Főbb megállapítások:

 • A nyugdíjas infláció 18,3 százalék volt tavaly.
 • A nyugdíjasok jobban megérzik az élelmiszer drágulást.
 • Nyugdíjas korunkban a háromszorosára ugranak meg az egészségügyi kiadások. 
 • A gyógyszerek ára is 6,4 százalékkal emelkedett egy év alatt.
 • Az otthoni betegápolás díja 700-800 ezer forinttól kezdődik, miközben az átlagnyugdíj ennek a harmada.
 • A 65 évnél idősebbeknek már most is a 20,7 százaléka veszélyeztetett az elszegényedés szempontjából.
 • Ha aktív leszel, és utazgatni szeretnél, ahhoz is pénz kell. 
 • Mindez az állami nyugdíjból a többség számára kivitelezhetetlen, amikor a nyugdíjasoknak több mint a fele 200 ezer forint alatti nyugdíjból él.
 • A nyugdíjasok közel félmilliós járandóságból éreznék jól magukat.
 • A vágyott életszínvonal privát nyugdíjjal teremthető meg.
 • Időben elindított megtakarítással már az átlagbér 10 százalékából is lehet félmilliós privát nyugdíjad.

Van megoldás, hogy legyen tartalékod nyugdíjas korodra!

Segítünk megtalálni a számodra ár-érték arányban legjobb nyugdíj megtakarítást. Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Az élelmiszerárak repítik magasba a nyugdíjas inflációt

A nyugdíjas infláció magasabb, mint az átlagos infláció (17,6 százalék), tavaly 18,3 százalék volt. A nyugdíjasokat mélyebben érinti a magasabb rezsiköltség és az élelmiszer áremelés, nem véletlen, hogy órákat képesek utazni egy-egy akció miatt. 

Egy év alatt ennyit drágultak az élelmiszerek: 

 • cukor: 29,6 százalék
 • csokoládé, kakaó: 9,8 százalék
 • gyümölcs- és zöldséglé: 9,5 százalék
 • sertéshús: 8,6 százalék

a KSH 2024. májusi adatai alapján.

Kivételesen csökkent például tavalyhoz képest a tojás, a liszt és a tejtermékek ára. Az viszont nem túl megnyugtató, hogy bizonyos árucikkek már a luxuskategóriába tartoznak, például a téliszaláminak 11 forint kilója. Több mint 5 ezer forintot kell fizetni 1 kg akácmézért, vagy az ugyanekkora mértékű dióbélért és pulykamell sonkáért, egy tömb trappista sajt is 3 ezer forintba kerül. 

És akkor még különleges édességről vagy alkoholról szó sem volt. A tisztasági- és tisztálkodási szerek ára is növekedett. A szolgáltatások 9,5 százalékkal, az üzemanyagok 9,2 százalékkal drágultak.

Mire költenek a nyugdíjasok?

A háztartások egy főre jutó éves kiadásaiból egyértelműen kiderül, hogy a nyugdíjasok többet költenek élelmiszerre és háztartási energiára, mint az aktív, tehát dolgozó személyekből álló háztartások. Az egészségügyi kiadások pedig közel a háromszorosára növekednek, de kultúrára, szolgáltatásokra és lakberendezésre is többre fordítanak. Amire lényegesen kevesebbet költenek, mint a fiatalok, az csupán a ruházat, az oktatás és a vendéglátó egységek, például éttermek, szórakozóhelyek látogatása, viszont többet főznek otthon.

Az aktív és a nyugdíj háztartások éves kiadásai

Háztartások/
fogyasztási cikk
Aktív háztartásokNyugdíjas háztartások
Élelmiszerek és alkoholmentes italok325 176 Ft458 119 Ft
Szeszes italok, dohányáru45 777 Ft53 618 Ft
Ruházat és lábbeli (szolgáltatással együtt)46 831 Ft23 044 Ft
Lakásfenntartás, háztartási energia224 467 Ft323 577 Ft
Lakberendezés, háztartásvitel56 341 Ft73 739 Ft
Egészségügy59 146 Ft148 492 Ft
Közlekedés146 943 Ft83 542 Ft
Hírközlés92 669 Ft100 957 Ft
Kultúra, szórakozás71 872 Ft73 636 Ft
Oktatás15 660 Ft40 Ft
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás50 578 Ft16 408 Ft
Egyéb termékek és szolgáltatások94 948 Ft111 233 Ft
Mindösszesen1 230 409 Ft1 466 406 Ft
Forrás: a KSH 2020-as adatai alapján
Mindkét háztartást a középső kategória, a harmadik jövedelmi csoport szerint hasonlítottuk össze.

Az egészségnek is ára van

Sajnos mire eljutunk a nyugdíjig, addigra már jellemzően elkezdődnek az egészségügyi problémák, a KSH adatai szerint a születéskor várható egészséges élettartam a férfiak esetében 61,5 év, a nőknél 64 év. De még azok is, akik olyan szerencsések, hogy a nyugdíjkorhatárig kihúzták betegség nélkül, átlagosan 6-7 évet töltenek utána egészségben

Egyre tovább élünk viszont, a nők átlagosan 79 éves, a férfiak 72,5 éves korukig élnek, és folyamatosan növekszik a várható élettartam, elemzők szerint a jövőben 80-90 éves korunkig is élhetünk. Tehát a nyugdíj után még bőven lesz időnk, amire érdemes előre felkészülni.

