Befektetni komoly pénzügyi szakmai háttér nélkül is lehet – de akkor nagyon erős biztonsági intézkedéseket kell hoznod, hogy egyáltalán esély legyen a nem szerencsejáték jellegű befektetéshez. Ez alapvetően 3 megoldással lehet elérni: 

  1. Saját hozzá nem értésed pótolod szakember aktív vagyonkezelési hozzájárulásával (Befektetési alap), vagy független pénzügyi tanácsadás igénylésével.
  2. Akkora szeletébe fektetsz a gazdaságnak, hogy ezáltal hosszú távon diverzikálod az egyéni részvények magasabb kockázatát (például S&P500)
  3. ezeknek valamilyen kombinációja (például egy permanens vagy lusta portfólió kiválasztása szakember segítéségével. Ha már kiválasztottátok a portfóliót, minimális frissítésekkel fenn lehet tartani a választott eszközkosár arányait.)

Fontos azonban tudnod, hogy a rövid távú volatilitás ellen nem lehet hatásosan védekezni részvények esetében!

Ezért ha alacsony a kockázattűrési képességed, és jó ötletnek tűnik azonnal eladni az összes Apple, Tesla vagy OTP részvényt az első -10 százaléknál – akkor nem, vagy csak korlátozottan érdemes bármibe fektetned ami nem svájci államkötvény. Ami meg már inkább egy megtakarítás mint egy jövedelemtermelő befektetés. Rengeteg olyan helyzet van, ahol jobb inkább megtakarítani, mint befektetni, erre ebben a cikkünkben tértünk ki részletesebben.

Ezek után kijelenthetjük, hogy egyedi részvényekbe befektetni, egyéni részvényeket vásárolni valódi rálátás nélkül az adott piacra egy nagyon kockázatos dolog. Nem lenne nagyon messze a szerencsejátéktól, még kevésbé a kriptózástól az, hogy ha kiválasztasz egy szimpatikus nevű részvényt és vásárlás. Azonban az is nyilvánvaló befektetéssel foglalkozó cikkünk adatai szerint, hogy konszenzus van: historikusan a részvények termelik a legnagyobb hozamot a klasszikus befektetési eszközök közül. Úgyhogy… 

Mit lehet tenni ha nem értessz a tőzsdézéshez, de be szeretnél fektetni részvényekbe? 📊

A meghatározó szempont ilyenkor a rizikó diverzifikálása. Ugyan zavarba ejtően sok termék van a piacon, meg lehet könnyíteni a döntést – a legegyszerűbben szakértők és befektetési alapok bevonásával. Ebben a helyzetben felveszed velünk vagy másik szolgáltatóval a kapcsolatot, készül egy kockázattűrési felmérés, mely alapján választhatsz egy előre összeállított portfóliót. A lenti űrlapon keresztül jelentkezhetsz nálunk pénzügyi tanácsadásra, ahol az igényeid és lehetőségeid alapján mi is segíthetünk befektetésben, megtakarításban.

Valamennyi előkészületet azért igényel az indexkövető ETF-ekbe való befektetés, ahol aktívan vagyont kezelő szakértő nincs – viszont a kockázat csökkentett, mivel egy teljes részvénycsoportba fektettél, nem egy darab cégbe.

ETF befektetés 🛒

Az exchange-traded fund-ok, azaz ETF-ek olyan speciális értékpapírok, melyekkel nem 1 adott cég, hanem egy teljes iparág, ország, régió, vagy akár a “teljes világ” gazdasági kibocsátását lefedheted.

Két kirívó előnye van az indexkövető ETF-eknek: az egyik az alacsony költség az aktívan kezelt alapokhoz képest. A másik meg hogy azáltal, hogy nem csak egy, hanem több cégbe fektetsz be diverzifikálva van a kockázatod az egyéni részvényekhez képest. Magyarul ha az egyik cég elsüllyed – nem megy kárba a teljes megtakarításod.

