A nyugdíj-előtakarékossági számla egy értékpapír-, letéti-, illetve pénzszámla-konstrukció együttes megnevezése. A számlavezető által elérhetővé tett termékek közül a számlatulajdonos válogatja ki a termékeket, maga állítja össze portfólióját. A számlát csak forint pénznemben lehet nyitni.

A nyugdíj előtakarékossági számla egyike a három államilag is támogatott öngondoskodási formának a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár mellett. Tehát NYESZ számlával nyugdíjas éveidre takarékoskodhatsz önállóan úgy, hogy közben az állam is támogat és gyarapítja az időskori megtakarításodat évi 20 százalékos adójóváírással, évente maximum 100 000 forinttal.

A nyugdíj előtakarékossági számla egy értékpapírszámla, amelyet kifejezetten nyugdíj megtakarításhoz nyithatsz. Hosszú távú öngondoskodási forma, hiszen akkor tudsz vele igazán jó eredményeket elérni, ha még az aktív, dolgozó éveidben teszel itt félre több éven, akár évtizedeken keresztül.

A NYESZ-számládra ugyanúgy tudsz pénzt befizetni, mint bármilyen más értékpapír-számlára. A befizetett összegből részvényeket, befektetési alapokat, kötvényeket, állampapírokat és más eszközöket vehetsz. NYESZ-szel takarékoskodva tehát értékpapírok vásárlásáról és eladásáról kell döntened, ami alapvetően meghatározza, hogy mekkora lesz a megtakarítás értéke a nyugdíjas kort elérve.