olcsó terméket vagy túl magas hozamokat ajánlanak, vagy nincs miből válogatnod. Ne hagyd magadat sürgetni, csak akkor írj alá bármit is, ha biztos vagy benne, és keress egy független tanácsadót, akiben megbízol.

Összefoglalva

Nagyon kevés az esély arra, hogy a nagy biztosítótársaságok tönkremennének. Nyugdíj megtakarítással az államtól és a forinttól független, nemzetközi projektekbe is fektethetsz. 

A biztosítási szektor jól teljesít, tavaly is 170 százalékon zárt a fizetőképessége. Privát nyugdíj megtakarításodat a BEVA, a viszontbiztosítás és a letétkezelői garancia is megvédheti, valamint az MNB is a felügyelete alatt tartja a pénzintézeteket. 

Szeretnél még többet megtudni arról, hogyan tudhatod biztonságban a nyugdíj megtakarításod? Lennének még speciális kérdéseid? Nyugdíjszakértőink szívesen megválaszolják, ehhez a lenti űrlapon tudsz jelentkezni.