Főbb megállapítások:

  • Jelenleg 350 ezer szülő egyedül neveli a gyermekét Magyarországon.
  • A pár ezer forintos emelt családi pótlék szinte alig észrevehető, az árvaellátásában és a tartásdíj fizetésben viszont történtek előrelépések.
  • Az életbiztosítás halál esetén akár több millió forintot is téríthet, mindössze pár ezer forintos havidíjért.
  • Megtakarításra is használhatod az életbiztosításodat, tehát nem kell feltétlenül bajnak történnie ahhoz, hogy hozzáférhessetek a pénzhez.
  • Haláleseti díjátvállalással a biztosító garantálja, hogy a futamidő végéig ugyanúgy finanszírozza a gyermekednek a megtakarítást, mintha te fizetted volna.

Az egyedülálló szülők helyzete hazánkban

Magyarországon mintegy 350 ezer szülő neveli egyedül a gyermekét, többségében édesanyák, de édesapák is megtalálhatók ebben a szerepben. Hogyha te is hasonló cipőben jársz, akkor mondanunk sem kell, hogy egy keresetből nagyon nehéz megélni, és a munkaerőpiaci elhelyezkedés is sokkal nagyobb kihívást jelent, ezért nagy szükség van a támogatásokra. 

Támogatások az egyszülős családoknak

Családi pótlékCsaládi adókedvezményÁrvaellátásTartásdíj
🧒 gyermek 13 700 Ft
👧🧒 14 800 Ft/gyermek,
azaz 29 600 Ft
👧🧒🧒 vagy több
17 000 Ft/gyermek,
azaz 51 000 Fttól
🧒 10 000 Ft
👧🧒 20 ezer Ft/gyermek,
azaz 40 ezer Ft
👧🧒🧒
33 ezer Ft/gyermek, 
azaz 99 ezer Ft
50 000 Ft
50 200 Ft
Forrás: Grantis gyűjtés

A családi pótlék egy gyermek és két gyermek esetén is csak 1500 forinttal magasabb,  mintha két szülő nevelné őket. Három vagy több gyermek esetén csupán 1000 forinttal több ez az összeg. A családi adókedvezménynél pedig nem is tesznek különbséget aközött, hogy egyedül neveled-e a gyermeked vagy a társaddal.

Az árvaellátás viszont 24 500 forintról a duplájára, 50 000 forintra emelkedett. A tartásdíj kapcsán is történt pozitív fordulat: amennyiben 3 hónapon át nem fizeti a másik szülő, az állam megelőlegez neked 50 200 forintot, amit később majd behajt az érintettől. A változás előremutató, kérdés azonban, hogy a mai világban mire elég ez, amikor a tartásdíj a fizetés 15-20 százaléka is lehetne.

Hogyha még nem rendelkezel vele, érdemes kiváltanod az Egyszülős Kártyát: kulturális és szabadidős programokra, könyvtár belépőjegyre, különböző szolgáltatások igénybevételére (akár kedvező nyelvtanulási lehetőséget, szálláshelyet és tábort is kifoghatsz) és országszerte több helyen még vásárlásra is felhasználhatjátok a kijelölt partnereknél.

Az életbiztosításod így tud kisegíteni a bajban

Vannak olyan helyzetek, amikre még gondolni sem merünk, hiszen a gyermekednek te jelented a világot, főleg ha egyedül gondoskodsz róla, de tudatos szülőként fel kell készülni a legrosszabb forgatókönyvre is. Tragédia, betegség vagy baleset esetén (ha tartósan nem tudnál pénzt keresni), akkor hatalmas anyagi teher hárulna a gyermekedre. Ezek közül a legnagyobb a lakáshitel lehet, de a rezsi, az élelem és a mindennapos kiadások is kihívást okozhatnak. Fontos, hogy a gyermekednek ne vágja ketté teljesen az életét egy ilyen esemény, és ne adósságokkal kelljen kezdenie az életét, hanem tovább tudjon tanulni.

Ha van életbiztosításod, és tragédia történik, akkor a biztosító haláleseti térítést fog fizetni. Az összeget, amely akár több milliós, vagy több tízmilliós tétel is lehet, a szerződésed tartalmazza, így pontosan tudni fogod, hogy mire lehet számítani.

10 millió forintos haláleseti térítéshez szükséges havidíj

ÉletkorHavidíj
25 1,5-2 ezer forint
30 2-3 ezer forint
35 3-4 ezer forint
40 5-6 ezer forint
Forrás: saját fejlesztésű életbiztosítási kalkulátorunk

Ha például 10 millió forintos biztosítási összeget célzol meg, az már havi pár ezer forintos havidíjból is kijöhet, egységesen 15 éves futamidővel számolva. Hogy megéri-e az életbiztosítás? Az arányokat kitűnően szemlélteti, hogy 35 évesen édesanyaként az évek során összesen félmillió forintot fizetnél be, viszont ennek a húszszorosa a haláleseti összeg.

Biztosítónként eltérő feltételek, lehetőségek és díjszabások vannak. Pénzintézet független tanácsadóként a teljes piacot átlátjuk, és összehasonlítjuk számodra az ajánlatokat. Ha egy életbiztosításban ez a legfontosabb szempont számodra, akkor mi felkutatjuk, hogyan tudnád a legkisebb ráfordítással a lehető legnagyobb haláleseti összeget elérni.

Halál esetén az általad megjelölt kedvezményezett számlájára kerül az összeg, ez azért fontos, hogy megadj ilyen személyt, mert így elkerülhető a hosszú hónapokig vagy akár évekig tartó hagyatéki procedúra. A kedvezményezett akár 2 héten belül megkapja a pénzt.

A biztosító rokkantság esetén is térít, hogyha betegség vagy baleset miatt 40 százalékos egészségkárosodást szenvednél. A pénznek ilyenkor sok helye van: finanszírozhatod a gyógykezeléseket és pótolhatod a kiesett keresetedet, úgy, hogy közben a gyermeked se szenvedjen hiányt.

Takarékoskodni is tudsz az életbiztosítással

Az életbiztosítást megtakarítási célra is használhatod, ebbe akkor érdemes belevágni, hogyha legalább 10-15 évig kitartóan tudsz gyűjtögetni. A befektetési portfóliódat a biztosítók portfóliókezelői fogják összeállítani. A pénzedet kötvényekbe, részvényekbe és befektetési alapokba is fektethetik. 

A megtakarításos életbiztosítások haláleseti díjátvállalást is tartalmaznak. A biztosító ilyenkor tovább finanszírozza a megtakarítást, és a gyermeked meg fogja kapni azt a pénzt, amit szántál neki, ez óriási segítség lehet.

Hogyha minden rendben, és nem történik semmi baj, akkor pedig a futamidő lejártával nincs más dolgod, minthogy a megtakarított összeget felvedd a hozamokkal együtt. A tőkét bármire költhetitek, lehet ahhoz fog jól jönni, hogy nagyobb lakásba költözzetek, vagy éppen az egyetemi tandíjhoz lesz szükség rá.

Szeretnél minden eshetőségre felkészülni? A Grantis szakértői komplex pénzügyi tervet készítenek számodra, hogy bármi is történjék, a gyermeked anyagi biztonságban legyen. Tanácsadóink abban is szívesen segítenek neked, hogyan tudnál faragni a kiadásaidon, és azt inkább megtakarításra fordítani. Értesítünk a támogatásokról és az adókedvezményes lehetőségekről is. Ha szeretnéd jobban megismerni a lehetőségeidet, akkor a lenti űrlapon tudsz jelentkezni egy kötetlen beszélgetésre.