Főbb megállapítások:

  • A nyugdíjadat az aktuális gazdasági helyzethez viszonyított havi nettó átlagkereseted és a munkával töltött alapján számítják majd.
  • Legalább 50 év munkaviszonyra lenne szükséged ahhoz, hogy megkapd az átlagkereseted 100 százalékát. A minimális 20 éves szolgálati időre pedig ennek már csak a fele jár.
  • Az átlagnyugdíj jelenleg 231 651 forint. A legkisebb adható nyugdíj pedig 28 500 forint. Negyed millió magyar most is 100 ezer forint alatti nyugdíjból gazdálkodik.
  • A nyugdíjjárulék mértéke jelenleg 10 százalék.
  • Részmunkaidősként is elismerik a ledolgozott éveid számát, azonban ha a kereseted nem érte el az aktuális minimálbért, akkor ezt arányosíthatják.
  • Amennyiben nem volt folytonos a jogviszonyod, akkor kevesebb lesz a szolgálati időd is.
  • Katás vállalkozóként mindössze bruttó 108 ezer forint alapján számítják a nyugdíjadat.
  • Bárhogy is alakuljon az állami nyugdíjad, privát nyugdíj megtakarítással bebiztosíthatod magadat.

Így működik a magyar nyugdíjszámítási rendszer

Az állami nyugdíjadat a következőképp állapítják meg:

  1. A nyugdíjad alapját a teljes életpályádra vonatkozó havi nettó átlagkereseted alapján fogják számolni, amit egy szorzó segítségével felhoznak aktuális értékre, hiszen az évtizedekkel korábbi jövedelmek az infláció miatt ma már nem lennének életszerűek. A valorizációs szorzó minden évben változik, és megegyezik az előző évi nettó átlagkereset növekedésével, azaz 2024-ben 14,2 százalékkal emelkedett. Az 1990-ben szerzett keresetedet idén például 39,188-al kell felszorozni mai értékre, a Ennek eredményeként egy konkrét összeg fog kijönni.
  2. Megnézik, hogy hány évig dolgoztál összesen, amíg fizetted a nyugdíjjárulékot, ezt szolgálati időnek hívják, amit százalékos formában állapítanak meg.
  3. Végül a havi átlagkeresetedet és a szolgálati idődet összeszorozzák. Egy egyszerű példával élve: 400 ezer forint X 80 százalék = 320 ezer forint.

Tehát azt, hogy az átlagkeresetednek végül hány százalékát fogják ténylegesen beszámítani, azt a szolgálati idő mennyisége dönti el. Elképesztő, de a teljes összeghez 50 év munkaviszonyt írnak elő, amit elég nehéz kivitelezni, ha csak nem dolgozol 15 éves korod óta folyamatosan teljes állásban. Egyébként választhatsz is valamivel több nyugdíj reményében, hogy a korhatár betöltését követően nem mész el azonnal nyugdíjba, hanem még tovább dolgozol, amivel minden hónapban extra szolgálati időt szerezhetsz. A nyugdíjnövelés mértéke minden 30 nap után az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka. Kérdés azonban, hogy lesz-e elég motivációd idős korodban ahhoz, hogy ezért küzdj.

40 év munkaviszony már reálisabb, ám ebben az esetben már csak az átlagkereseted 80 százaléka jár, 30 év után csupán a 68 százaléka, és az öregségi nyugdíjhoz szükséges, legalább 20 éves szolgálati időre pedig mindössze 53 százalék illet meg. 

Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege 2024-ben is 28 500 forint.

A rokkantsági járadék havi összege 58 830 forint.

Az átlagnyugdíj 231 651 forint az idei áprilisi adatok alapján.

Tavaly több mint 250 ezer fő részesült 100 ezer forint alatti nyugdíjban.

És még mindig nincs vége, ugyanis bizonyos összeghatár felett a jövedelmednek csak egy sávozott részét veszik figyelembe a nyugdíjszámításnál. Az aktuális jogszabályok szerint egész pontosan a 372 001–421 000 forint közötti átlagkereset 90 százalékát, 421 001 forint feletti összeg esetében pedig a 80 százalékát.

Számold ki a várható nyugdíjadat állami nyugdíjkalkulátorunkkal!

Nyugdíjkalkulátor

Születési évem
Nettó fizetésem Ft

A nyugdíjkalkulátor által számított adatok tájékoztató jellegűek, és körülbelül 90%-os pontossággal számolnak.

Hogy számol a kalkulátor?
Várható nyugdíjad:
Ami -tal kevesebb mint a mostani fizetésed. Ahhoz, hogy ezt a hiányt pótold, havonta és közötti összeget érdemes félretenned egy 20% adójóváírásos nyugdíj előtakarékosságba.