Szakértők által kezelt vagyon: a befektetési alapok 👨‍💻

A befektetési alapok szintén nagyon népszerűek voltak 2023-ban Magyarországon. A BAMOSZ adatai szerint 2022 júliusában közel 8000 milliárd forintnyi vagyon volt kezelve ilyen alapokban – ami a háborús helyzet ellenére is növekedett – több mint 220 milliárd forinttal az előző vizsgált időszakhoz képest.

Az ilyen alapok nyilvánvaló előnye az az, hogy a vagyonkezelő pénzintézet szakértői folyamatosan figyelemmel kísérik a potenciális veszélyforrásokat, piaci ingadozásokat – és azokra azonnal reagálnak. Mivel rengeteg tapasztalatuk van a saját szcénájukban, sokkal nagyobb rálátásuk van a piacra, rendelkeznek kapcsolati tőkével, és ritkábban hoznak átgondolatlan, érzelmi alapú döntést, mely veszélybe sodorhatja a portfóliót.

Adókedvezményes megtakarítás? TBSZ, NYESZ, Nyugdíjbiztosítás 💸

Tartós befektetési számla (TBSZ)

A TBSZ számla lényege, hogy középtávú (3-5 év) befektetéseid után kedvezményesen, vagy egyáltalán nem kell adóznod. Akár évente létrehozhatsz egy TBSZ számlát, így hosszú távon is adómentességet szerezhetsz a befektetéseidhez.

A számlán lévő megtakarított összegre adómentesség az 5. év után áll be, addig a következőképpen alakul az adózás:

A tbsz számla életútja szakaszokra bontva.
Forrás: hivatalos MNB TBSZ tájékoztató

Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) 2024-ben

A nyugdíj előtakarékossági számla egyike a három államilag is támogatott öngondoskodási formának a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár mellett. Tehát az állami nyugdíj mellett egy NYESZ számlával önállóan is takarékoskodhatsz a nyugdíjas éveidre – és ebben az állam is támogat. Egyrészt adómentességgel, másrészt gyarapítja az időskori megtakarításodat évi 20 százalékos adójóváírással, évente maximum 100 000 forinttal.

A nyugdíj-előtakarékossági számla előnyei és hátrányai

ElőnyökHátrányok
Magas befektetői szabadság a többi nyugdíj-előtakarékossági formához képestNyugdíjkorhatárhoz kötött, idő előtti pénzkivétel esetén megszűnik a számla
Alacsony számlavezetési költségekTovábbi díjakkal kell számolni attól függően, hogy mennyire használod a számlád
Az árfolyamnyereség és a befektetések hozama után nincs forrásadó (kivéve az osztalék)Szakértelmet igényel
Egyszerű szerződési feltételekNem adható meg haláleseti kedvezményezett
Forrás: GRANTIS gyűjtés

Nyugdíjbiztosítás – magas adókedvezmény, de kicsi befektetési szabadság

A nyugdíjbiztosítások esetében nem egyéni részvényekbe fektetsz be, hanem egy teljes eszközkosárba – így már kezdésként egy diverzifikált portfólióba szállhatsz be. Hozamok és rizikó szerint több csoportba sorolják ezeket a kosarakat, melyekből te választhatsz. Egy ilyen döntés meghozatalában érdemes független nyugdíjbiztosítási szakértő segítségét kérni – melyet a lenti űrlap segítségével megtehetsz.

A nyugdíjbiztosítások legnagyobb előnyének az államtól való függetlenséget, az évi maximum 130 000 forint adókedvezményt, és a széleskörű befektetési lehetőségeket szokták felhozni.

Hozzáértés nélkül részvénybe fektetni – egyedül nem érdemes 👩‍💼👨‍💼

Azt ezek után el lehet mondani, hogy rengeteg olyan lehetőség van, ahol ki lehet használni a részvények egyértelműen erős hozamgeneráló hatását – úgy, hogy közben nem egy lóra fogadunk. Olyan több millió forintot érintő döntések meghozatala előtt, mint amilyen a megtakarítás vagy a befektetés, érdemes szakértővel konzultálni. Egy tapasztalt és valóban független szakértő könnyedén ajánlhat olyan lehetőséget, ami korábban eszedbe se jutott – de tökéletesen megfelel az igényeidnek!