Mi az újdonság a hagyományos NYESZ-hez képest?

Bár még csak pár hét telt el azóta, hogy február 2. óta a Magyar Államkincstárnál is nyitható nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), máris több ügyfelünk is érdeklődött felőle, ezért megosztanék róla néhány olyan információt, ami segíthet eldönteni, hogy neked való-e.

A NYESZ már közel két évtizede, 2006 óta létezik, tehát most nem egy világszenzációról van szó, mint ahogy sokan gondolják, ami idén újdonság, hogy most már az Államkincstárnál is nyitható. 

Vannak azért különbségek is, amíg a hagyományos nyugdíj-előtakarékossági számlára hazai és európai értékpapírokat is vásárolhatsz (pl. részvények, kötvények), addig az Államkincstári számlával csak forintos állampapírokba tudsz fektetni, ami korlátozott lehetőséget jelent, és alacsonyabb hozamok is várhatóak, mint egy nemzetközi, jól diverzifikált portfóliónál, amely részvényeket is tartalmaz. 

A befektetési alapokkal infláció feletti hozamok érhetők el. A tavalyi évben 14 ezer milliárd forinttal a másfélszeresére nőtt csak a hazai befektetési alapok vagyona. A legjobb éves hozamok pedig 35 százalék felett kezdődtek.

Az állampapír az egyik legkevésbé kockázatos befektetési forma, de azért a magas állampapír kitettség is hordoz magában némi kockázatot. A magyar gazdaság teljesítménye ugyanis az állampapírokra is kihatással van.

Mit nyerhetsz az új NYESZ-szel?

Az Államkincstári NYESZ-nek előnyei is vannak, például ehhez nem kell érteni, nem szükséges hozzá pénzügyi tudás. Az is elég hívogató, hogy már egy 5 ezer forintos minimummal is el lehet indulni, amit a fő értékpapírszámlára kell befizetni, és már 1000 forintból is lehet állampapírt vásárolni, a számla fenntartása és az állampapírokkal való kereskedés pedig díjmentes.

A megtakarítás továbbá adómentes, hogyha eltelt 10 év és végigviszed a nyugdíjig, valamint a többi nyugdíj előtakarékossági formához hasonlóan ez után is visszaigényelheted a személyi jövedelemadód 20 százalékát, évi maximum 100 ezer forintig. Ezt az összeget gyűjtögetheted vagy további állampapír befektetésre is fordíthatod.

A feltörés azonban ugyanúgy, mint a hagyományos NYESZ-nél, itt is komoly következményekkel jár, a kamatok után 15 százalék szja-t és 13 százalék szochót kell fizetni, valamint az adójóváírást is 120 százalékosan vissza kell fizetni. Mindent vagy semmit alapon részkivételre nincs lehetőség. 

A befizetés is rugalmas, ezzel kapcsolatban nincsenek kötelezettségek vagy határidők, intézheted alkalmanként és rendszeresen is. Nyilván az utóbbi a hatékonyabb, vagy egyszerre nagyobb összegek félrerakása, ha szeretnéd, hogy rendes privát nyugdíjad legyen. 

Szakértőink szerint ezek a nyugdíj-előtakarékossági számlák az egyszerűség és a költséghatékonyság miatt az önkéntes nyugdíjpénztárak nagy riválisai lehetnek. 

Az Államkincstári NYESZ-t elsősorban azoknak javasoljuk:

  • Akiknek kevesebb, mint 10 éve van hátra a nyugdíjig, és biztonságra vágynak, tehát akár még 56 évesen is belevághatsz. Annak, akinek több ideje van, érdemes nagyobb kockázatot vállalnia, részvényekbe is fektetnie, így lehet esélye a magas hozamokra.
  • Kezdő megtakarítóknak ez egy jó kezdet lehet arra, hogy megszokják, félre kell rakniuk a jövőjükre.
  • A kincstári NYESZ kiválóan kombinálható más öngondoskodási formákkal is, mint például a nyugdíjbiztosítással, tehát nem kell mindent egy lapra feltenni, lehet ez egy olyan privát nyugdíj portfólió része, amely állampapírokat is tartalmaz. 

Összefoglalva

Az Államkincstári NYESZ azzal hozott újdonságot, hogy kifejezetten magyar állampapírba megy a befektetés, de a korábbi hagyományos forma továbbra is elérhető marad, amellyel európai értékpapírok is vásárolhatóak.

Az új típusú NYESZ díjmentes, nincs számlavezetési és tranzakciós díj sem, valamint adómentes, hogyha kitartasz a nyugdíjig. Már 5 ezer forinttal is elindítható, és évi 100 ezer forintos adójóváírást érvényesíthetsz utána. Ezekkel a feltételekkel várhatólag az önkéntes nyugdíjpénztárakkal szállhat versenybe. Összességében elmondható, hogy az Államkincstári NYESZ-t azoknak ajánljuk, akik az utolsó pillanatban vágnának neki a nyugdíj előtakarékosságnak, és kevesebb, mint 10 évük van hátra a nyugdíjba vonulásig, de első befektetésként és egy megtakarítási portfólió részeként is jól alkalmazható.

Szeretnéd kikérni szakértőnk véleményét, hogy neked megéri-e ez a lehetőség? Kíváncsi vagy rá, mennyi pénzt tudnál összegyűjteni a privát nyugdíjadra az új típusú NYESZ-szel? Megnéznéd a többi nyugdíj megtakarítási lehetőséget is? A lenti űrlapon tudsz visszahívást kérni nyugdíjszakértőnktől.