Amennyiben már valamilyen betegség kialakult, az még megterhelőbb tud lenni, nemcsak fizikailag és lelkileg, de anyagilag is. A gyógyszerek ára is egy év leforgása alatt 6,4 százalékkal emelkedett

A magánrendelések 30-40 ezer forinttól kezdődnek, és idős korodban, komolyabb panaszokkal már nem biztos, hogy hónapokat várnál az állami egészségügyben.

Hogyha házhoz kell hívni szakembert, például gyógytornászt vagy gyógymasszőrt, annak is tízezres nagyságrendű költségei vannak. Az otthoni betegápolás díja is jelentősen megnövekedett, havonta 700-800 ezer forinttól kezdődik. 

A kórházi fizetős ellátás napidíja 5-10 ezer forintba is kerülhet. Az idősotthonokban pedig akár 1-5 millió forintot is elkérhetnek a beköltözésért, ezt belépési hozzájárulási díjnak hívják. Az egy-, illetve kétágyas szobákba jellemzően így lehet bejutni. 

Mindeközben a nyugdíjasok anyagi lehetőségei

A kisnyugdíj ezt egyértelműen nem fedezi – az átlagnyugdíj idén áprilisban 231 ezer forint volt, – így a gyermekeidre hárulna ezeknek a költsége, ha egyáltalán van kire támaszkodnod. 

A Pénzcentrum tavaly tavasszal készült kutatása alapján a nyugdíjasok 16,9 százalékának hónapról hónapra anyagi gondjaik vannak. A KSH a háztartások életszínvonalát feltáró helyzetképe szerint pedig a 65 éves vagy annál idősebbek 20,7 százaléka ki van téve a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának, és ez a korosztály a legkevésbé elégedett az anyagi helyzetével.

Nyugdíjkalkulátor

Születési évem
Nettó fizetésem Ft

A nyugdíjkalkulátor által számított adatok tájékoztató jellegűek, és körülbelül 90%-os pontossággal számolnak.

Hogy számol a kalkulátor?
Várható nyugdíjad:
Ami -tal kevesebb mint a mostani fizetésed. Ahhoz, hogy ezt a hiányt pótold, havonta és közötti összeget érdemes félretenned egy 20% adójóváírásos nyugdíj előtakarékosságba.

Az aktív nyugdíjas élethez tőke is kell

Nézzük meg a másik oldalt is, tételezzük fel, hogy fiatalos nyugdíjas leszel. Azok, akik megtehetik, kihasználják, hogy felszabadultak a munkából, és végre van idejük utazni, kulturális programokra járni, vannak, akik ilyenkor még új hobbiba, vagy akár saját vállalkozásba vágnak bele. A legtöbb embernek igénye van arra, hogyha lehet, ne szoruljon rá idős korában másokra, hanem még ők tudják támogatni a családjukat. Az is tény, hogyha van még erőd és energiád, és ehhez még szabadidő is társul, akkor meg azért fogsz többet költeni. 

Az egyszemélyes nyugdíjas háztartások szerint havi 497 ezer forintból lehetne kényelmesen megélni, de még a kétszemélyesek is 383 ezer forintot tartanának ideálisnak. Ezzel szemben a realitás az, hogy mindössze 35 ezer személy részesül jelenleg félmillió forint feletti nyugdíjban.

Bármire is fordítanád a pénzt, az biztos, hogy nyugdíjas korodban is szükséged lesz rá, az állami nyugdíj pedig nem feltétlenül fogja fedezni a kiadásaidat. A nyugdíj helyettesítési ráta, amely az utolsó havi fizetésed és az első nyugdíjad közti arányt jelzi, már most is 60 százalék körül mozog, a következő évtizedekben pedig várhatólag a bérednek csak a felét vagy a harmadát fogod megkapni nyugdíjként. Ebből nem lehet csodákat művelni, még az alapvető kiadásokat is alig lehet kihozni, nemhogy utazni vagy szolgáltatásokra költeni.

A privát nyugdíj minden élethelyzetre megoldást kínál

Az állami nyugdíj kiegészítésére vagy éppen helyettesítésére szolgál a nyugdíj előtakarékosság. Hogyha te is többre vágysz a létminimumnál és tele vagy tervekkel, akkor háromféle megtakarítási lehetőség is a rendelkezésedre áll: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla. Mindhárom mellé 20 százalékos adójóváírást is érvényesíthetsz. Hogy számodra melyik forma lesz ideális, az sok mindentől függ, például, hogy mennyi időd van még hátra a nyugdíjig, vagy hogy mibe fektetnél szívesen. Az igényeidet és a felmerülő kérdéseidet mind átbeszélhetjük tanácsadásunkon egy kávé mellett.

