Új szabályokat készül bevezetni a kormány a lakásbiztosítási piacon elsősorban annak érdekében, hogy csökkenjenek a költségek, növekedjen a verseny, és hogy a fogyasztók könnyebben válthassanak biztosítót. A 2023. április 30-án hatályba lépő kormányrendelet sok változtatást tartalmaz, a legfontosabbakat kiemeltük:

Új THM számítási szabály 💱

2023. április 30-ától a jelzáloghiteleknél számított Teljes Hiteldíj Mutató (THM) maximumba be kell vonni a vagyonbiztosítás (lakásbiztosítás) árát is. Ennek célja, hogy csökkenjen a fogyasztóra háruló költség.

Új felmondási, váltási lehetőség a fogyasztóknak 🔀

A már megkötött lakásbiztosítási szerződések esetében egy új költségmentes átszerződési időszakot is behoz a kormány. Ez egy egy hónapos időszak lesz (várhatóan március 1-jétől 31-éig. Eddig is volt lehetőség a költségmentes átállásra, de arra csak évente egyszer, a szerződés évfordulóján lehetett.

Csökkenő költségek 📉

Felső határt szabnak meg több költségnél is. A biztosításközvetitőknek például – legyen függő vagy független – a teljes éves biztosítási díj legfeljebb 20%-a lesz adható jutalékként. A költségek csökkentésétől a verseny kiéleződését várja a kormány.

Kötelező Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátor 🧮

A jelzáloghitelek esetében történő tájékoztatás során a pénzintézek kötelesek bemutatni az MNB Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorát, mely segíti a fogyasztót a piacon való tájékozódásban.

Érdemes elgondolkozni a váltáson? 🏡

Mi a GRANTIS-nál mindig is hangsúlyoztuk, hogy az olyan több évre szóló elköteleződések megkötése előtt, melyeken ráadásul milliók is múlhatnak: tájékozódj a piacon! Mivel mi mindig is független pénzügyi tanácsadás elkötelezett hívei voltunk, minden, valóban a körültekintő öngondoskodást célzó változtatást támogatunk.

Nagy lehetőség van most a váltásra azok számára, akik évek óta nem vizsgáltatták felül lakásbiztosításukat, vagy esetleg csak mindig nyitottak egy jobb megoldásra. A lenti űrlap segítségével jelentkezhetsz ingyenes tanácsadásunkra, mely során minden, lakásbiztosítással kapcsolatos kérdésedre választ adunk!