Részmunkaidősként erre számíthatsz

Amennyiben részmunkaidőben dolgozol, akkor is a munkában eltöltött évek számítanak a szolgálati idő megállapításához. Tehát a tévhitekkel ellentétben nem kell azon aggódnod, hogy ha te 10 évig minden nap bejártál egy munkahelyre napi 4 órát dolgozni, akkor az olyan lenne, mintha csak 5 évet dolgoztál volna, mert ez nincs így. A szolgálati idő meghatározásához egy dolog van, ami igazán fontos, hogy fizesd a nyugdíjjárulékot az adott időszak alatt.

A nyugdíjjárulék mértéke 10 százalék, amelyet a bruttó fizetésedből automatikusan vonnak el a 18,5 százalékos tb-járulék részeként (a maradék 7 százalék egészségbiztosítási és 1,5 százalék munkaerőpiaci járulék).

Van azonban egy kitétel, amikor a szolgálati időt valóban arányosítják, erre akkor kerül sor, ha a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseted nem éri el az aktuális minimálbér összegét (idén 177 422 forint a nettó minimálbér).

Részmunkaidős foglalkoztatottként viszont kevesebbet lehet keresni, mintha teljes állásban lennél, tehát inkább az átlagkereseted billentheti lefelé a mérleget.

Ilyen hatással van a nyugdíjadra, ha nem a hagyományos utat követed

Amennyiben nem volt folytonos a jogviszonyod, és két munkahely között többször is voltak szünetek, akkor a szolgálati időd is csökkeni fog. Néhány hét vagy hónap kihagyásból akár évek is összeadódhatnak. A nyugdíjadhoz minden egyes nap számít.

Katás vállalkozóként is speciális helyzetben vagy, ugyanis a ténylegesen elért jövedelmed helyett egy törvényileg meghatározott összeget, bruttó 108 ezer forintot vesznek alapul a nyugdíjadhoz (még akkor is, ha amúgy havi 1 milliót keresel), és mivel ez nem éri el a minimálbért, ezért egy év nem is tekinthető teljes szolgálati időnek, nagyjából a felével tudsz tervezni.

Vagy egy másik eshetőség, az alkalmi munka, ilyenkor az egyszerűsített foglalkoztatottság keretében nem kell tb-járulékot fizetned, azaz nem vagy biztosított. A nyugdíjra viszont úgy szerezhetsz jogosultságot, hogy a munkáltatód által fizetett közterhet számítják be a nyugdíjalapba. A nyugellátás számítási alapja alkalmi munka esetén naponta a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 2,8 százaléka, az idénymunkánál pedig az 1,4 százaléka, ami valljuk be, nem túl sok.

Privát nyugdíjjal pótolhatod a nyugdíjhiányt

Igyekeztünk lényegretörően összefoglalni, hogy melyik esetben mi várhat rád, az viszont még így is látszik, hogy a nyugdíjszámítás egy meglehetősen bonyolult rendszer, amiben sok feltételnek kell megfelelni. Igazán csak azoknak van esélye a tisztes nyugdíjra, akik egész életükben teljes állásban dolgoztak, kihagyások nélkül, és emellett még jól is kerestek. 

Azonban még ez sem garancia mindenre, ugyanis egyre nagyobb a szakadék az utolsó havi bér és az első nyugdíj között, ami az életszínvonal csökkenésével járhat.

Az állami nyugdíjadat privát nyugdíj megtakarítással tudod kiegészíteni, vagy ha annyira kevés, akkor inkább helyettesíteni.

Ehhez háromféle, az államtól független megtakarítási forma is a rendelkezésedre áll:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár, évi akár 150 ezer forintos adóvisszatérítési lehetőséggel
  2. nyugdíjbiztosítás, évi max. 130 ezer forintos adójóváírással 
  3. nyugdíj előtakarékossági számla, évi legfeljebb 100 ezer forint igényelhető vissza

Ha még az aktív éveidben elkezdesz takarékoskodni, akkor nyugdíjas korodban nem leszel kiszolgáltatva annak, hogy mekkora nyugdíjat állapítanak meg és éppen milyen lesz akkor a nyugdíjhelyzet. Biztonságot adhat a tudat, hogy bármi is történjen, neked ott lesz a privát nyugdíjad, amit havonta járadék formájában vagy akár egy összegben is felvehetsz

A Grantis szakértői saját fejlesztésű nyugdíj megtakarítás kalkulátorunkkal azt is kiszámolják neked, hogy várhatólag mekkora tőkére számíthatsz. Tanácsadásunkat már több mint 2000-en értékelték ötösre a Google vélemények között. Nálunk egy jó hangulatú, de szakmailag megalapozott beszélgetésre számíthatsz, ahol tényeket, konkrétumokat hallhatsz, és megoldási lehetőségeket vázolunk fel neked, hogy aztán te hozd meg a legjobb döntést. Szakértőnkkel való díjmentes konzultációra, amely személyesen és online is megvalósulhat, a lenti űrlapon tudsz jelentkezni.