Az új határidő: 2026

Kétéves hosszabbítást kapnak azok a párok, akiknek idén július 1-je után járna le a babaváró kölcsön időtartama, de még nem született gyermekük – jelentették be a július 8-ai kormányinfón.

Az engedmény azokra vonatkozik, akik 2019 és 2021 között vették fel a kölcsönt. A gyermekvállalási határidő az esetükben egységesen 2026. július 1-re változott. A kamattámogatás visszafizetési kötelezettsége alól így több ezer család mentesül az év végéig.

Az első gyermeknek eredetileg a kölcsön felvételétől számított 5 éven belül kellett volna megszületnie, így azok, akik 2019-ben vették fel a hitelt, számukra ez a feltétel most 7 évre módosult, tehát plusz két évet nyertek.

A kormány döntését az elmúlt években bekövetkezett, előre nem látható, negatív eseményekkel indokolta, mint a világjárvány, a háborúk és az energiaválság.

Méltányosság is igényelhető

A babaváró hitel kapcsán jelenleg is méltányossági kérelmet nyújthatnak be azok, akik speciális élethelyzetük miatt nem tudtak gyermeket vállalni. 

A következő esetekben adható méltányosság:

  • amennyiben a pár egyik tagja időközben megváltozott munkaképességűvé vált
  • nem sikerült a lombikprogram, és ezt igazolni is tudják
  • kiderült, hogy egészségügyi okok miatt nem javasolt a terhesség

A babaváró támogatás feltételei is frissültek tavaly:

  • a kamatmentesség akkor is jár, ha a házaspár egyik tagja meghal
  • újra elérhetővé válik a konstrukció azoknak a pároknak, akik elváltak, és szükség esetén korábban visszafizették a támogatást