Más néven befektetési egységekhez kötött életbiztosítás. Technikailag kockázati életbiztosítás, mivel tartalmaz haláleseti és 40% feletti rokkantsági térítést, ugyanakkor fontosabb a tőkefelhalmozási funkciója, emiatt megtakarítási céllal indítják el.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások nem kínálnak garantált lejárati összeget, ugyanakkor ez esélyt ad arra, hogy akár magasabb hozamokat is el tudj érni, mivel magát a befektetési portfóliót te (és a tanácsadód) állítod össze.

Itt nem egy egységes pénzalap van, mint a vegyes életbiztosítások esetében, hanem ún. befektetési eszközalapok, amelyek valamilyen tematika mentén összeválogatott értékpapírok százait, ezreit jelentik.

Az ilyen szintű diverzifikáltság (= a kockázat porlasztása) biztonságot ad, és így nem kell mélyrehatóan értened a befektetésekhez ahhoz, hogy eszközalapot tudj választani. Ráadásul a kockázat is porlasztva van egy eszközalapon belül, hiszen ritkán van olyan a világgazdaságban, hogy 100-féle értékpapírnak egyszerre esik be az árfolyama.

Biztosítótársaságtól függően 5-20 eszközalap közül választhatsz minden egyes befektetési egységekhez kötött életbiztosításnál. Ezek között kockázati besorolás, régiók, iparágak, nyersanyagok szerint válogathatsz, de választhatsz akár menedzselt vagy ún. célpont alapokat is, amelyeket folyamatosan szakemberek figyelnek helyetted is.