Mitől lehet túlbiztosított az ingatlanod?

A túlbiztosítás többféle formában is előfordulhat, általában olyan esetekben találkozunk vele, amikor egy ingatlan biztosítási összege magasabb, mint az újjáépítési érték

Ez az összeg az építési költségnél akár 5-15 százalékkal is magasabb lehet, hiszen magában foglalja a bontást és az újratervezést is. 

Az elit környékeken, például a Rózsadombon, Pesthidegkúton vagy Nagykovácsiban már több ügyfelünknek is segítettünk, akiknél kiderült, hogy 2,5 millió forintra volt biztosítva a házukban egy négyzetméter, holott annak még a legdrágább kivitelezővel is kihozható 1,2 millió forintból az újjáépítése. Érdekesség, hogy a legmagasabb értékeket általában a társasházi lakásoknál látjuk, Budán és az V-VI. kerületben.

A felkapott helyeken a telek ára a ház értékének akár a 20-40 százalékát is kiteheti, ami szintén gyakran vezet hibás értékeléshez, hiszen a teleknek biztosítási szempontból nem lehet baja.

Egy vidéki ingatlannál pedig pont az okozhat kihívást, hogy bár a piaci értéke alacsony az elhelyezkedése miatt, de az építőanyagok árai ugyanúgy magasak.

Egy szegedi panel, egy sashegyi villa és egy sóstói vályogház esetében is más-más szempontokat kell mérlegelni a biztosító kiválasztásánál, nincs mindenki számára jó ajánlat, ezért is foglalkozunk mindenkivel személyreszabottan.

Keressünk neked kedvezőbb ajánlatot?

Nézesd át lakásbiztosításodat tanácsadónk segítségével. A piacon lévő ajánlatok 90 százalékát összehasonlítjuk neked.

Az infláció ellen is van megoldás

Az ingóságok is lehetnek túlbiztosítottak, tehát ha többre vannak biztosítva az értéktárgyaid, mint amennyiért azok újra beszerezhetőek lennének. Szélsőséges példa, de ha biztosítási esemény során tönkremegy a 10 éves telefonod, akkor a térítés árán nem tudsz helyette iPhone-t venni.

Van már azonban olyan biztosító, amelyik nem számszerűsített értéket tesz rá a szerződésre, hanem „Újjáépítési” és „Újrabeszerzési” érték megnevezéssel szerepelteti a biztosítási összegeket. Ez azt jelenti, hogy a kár időpontjában fennálló összeget fizeti ki a biztosító, így elkerülhető az inflációs különbség és az alulbiztosítottság is. 

Lakásbiztosítási szakértőnk tippje: fontos, hogy mindenről legyen dokumentáció, az ingatlanról és a tárgyakról is, például a bútorok állapotát ezzel lehet igazolni a biztosítónak. A számlákról érdemes fotókat készíteni, és azokat a felhőben is elmenteni, mert könnyen elkavarhatjuk, a hőpapírra nyomtatott dokumentáció idővel kifakulhat, lakástűz vagy beázás esetén megsemmisülhetnek a papírok.

A kiegészítések is felnyomhatják a díjat

Úgy is beleeshetsz a túlbiztosításba, hogyha felesleges kiegészítőket tartasz fent, például minek fizetnél kisállatra, kerti bútorra, parkolóra, napelemre, különleges üvegfelületre, okos berendezésekre, sportfelszerelésekre, például kerékpár, roller védelmére, ha ilyenek nincsenek is az otthonodban (ha pedig az elmúlt évek során pont hogy bővült ezekkel az ingatlanod, akkor szintén érdemes aktualizálni a biztosításod). Ezért sem mindig a legjobb megoldás egy full extrás csomag kiválasztása, amiben lehet, hogy benne van öt plusz elem, amire valószínűleg az életben nem lesz szükséged, de mondjuk pont egy fontos hiányzik. A földrengés és a betöréses lopás elleni védelem például a mai napig nincs benne alapból minden biztosításban, van ahol ezek kiegészítésként kérhetőek. 

Duplikálni sem érdemes, ha van egy jó utasbiztosításod, akkor nem szükséges, hogy ez a lakásbiztosításodban is benne legyen. Ez alól kivételt képez az életbiztosítás, ugyanis a biztosítók is úgy gondolják, hogy az emberi élet pénzben nem kifejezhető, így egyszerre több életbiztosításod is lehet, amelyek után természetesen többet is térítenek. Igaz ez a balesetbiztosításra is, abból is lehet többféléd, hogyha tudod finanszírozni. Amennyiben a lakásbiztosításodban már alapból benne van a balesetbiztosítás, akkor a fő balesetbiztosításod mellett annak a térítési lehetőségeit is érdemes igénybe venni.

Azt nem javasoljuk, hogy egy ingatlanra több lakásbiztosításod legyen, mert emiatt nem fognak többet téríteni, ha viszont több ingatlanod van, akkor érdemes mindegyikre biztosítást kötni.

Éves szinten akár tízezres nagyságrendben spórolhatsz, hogyha szakértőnk segítségével kiiktatod ezeket a felesleges elemeket vagy a helyükre betesztek újakat, amikre tényleg nagy szükség lenne, csak eddig nem volt foglalkozva vele. Ezért is jó, ha van egy tanácsadód, aki figyel erre és segít abban, hogy a biztosításod is lekövesse az életedben történt változásokat.

Miért nem jó a túlbiztosítás?

Nos, a túlbiztosítás több szempontból sem szerencsés. Egyrészt évekig hiába fizetnél, másrészt nem nyersz vele semmit, mert a jogszabályok tiltják, hogy valaki a káreseményből profitáljon. A biztosítók így tudják kiszorítani a trükközőket, és a fals kárbejelentéseket, hiszen a biztosítás arra hivatott, hogy a nem várt káresemény ellen nyújtson védelmet. 

Összefoglalva

Túlbiztosított akkor lehet az ingatlanod, hogyha a biztosítási összeg magasabb az újjáépítési értéknél, az ingóságaid értéke túl van becsülve, feleslegesen költesz különböző kiegészítő biztosításokra, illetve duplikálva vannak a kiadásaid. A túlbiztosítás igazából egyáltalán nem éri meg, nem érdemes többet fizetni, mert úgysem térít többet a biztosító. 

Szeretnéd te is aktualizálni a lakásbiztosításodat? Szakértőink szívesen segítenek rendbe rakni, hogy az élethelyzetednek megfelelő legyen. A lenti űrlapon tudsz jelentkezni egy díjmentes kalkulációra.