Főbb megállapítások

  • A céges egészségbiztosításokba előzménybetegséggel is be lehet lépni, egészségügyi nyilatkozattétel és várakozási idő nélkül.
  • A vállalati egészségbiztosítások olcsóbbak, mint a privát egészségbiztosítások, számodra pedig ingyenesek lehetnek, mert ezt jellemzően a cégek finanszírozzák a munkavállalóiknak.
  • Szakrendeléseken, szűréseken, nagyértékű diagnosztikai viszgálatokon vehetsz részt a biztosításodnak köszönhetően, anélkül, hogy fizetned kellene, és akár a kórházi ellátásodat és a műtéteidet is téríthetik.
  • Sajnos egyre ritkább, hogy valakinek ne lenne semmilyen egészségügyi problémája. A mai fiatalok 40 százalékának van már valamilyen krónikus betegsége.
  • Ha te is sokat jársz magánorvoshoz, akkor érdemes lehet felvetni a HR-nek, hogy van ilyen lehetőség, adott esetben egy céges egészségbiztosítással még jobban is járhatsz, mint egy fizetésemeléssel, és a cégnek is kedvezőbb az adózás.

Miért jársz jobban a cégessel, mint a magán egészségbiztosítással?

Magán egészségbiztosításon keresztül meglévő betegséget jellemzően nem tudsz kezeltetni, vagy csak nagyon borsos áron, pótdíjazva vállalják be a biztosítók. A megoldást a céges egészségbiztosítások jelentik, amelyekbe előzménybetegségekkel is be lehet lépni, és mentesülsz a kockázatelbírálás alól. Tehát az alapbetegségeddel kapcsolatban is igénybe veheted a vizsgálatokat, kezeléseket. Például cukorbetegként el tudsz menni egy dietetikai szakrendelésre, vagy ha korábban eltört a lábad, és gyógytornára van szükséged, akkor azt az egészségbiztosításodon keresztül is intézheted. 

Természetesen a másik nagy előny az ár: olcsóbban tudja adni az egészségbiztosítást a biztosító úgy, hogy akár több száz céges dolgozó között oszlik meg a kockázat, szemben azzal, ha csak te vagy a biztosított. Az árak tehát lényegesen olcsóbbak, mint az egyénileg megkötött, privát egészségbiztosítás esetén. Ráadásul, ha a cég mindezt juttatásként adja, akkor neked semmibe nem kerül. 

Céges egészségbiztosítással jellemzően be tudsz jutni legalább 30 féle szakrendelésre, elvégeztetheted az éves szűrővizsgálatokat, nem kell 100 ezreket kiadnod a diagnosztikai vizsgálatokra, mint a CT, MRI, PET-CT. A biztosításod az egynapos sebészetet és az ambuláns műtéteket is finanszírozza és nemzetközi orvosi szakvélemény kikérésére is van lehetőség. Mindehhez 0-24 órában hívható orvosi telefonos ügyfélszolgálat társul.

Szemben a magán egészségbiztosítással, a cégesnél a legtöbb esetben nincs várakozási idő, azaz nem kell hónapokat várnod arra, hogy részt vehess a vizsgálaton, hanem gyakorlatilag a biztosítás érvénybe lépésétől fogva jogosult vagy rá. 

Ha a munkáltatód úgy alakítja ki a programot, a közeli hozzátartozóidat is be tudod vonni az egészségbiztosításba, tehát a házastársad vagy élettársad, és a gyermekeid is védelem alá kerülhetnek. 

Hogyan győzd meg a HR-t, hogy legyen céges egészségbiztosítás?

Sok esetben egy céges egészségbiztosítás többet ér, mint maga a fizetésemelés, vagy legalábbis érdemes volna a kettőt kombinálni. Lehet, hogy a magánrendeléseken már most is sokkal többet költesz havi vagy éves szinten, mint amennyi a fizetésemelésed lenne. A cégek és a munkavállalók is egyre inkább kezdik felismerni, hogy nemcsak az a jó juttatás, amit a bankszámládra kapsz. 

A céges egészségbiztosítás a bérnél kedvezőbben adózik (33,04 százalék), és a biztosítás teljes díját el tudja számoltatni költségként a munkáltató.

Az egészségbiztosítás nemcsak a nagyvállalatok kiváltsága, már egy 5-10 fős cégnek is van rá lehetősége, de természetesen minél nagyobb a létszám, annál kedvezőbben alakulnak a díjak. A legtöbb cégnél ez már alap, a toborzásban és a munkaerőmegtartásban is használják.

A céges egészségbiztosítással a cég is csak nyerhet, hiszen produktívabb leszel, kevesebb betegszabadságra mész, és javulni fog a munkahelyi wellbeing.

A Grantis szakértői segítenek a HR és a vezetőség informálásában, az auditban, az ajánlatok bekérésében és a biztosítókkal való egyeztetésben is. Mutasd meg ezt a cikket a döntéshozóknak, és ha van rá érdeklődés, akkor felvesszük veletek a kapcsolatot.

Miért lesz egyre fontosabb, hogy legyen egészségbiztosításod?

Az állami egészségügy egyre kevésbé képes ellátni a páciensek igényeit. Hosszú a várakozási idő, hiány van az orvosokból és a modern tárgyi berendezések sem minden esetben adottak. Ezért azt szoktuk javasolni, hogy még egészségesen, minél fiatalabb korban gondoskodj arról, hogy legyen egy jó egészségbiztosításod, amely szükség esetén finanszírozza a magánorvosi szakrendeléseket, a műtéteket, a labor- és diagnosztikai vizsgálatokat.

A magyar fiatalok közel fele küzd betegséggel

Már fiatal felnőtt korban is jelentkezhetnek egészségügyi problémák. A 16 és 44 év közötti magyar lakosság 40 százaléka küzd krónikus betegséggel a Központi Statisztikai Hivatal 2022-es adatai szerint. 

Az OECD Magyarországról készített tavalyi egészségügyi profiljában is megdöbbentő adatokra bukkantunk. Az elkerülhető halálozás aránya a kétszerese az uniós átlagnak, amelynek hátterében életmódbeli tényezők, valamint az időben történő, megfelelő kezelések és szűrések hiánya áll. A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok többet dohányoznak, és nagyobb mértékben elhízottak, mint a többi uniós polgár, valamint a mentális egészségünkkel kapcsolatban is lennének teendőink. Tehát nagy szükség van arra, hogy foglalkozzunk az egészségünkkel és megfelelő ellátást kapjunk.