Persze az erre irányuló kísérleteknél sokat segít az, ha valakinek magasabb fizetése van, ugyanakkor korántsem csak ezen múlik a dolog. Általában nem a véletlen műve az, ha valaki rendelkezik megtakarítással, amit ráadásul rendszeresen gyarapít is: jól megfontolt stratégiát, komoly elköteleződést és önfegyelmet igényel minden esetben.

Nagyon sokan vannak, akik az átlaghoz képest többet keresnek, mégis minden hónapban felélik a fizetésüket, és vannak, akik kevesebb fizetést kapnak, mégis szépen gyarapodik a félretett pénzük. Ez azért van, mert a hozzáállás és az odafigyelés legalább akkora szerepet játszik ebben, mint a bevételeink nagysága.

1. Vezesd a kiadásaidat!

Nem kérdés, mennyit segíthetsz magadnak azzal, ha rendelkezel megtakarítással, hiszen bármikor felmerülhetnek váratlan kiadások, és nagyobb célokat is így tudsz megvalósítani. Első lépésként mindenképpen azt ajánljuk, hogy kerülj képbe azzal, pontosan mire is megy el a pénzed minden hónapban. Akár kockás füzetbe írogatod fel, akár egy Excel-táblázatot vezetsz vagy egy applikációt használsz, bármelyik megoldás ideális lehet erre. A lényeg, hogy pontosan le legyen vezetve az, hogy mire költesz és az is, hogy mennyit.

Írd fel, mennyi megy el egy hónapban rezsire, bevásárlásokra, mennyit költesz ruhákra, szórakozásra, éttermi ebédekre, és így tovább. Azt se hagyd ki, ha délután a munkából átszaladsz egy csokiért vagy kávéért a kisboltba, mert ha ez napi rutinod, hónap végére több ezer forintos költséget is jelenthet. A legtöbben, akik belevágnak ebbe, az első hónap végén sokszor meglepődnek, mennyi felesleges dologra költöttek. Ha már legalább 3 hónapig vezeted ezt, az már reális képet adhathat a havi kiadásaidról. Viszont arra érdemes figyelned, hogy lehetőleg ne a nyári időszakot vedd alapul, amikor nyaralni mész, és többet költesz, mint általában.

2. Apróságok, amikkel lefaraghatod a kiadásaidat!

Ha már tudod, általában mire mennyi pénzed megy el a hónapban, jöhet a felülvizsgálat: mi az, amin nem tudsz csökkenteni, és mi az, amin odafigyeléssel tudnál spórolni. Természetesen a lakhatási költségek fixek, de például ezen a téren is van megoldás: ha jobban odafigyelsz a víz- és áramfogyasztásnál, le tudsz kicsit faragni itt is. A mindennapos fürdőzés helyett egy gyors zuhany, vagy ha tudatosan mindig lekapcsolod a villanyt, ha kimész egy szobából, sokat jelenthet.

Ugyanakkor azon, hogy mennyit költesz egy-egy bevásárlás alkalmával, szórakozásra, ruhákra, vagy spontán délutáni csokikra, már többet tudsz változtatni. Ha hajlamos vagy arra, hogy a boltokban a szükséges élelmiszerek összeválogatása közben elcsábulj, és olyan dolgokat is megvegyél, amikre nem lenne igazából szükséged, érdemes bevásárlólistával elindulni, és tartani magad ahhoz, hogy csak azt rakod a kosárba, amit fel is írtál. Ha egy-egy baráti összejövetel után mindig azon kapod magad, hogy már megint többet költöttél, mint tervezted, jó taktika lehet, ha csak annyi pénzzel indulsz el, amennyinél nem fog fájni, ha elfogy az este végére.

