Több mint 360 ezer család takarékoskodik Babakötvényben

Jelenleg több mint 360 ezer Kincstári Start értékpapír-számlát tartanak nyilván, amire Babakötvényt lehet vásárolni. 2024. január 1-ig alig 4 000 ügyfél szüntette meg a Start-számláját, és ezeken a számlákon az átlagkifizetés értéke 2 millió forint volt – jelezte a Magyar Államkincstár a Grantis megkeresésére. 

Idén töltik be a 18. életévüket azok a fiatalok, akiknek a szüleik már rögtön a 2006-os induláskor, még baba korukban vásároltak Babakötvényt, így ők idén lesznek jogosultak a pénz felvételére. Annak a 4 000 főnek, akik már korábban hozzáférhettek az összeghez, a szüleik kisgyermek korukban indították el a Babakötvényt, és már betöltötték a 18 évet.

Így történik a kifizetés

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a számláról a kifizetést csak a gyermek 18. életévének betöltését követően lehet kérni, de legkorábban a számla megnyitását követő harmadik év eltelte után, valamint a Babakötvény lejáratakor. Például, ha a számlatulajdonos gyermek a számlanyitás pillanatában tölti be a 16. életévét, abban az esetben a számlán kezelt befektetésekhez legkorábban nem 18 éves korától, hanem a számlanyitást követő harmadik évet követően férhet hozzá, azaz a 19. életévének betöltése napján.

A Start-számlával rendelkező gyerekek a Babakötvényt annak lejáratáig meg is tarthatják. Az első 2006-os korosztály ugyan most éri el a 18. életévét, de ők és a 2014. január 31. előtt születettek a Babakötvényt akár 2032-ig is megtarthatják. 18 év felett viszont már nem fizethet be a számlára és állami támogatás sem jár, az éves infláció plusz 3 százalékos kamatprémiumra azonban továbbra is jogosult. 

Idén kimagasló a kamat

A Babakötvény kamata kiemelkedik az állampapírok közül, idén 20,6 százalékos kamat jár utána. A befizetéseket ugyanakkor idén először, évi 1,2 millió forintban maximalizálták, ami havi szinten elosztva 100 ezer forintot jelent.

A Grantis szakértői azt is megjegyezték, hogy a szabadon felhasználható megtakarításhoz járulék, adó- és illetékmentesen lehet hozzájutni. Azok, akik most veszik fel a pénzt, 7,8  százalékos évesített hozamot értek el. 

A számla megszüntetését, amelyet a pénzfelvétel, illetve a kiutalás elindítása követ, az azonosításhoz szükséges okmányok birtokában már egyetlen személyes ügyintézés alkalmával el lehet intézni. Nagyobb összeg, főleg készpénzfelvétel esetén érdemes előre jelezni ezt a szándékot. Bár a szülő jelenléte nem kötelező, ajánlott, ha a fiatalt elkísérik erre az alkalomra.

Szeretnél te is takarékoskodni a gyermeked számára, esetleg a Babakötvényből felvett pénzt fektetnétek be újra? A Grantis gyermek megtakarítási szakértői örömmel segítenek.