A nyugdíj megtakarítások után járó adójóváírások

Mindhárom államilag támogatott nyugdíj megtakarítási forma után visszaigényelhető a személyi jövedelemadó 20 százaléka. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében ennek a maximális összege 150 ezer forint (ide beleszámítanak az egészség- és az önsegélyező pénztári befizetések is), a nyugdíj előtakarékossági számlánál 100 ezer forint, a nyugdíjbiztosításnál 130 ezer forint, két megtakarítási forma kombinálása esetén pedig a 280 ezer forintos adójóváírás is elérhető bárki számára, aki rendelkezik privát nyugdíj előtakarékossággal.

Az adójóváírással azok is élhetnek, akik nem fizetnek szja-t, mert például KATA adónemet választó vállalkozók, ők a nyugdíjbiztosítással tudják igénybe venni a lehetőséget, ahol a biztosított és az szja-t fizető két külön személy is lehet.

Ennyit szükséges félretenni az adójóváírás maximalizálásához

Akik még idén elindítják nyugdíj megtakarításukat vagy a meglévő előtakarékosságukat toldják meg a maximális adójóváíráshoz szükséges összeggel, azoknak jövőre a privát nyugdíjszámlájukon fog jóváíródni a visszaigényelt adójuk összege. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál éves szinten 750 ezer forint, a nyugdíj előtakarékossági számlánál 500 ezer forint, a nyugdíjbiztosításnál 650 ezer forint szükséges ehhez.

Így takarékoskodnak a GRANTIS ügyfelei

A GRANTIS ügyfelei idén december 10-ig átlagosan 343 826 ezer forintot szántak éves szinten nyugdíj megtakarításra, ami nagyjából 28 700 forint havi megtakarításnak felel meg. Az adójóváírások átlagos mértéke ez alapján közel 68 800 forint.

Szakértőink arra figyelmeztetnek, hogy aki szeretne élni az adójóváírással, az még a következő két hétben, karácsony előtt tegye meg az ehhez szükséges lépéseket, az ügyintézésre pár nap átfutási időt rá kell számolni, például dokumentumok átnézése, szerződések és befizetések beérkezése. A határidők minden pénzintézetnél mások, vannak olyan biztosítók és pénztárak, amelyek az év utolsó napjáig is fogadják a befizetéseket, míg mások korábbi határidőket jelölhetnek meg.

Évről évre egyre többen takarítanak meg privát nyugdíjra. A legdinamikusabban a nyugdíjbiztosítások száma növekszik, amely az év végére elérheti a 480 ezret is.

Pénzügyi szakértőink megnövekedett érdeklődésre számítanak, a két ünnep között is segítik az ügyfelek megtakarításainak elindítását.