Mire jó a nyugdíjbiztosítás likviditási számla?

A likvid, vagy más néven eseti számla lényege, hogy rugalmasan mozgatható rajta a pénz, azaz bármikor befizethetsz rá, és bármikor le is vehetsz róla. Kb. kéthetes átfutási idővel érdemes tervezned, így ha nem is azonnal, de elég gyorsan és könnyedén hozzáférhetsz a felvenni kívánt összeghez. Nagyobb tétel esetén ezzel akár egy hitelfelvétel vagy kölcsönkérés is elkerülhető, ha valami miatt hirtelen pénzre lenne szükséged, és az is fontos, hogy így mindvégig sértetlen marad a hosszú távú nyugdíj megtakarításod. Likvid számla a unit-linked (befektetési egységekhez kötött) biztosításokhoz tartozik, így a unit-linked nyugdíjbiztosítások mellé is automatikusan jár. Hasonlóan működik, mint egy folyószámla, mégis többet tud annál. 

A likvid és az eseti számla bár egy kategóriába tartozik, mégis van köztük különbség. Mindkét számla termel hozamot, de az adójóváírást csak az eseti és a rendszeres díjas számlára érvényesíthetjük, ennek az év végi nyugdíjhajrában is jelentősége lehet.

Az eseti számla előnyei

A likvid számlánál hatalmas pirospont, hogy a pénz nemcsak áll rajta, mint egy folyószámlán, hanem forog is, hiszen ugyanúgy alkalmas befektetésre, mint az az alapszámla, amelyen a rendszeres díj gyűlik, ráadásul még a fenntartási költségei is kedvezőek. Az eseti számlára is vásárolhatsz eszközalapokat, amelyek átlagon felüli hozamokat termelnek. 

Bár az embereket általában az szokta érdekelni, hogyan férhetnek hozzá a pénzhez, az is egy fontos szempont, hogy ha nagyobb összeg áll a házhoz, akkor azt érdemes befektetési célra fordítani, a nyugdíjszakértők azt javasolják az ügyfeleknek, hogy pl. a bónuszok, fizetésemelések, stb. legalább 20 százalékát tegyék félre az eseti számlára, hogy az ott kamatozzon tovább, ezzel a lépéssel a többletbevételedet még meg is sokszorozhatod. Ha évente csak 1-2 alkalommal foglalkozol ezzel, már akkor is tettél valamit a jövődért. 

Ha a nyugdíjbiztosításhoz még idén igénybe szeretnéd venni az évi max. 130 ezer forintos adójóváírást, ahhoz év végéig még pótolhatod az ehhez szükséges összeget (összesen 650 ezer forintnak kell meglennie), az eseti számlán való befizetés is számít.

A pénzfelvétel kapcsán még az lehet érdekes, hogy az eseti számláról ezt tortúra- és adómentesen, minimális költséggel megteheted, míg ha magát a nyugdíjbiztosítást szeretnéd feltörni, az komoly következményekkel járhat, a felvett pénz után 15 százalékos kamatadót, 13 százalékos szochót és még 20 százalékos büntetőkamatot is kell fizetni az adójóváírások után, a megszüntetés pedig szigorú visszavásárlási táblázatok alapján történik – ez egyáltalán nem éri meg. 

Az eseti számlán tartható összegnek általában nincs alsó vagy felső határa, és annak sincs limitje, hogy mennyit és mikor szeretnél kivenni a számláról, továbbá a biztosítási összeg nem végrehajtható.

A privát nyugdíjra való takarékoskodás egy hosszú távú cél, a likvid számlára pedig egy rövid- illetve középtávú tartalékként tekinthetsz. 

Mire képes évi 50 ezer forint az eseti számlán?

Nézzük meg a számokat, hogy mit lehet elérni az adójóváírásos eseti számlával. Számításaimban azt feltételezem, hogy havonta 30 ezer forintot szánsz rendszeres megtakarításra, ami egy átlagos összegnek mondható nyugdíjcélra. Saját fejlesztésű nyugdíj megtakarítás kalkulátorunkban kiszámoltam, hogy ezzel így mit tudsz elérni, majd pedig hozzáadtam, hogy évi 50 ezer forint (kb. havi 4 ezer forint) megtakarítása az eseti számlán mit ad ehhez hozzá. Évi várható 3 százalékos inflációval és 6 százalékos átlaghozamokkal kalkuláltam. 

Évi 50 ezer forintból akár 4 millió forinttal is megemelhető a privát nyugdíjtőkéd

ÉletkorNyugdíjtőke havi 30 ezer forint rendszeres díjbólNyugdíjtőke havi 30 ezer forint rendszeres díjból
+ évi 50 ezer forint az eseti számlán
3050 673 102 Ft54 728 516 Ft
3535 546 360 Ft38 660 605 Ft
4024 140 976 Ft26 478 672 Ft

Ahogyan a táblázatban is láthatod, már csak évi 50 ezer forint félrerakása is az eseti számlára több milliós profitottal emeli meg a nyugdíjtőkédet. 30 éves korodtól indítva több mint 4 millió forinttal, 35 évesen indítva több mint 3 millió forinttal és 40 évesen is több mint 2 millió forinttal lehetsz gazdagabb, ha kivárod a végét, de természetesen időközben is felveheted az eseti számlán ketyegő pénzt, és ezt bármire fordíthatod.

Összefoglalva

Az eseti számlára bármikor rakhatsz pénzt, és bármikor ki is vehetsz belőle, ezzel a lehetőséggel a nyugdíjbiztosításon keresztül tudsz élni. Az eseti számlával ugyanolyan jó befektetésekbe tudsz beszállni, mint a rendszeres díjas számlával. Megóvhatod magadat a hitelfelvételtől és a megtakarításod feltörésétől, amennyiben pénzre lenne szükséged. Ha pedig olyan élethelyzetben vagy, hogy befektetnél, akkor is jó megoldás, plusz még adójóváírást is kaphatsz rá, amihez év végéig tudod pótolni az összeget. Már csak évi 50 ezer forint az eseti számlára való félrerakásával is több millió forintot profitálhatsz. 

Szeretnél többet megtudni arról, hogyan tudnád kiaknázni az eseti számlában rejlő lehetőségeket, pont egy ilyen rugalmas befektetést keresel, esetleg az érdekel, hogyan tudnád hosszú távon is megőrizni a nyugdíj megtakarításodat? Ezekben mind tudunk segíteni, első lépésként nem kell mást tenned, mint a lenti űrlapon kérni szakértőnktől egy díjmentes visszahívást.