3. Rögtön fizetés után tedd félre a pénzt!

Ha már látod, hogy nagyjából mennyi pénzt tudnál nélkülözni egy hónapban, azt javasoljuk, már a fizetésed megérkezésekor tegyél félre. Nem jó taktika ugyanis, ha azzal számolsz, hogy majd amennyi pénzed megmarad hónap végére, azt elteszed egy borítékba, mert a legtöbb esetben így nem fog maradni semmi.

Érthető, ha kezdetben ijesztő lesz így nekiindulni a hónapnak, hiszen kevesebből kell majd kijönnöd annál, mint amit eddig is mindig sikerült felélned. De ha az előző pontokban megfogalmazottakat végig csinálod, már látni fogod, hol fogod tudni visszafogni a költekezésedet. Az meg különösen jó érzés lesz, amikor látod, hogy hónapról hónapra gyarapszik a megtakarításod.

4. Kezdd kicsiben!

A fokozatosság kedvéért jó hozzászoktató taktika lehet, ha kezdetben kisebb összegeket teszel félre. Ha eddig nem volt semmilyen megtakarításod, már az is nagy előrelépés, ha 2-3 vagy 5 ezer forintot különítesz el az elején. Ezt akár egy borítékba is beleteheted kezdetben, csak arra figyelj, hogy ne nyúlj hozzá, és ne térj vissza arra, hogy gondolkodás nélkül költekezel.

Azután, ha már megszoktad, hogy ezt a néhány ezer forintot minden hónapban nélkülözöd, időről-időre emelhetsz azon az összegen, amit félreteszel. Az legyen a cél, hogy szépen lassan elérd először azt, hogy a fizetésed 10%-át, később pedig már a 20%-át ne költsd el. Ezzel pedig hónapról hónapra, évről évre szépen tudod majd gyarapítani a megtakarításodat.

5. Gondolkodj hosszútávon!

Ha már hozzászoktál ahhoz, hogy minden hónap elején a fizetésed egy részét félreteszed, érdemes lehet elgondolkoznod azon is, hogy valamilyen megtakarítási eszközt válassz a pénzed gyarapításához. Egyrészt választhatsz a célodnak megfelelő lehetőséget, például ha nyugdíjra gyűjtenél, de ha csak azért teszel félre, hogy probléma esetén legyen mihez nyúlnod, akkor is hasznodra válhat, ha a befizetéseid még kamatoznak is – illetve abban is segít, hogy egy gyenge pillanatodban ne költsd el azt, ami így összegyűlt, és hogy tényleg minden hónapban félretegyél.

Például a bankoknál lehetőséged van megtakarítási számlát nyitni, de ha hosszabb távon gondolkozol, egy befektetéssel kombinált életbiztosítással akár nagyobb hozamokra is szert tehetsz. Utóbbi kapcsán ugyanakkor érdemes tisztában lenned azzal, hogy ez tényleg csak hosszabb távon éri meg. Ugyanakkor ezzel a lehetőséggel 7-8%-os hosszútávú éves átlaghozamra is szert tehetsz, ami bőven meghaladja a jelenlegi, maximum 1-2% körüli banki kamatokat. Akár 6 millió forintod is összegyűlhet így 15 év alatt havi 20 ezer forintos befizetéssel, ráadásul a költségek levonása után (itt számolhatsz utána)!

+1 Megtakarítási eszköz kiválasztásában kérd szakértő segítségét!

Ha megszületett benned az elhatározás, hogy valamilyen eszköz segítségével takarítanál meg, és így gyarapítanád a pénzed, azt ajánljuk, hogy alaposan fontold meg, hogy mit választasz. Bármilyen lehetőség is válna szimpatikussá, legyen szó akár a befektetéssel kombinált életbiztosításról, vagy másról, érdemes alaposan utánajárnod, és akár szakértő segítségét is kérned ahhoz, hogy az igényeid és lehetőségeid szerinti legmegfelelőbb megoldást választhasd. Honlapunkon számos további hasznos cikket találhatsz a témában, de akár egy ingyenes tanácsadásra is jelentkezhetsz.