A megtakarítás úgy működik, hogy még az aktív éveidben szükséges rendszeresen félretenned, majd nyugdíjas korodban veheted fel a privát nyugdíjtőkédet, havonta járadék formájában vagy akár egy összegben az egészet.

Félmilliós nyugdíj az átlagbér 10 százalékából

Bizonyára érdekel, hogy mégis mennyi pénzt lehetne összeszedni privát nyugdíj megtakarítással, és ehhez mekkora összeget szükséges félrerakni. Nyugdíjszakértőink azt javasolják, hogy legalább a fizetésed 10 százalékát érdemes öngondoskodásra fordítani, de ez is az egyéni céljaidtól és lehetőségeidtől függ, hogy mi komfortos számodra.

Nézzünk is egy konkrét példát a megtakarításra! A nyugdíjas és az aktív háztartások költése között évi közel 236 ezer forint a különbség a nyugdíjasok javára, ezért most kiszámoljuk, hogyan lehet ezt a rést privát nyugdíj megtakarítással fedezni, méghozzá havi szinten.

236 ezer forintos privát nyugdíj már havi 20 ezer forinttól

Életkor a megtakarítás kezdeténHavi megtakarítás összege 
3020 ezer forint
3528 ezer forint
4042 ezer forint
4566 ezer forint
Saját fejlesztésű nyugdíj megtakarítás kalkulátorral számoltunk, évi várható 3 százalékos inflációval és értékkövetéssel, valamint 6 százalékos átlaghozammal, 15 éves járadéki időre. 

Ahogyan a táblázatban is látszik, a havi 236 ezer forintos privát nyugdíj akár már havi 20 ezer forintos megtakarításból is elérhető, ha már 30 évesen elindítod. Azt, amit most havonta félreteszel, gyakorlatilag megtízszerezve kaphatod vissza nyugdíjas korodra. Az idő előrehaladtával ugyanazért a célért mindig valamivel többet kell félretenni, még 35-40 évesen sem késő, 45 évesen viszont már háromszor annyit kell megtakarítani, mintha ezt 30 éves korodtól kezdve tetted volna. 

Életkornak egyébként azért a 30-45 év közötti korosztályt választottuk, mert jellemzően ebben az életszakaszban jutunk el odáig egzisztenciálisan, hogy a nyugdíjunkkal is foglalkozzunk. Kezdőpontnak a 30 éves kort jelöltük meg, ilyenkor általában már rendelkeznek az emberek fix jövedelemmel, a 45 éves kort pedig azért határoztuk meg végpontnak, mert akkor már az utolsó előtti pillanatokban vagy ahhoz, hogy elindíts egy legalább 15-20 évre szóló megtakarítást.

A privát nyugdíjadat ahogy említettük, egy összegben is van lehetőséged felvenni, a táblázatban szereplő életkorokkal és havi megtakarítási összegekkel számolva a 34-35 millió forintos privát nyugdíjtőke is elérhető. A biztosítók ajánlataiban akár több milliós különbségek is lehetnek, ezért is érdemes szakértővel konzultálnod a választás előtt, hogy a legjobb döntést hozd meg.

Nyugdíjszakértőink segítenek eligazodni az ajánlatok között.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

Megnéztük azt is, hogy az egyszemélyes nyugdíjas háztartások által vágyott havi 497 ezer forint hogyan hozható ki csak privát nyugdíjból.

Havi félmilliós privát nyugdíj havi 43 ezer forinttól

Életkor a megtakarítás kezdeténHavi megtakarítás összege 
3043 ezer forint
3563 ezer forint
4095 ezer forint
45150 ezer forint
A számítások a Grantis saját fejlesztésű nyugdíj megtakarítási kalkulátorával készültek.

A közel félmillió forintos privát nyugdíj tehát már havi 43 ezer forintból, azaz az átlagbér 10 százalékából is kihozható. Az így elérhető privát nyugdíjtőke pedig 73-74 millió forint is lehet. Lennének ötleteid, hogy mire költenéd? Az összeg szabadon felhasználható, ebből már nemcsak a jobb minőségű ételekre és a tisztességes egészségügyi ellátásra futja, de akár még egy új ingatlant is tudsz vásárolni belőle vagy körbeutazhatod a világot. Tény viszont, hogy 40 felett már magasabb összegeket szükséges félrerakni a nagyobb célokhoz, azonban még így is jobban jársz, mintha nem takarékoskodnál, hiszen megmented a pénzedet az inflációtól, közben pedig a megtakarításod hozamokat termel. Szakértőink szívesen adnak tanácsot ezzel kapcsolatban is, hogy melyik életkorban, mekkora megtakarítást célszerű indítani a lehetőségeidhez mérten.

Megnéznéd a te számaidat is? Díjmentes tanácsadásunkon megversenyeztetjük a legjobb ajánlatokat és személyre szabott kalkulációkat készítünk neked, így megtudhatod, hogy mekkora privát nyugdíjad lehet. Szakértőnkkel való kötetlen beszélgetésre, amelynek során bátran kérdezhetsz, és mindenről érthető magyarázatot kapsz, a lenti űrlapon tudsz jelentkezni.