A befektetés és a megtakarítás két gyakran összekevert fogalom, pedig jelentős különbségek vannak közöttük. A Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi tájékoztatója szerint: “A megtakarítás a jövedelemnek az a része, amelyet nem költenek el fogyasztási célokra, míg a befektetés egy meghatározott pénzösszeg általában hosszabb távú felhasználása annak gyarapítása céljából.”

Mind a kettő hasznos, de a kettő közül választani jelenlegi helyzeted, pénzügyi céljaid és kockázatvállalási hajlandóságod alapján lehet. Természetesen az egyik nem zárja ki a másikat, ha például rendelkezel elegendő jövedelemmel, a kettőt egyszerre is el lehet kezdeni.

Mi az a megtakarítás? Mikor kell megtakarítani? 👛

A takarékoskodás elsődleges célja a jövőre való felkészülés – először egy biztonsági tartalékkal a váratlan helyzetekre.

Abban egyetértés van általában a szakmában, hogy először mindenképp tegyél félre legalább egy 3-6 hónapnyi megélhetést biztosító összeget. Ha ez megvan, csak ezután érdemes egyáltalán elgondolkodni hosszabb távú megtakarításokon, befektetéseken.

Mi a különbség a biztonsági tartalék és az előtakarékoskodás között? 🧮

A célhoz kötött előtakarékosságok esetében hosszabb távban gondolkozik az ember. Mivel itt már nem csak a közvetlen jövőre történik a megtakarítás, hanem akár több tíz évre – be lehet hozni nagyobb hozampotenciállal rendelkező eszközöket is.

Elég csak a nyugdíj-, vagy gyermek-előtakarékosságra gondolni – ezek esetében van lehetőség befektetni olyan portfóliókba is, melyek magasabb arányban tartalmaznak kockázatosabb eszközöket is. Mint amilyen például egy-egy cég részvénye.

Mi az a befektetés? 💱

Miután megvan legalább 3, de inkább 6-12 hónapnyi vésztartalék, el lehet kezdeni gondolkodni vagyonunk vagy jövedelmünk egy részének befektetésén is.

Ahogy a korábban említett MNB tájékoztatóból kiderül a befektetés célja más: itt a fő törekvés egy adott pénzösszegből egy nagyobbat létrehozni. Az, hogy ezt milyen kockázatok mellett történik az a másik nagy kérdés – de általában a portfóliókat pont emiatt rendezik rizikó szerint.

Miben különbözik a kettő egymástól? ⏳

Az előtakarékosságot hosszú távra érdemes tervezni, míg a befektetéseket rövid és hosszú távon is lehet csinálni. A megtakarításokat általában fix hozammal rendelkező eszközökben, mint például a bankbetétben, tároljuk, míg a befektetések hozama változó lehet. A megtakarítások hozama általában alacsonyabb, mint a befektetéseké, de a megtakarítások rendszeres kamatot fizethetnek.

A befektetések többféle formában lehetnek, mint például részvények, ingatlan, kötvények, devizák stb.

Milyen pénzügyi eszközökkel szoktak megtakarítani, melyikkel befektetni? 📊

Annak függvényében, hogy milyen céllal tennél félre, különböző típusú pénzügyi eszközöket érdemes használni. Ezek az eszközök leginkább a hozamuk és kockázatuk tekintetében térnek el.

Befektetés, megtakarítás – neked melyikre van szükséged?
forrás: MNB

Azt is fontos megemlíteni, hogy a befektetések és a megtakarítások után adózni kell, így egyáltalán nem mindegy, hogy az milyen mértékben és formában történik.

Adózás – az egyiket támogatják, a másikat keményen megadóztatják? 💸

Sokszor előhozott érv a befektetések ellen, hogy az állam ráteszi a kezét a nyereséged jó részére. Az azonban nem igaz, hogy nincs lehetőség adókedvezménnyel, vagy akár adómentesen is befektetni, mert erre van lehetőség – elég csak a tartós befektetési számlára (TBSZ) gondolni. Azonban az is egyértelmű, hogy a kötött célú megtakarítások – mint amilyen a gyermek vagy nyugdíj-előtakarékossági formák – rengeteg további támogatást kapnak az államtól.

A nyugdíj-előtakarékosságokat például akár évi 280 000 forint adójóváírás teszi még vonzóbbá. Ezek mögött általában társadalmi célok vannak, mint amilyen például az öngondoskodás elősegítése.

Előtakarékosság, vagy befektetés? 💹

Minden befektetésnek vannak előnyei és hátrányai. A befektetések kockázatosak lehetnek, de ha megfelelően kiválasztod az eszközöket – vagy megfelelő embert választassz annak menedzselésére – akkor nagyobb mértékben növelhetjük a vagyonunk, mint a megtakarítások esetében.

Mindig fontos, hogy a pénzügyi céljaid és kockázatviselési hajlandóságodon belül mozogj, amikor befektetsz.A másik fontos dolog, amit figyelembe kell vennünk a befektetések esetén, az a diverzifikáció, ami azt jelenti, hogy többféle eszközbe fektetjük a pénzünket, hogy csökkentsük a kockázatot. Például, ha részvényekbe fektetsz, akkor jó ötlet lehet, ha különböző vállalatok részvényeit vásároljuk, hogy ne legyél túlságosan függőek egy-egy vállalat teljesítményétől.

Pénzügyi terv és igényfelmérés – szakértő segítségével! 👩‍💼👨‍💼

Összefoglalva, a befektetés és a megtakarítás két különböző dolog, amelyeknek más céljaik és kockázataik vannak. A pénzügyi lehetőségeink, céljaink és a kockázatvállalási hajlandóságunk alapján érdemes készíteni igényfelmérést és pénzügyi tervet.

Független szakértőink segítségével könnyedén tudsz csinálni egy professzionális személyre szóló igényfelmérőt, mely valóban a te helyzetedre kínál megoldási lehetőségeket. A konzultáció számodra ingyenes, és az is marad!

Fogalomtár – Megtakarítás és befektetés 2023 📚


Portfólió

Befektetési kontextusban a portfólió szó az általad birtokolt befektetési eszközök összességét jelöli, vagyis hogy milyen típusú értékpapírokba, eszközosztályokba fektetsz, és azok arányát hogyan súlyozod.


Vagyonkezelés

Olyan szerződéses viszony, amelyben a vagyonkezelő megbízást kap egy meghatározott vagyon kezelésére abból a célból, hogy annak értékét megőrizze és gyarapítsa. A vagyonkezelésnek kettős célja van: az érték növelése és a kockázat csökkentése.


Befektetési szolgáltató

Azok a befektetési vállalkozások és hitelintézetek, akik a törvény értelmében befektetési szolgáltatási tevékenységet végezhetnek.

A “befektetési szolgáltatások” egy általános kifejezés, amelyet a pénzügyi eszközökbe történő befektetésekkel kapcsolatos tevékenységek egész sorának leírására használnak.


Abszolút hozam

Az abszolút hozam az a hozam, amelyet egy eszköz egy meghatározott időszak alatt elér. Ez a mérőszám azt a százalékban kifejezett értéknövekedést vagy értékcsökkenést vizsgálja, amelyet egy eszköz, például egy részvény vagy egy befektetési alap egy adott időszak alatt elér.