A korábbi cikkünkben kielemeztük, hogy melyek a unit linked biztosítás előnyei, úgy tisztességes, ha most a hátrányaira is rávilágítunk. Ahhoz, hogy objektív döntést hozzunk az előnyökkel, és a hátrányokkal is tisztában kell lennünk. Íme, a unit linked biztosítások hátrányai:

Nem alkalmas rövid távú megtakarításnak

Az egyetlen kivétel, amikor 2-3 évre is érdemes ilyen befektetéses életbiztosítást kötni, az hogyha nem rendszeres díjas megtakarítás indítunk, hanem egyszeri díjast. Ilyenkor levonnak pár százalék költséget, és utána bármikor teljesen szabadon kivehetjük a pénzt, persze a kamatadó, és EHO megfizetésére itt is szükség van, ha nem telt el 5 év.

Alapesetben a folyamatos díjas megtakarításoknál azonban mindig azt szoktuk javasolni, hogy legalább 10 évre tervezzünk. Erre a speciális költségszerkezet miatt van szükség, hiszen ez a pénzügyi konstrukció (ahogy a hitelek) is az elején magasabb költségeket vonnak el, így korábban nem feltétlen válik nyereségessé.

Feltétellista és szerződés unit linked terméknél.

Nem egyértelműek a költségek

Hiába hozták létre a teljes költség mutatókat, röviden TKM-t, ezzel még nem vált egyértelművé, hogy mennyi költséget vonnak el tőlünk. Arról már nem is beszélve, hogy nem egyszer a magasabb TKM-ű szerződés az eredményesebb ugyanolyan feltételek mellett.

A biztosítói adatközlés sem egységes, hiszen a legtöbb biztosító a honlapján költségektől tisztítottan mutatja az egyes eszközalapok eredményeit, míg mások nem. Ezért érdemes egy szakember segítségét kérni a lenti űrlap segítségével, ha befektetéses életbiztosítást választunk magunknak.

Sok a drága unit linked biztosítás

Régen elterjedt, hogy ezek a megtakarítások nagyon drágák. Ebben volt némi igazság, hiszen az első ilyen jellegű befektetéses életbiztosításoknál valóban elég magas költségeket vontak el, de mára ez a legtöbb helyen megváltozott. Egy hasonlattal élve, azért mert egy hétvégi autóverseny at egyik kocsi gumija kidurrant, mert hibás volt, attól még nem lesz az összes abroncs rossz.

Jelenleg bőven több, mint 150 befektetési egységekhez kötött életbiztosítás érhető el a megtakarítási piacon, amelynek a jelentős része drága, a legjobb 5%-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy nincs más feladatunk, mint ebből a bizonyos piaci elitből választani.

Ezek a hátrányok kiküszöbölhetőek

Amennyiben van olyan célunk, ami legalább 10 éves (gyermekcélú, nyugdíj, stb.), akkor az első hátrányt már le is küzdöttük. A másik kettő hátrány, a nem egyértelmű költség, és a drágaság pedig könnyen orvosolható, hiszen az egyéni, konkrét kalkulációk megmutatják, hogy nekünk adott esetben egy ilyen unit linked biztosítás megéri-e, vagy sem. A lenti űrlap segítségével igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítási szakértőnk kiszámolja Önnek, hogy melyik konkrét megtakarítás éri meg Önnek!