Az életbiztosítások olyan pénzügyi termékek, amelyek nyugalmat nyújtanak neked és családodnak abban az esetben, ha valami történik a biztosítottal. Többféle életbiztosítási forma van a befektetési egységekhez kötött (más néven unit-linked) életbiztosítástól kezdve a vegyes életbiztosításokon keresztül a szimpla kockázati biztosításokig.

A unit-linked életbiztosítások népszerűek, mivel az életbiztosítási szolgáltatásait befektetési lehetőségekkel kombinálják.

Ez a cikk a unit-linked életbiztosításokkal kapcsolatos néhány leggyakoribb tévhitet és hibát vizsgálja meg, hogy segítsen neked a döntéshozatalban!

1. tévhit: A unit-linked biztosítások csak a nagy jövedelműeknek való ❌

Az egyik leggyakoribb tévhit a unit-linked életbiztosításokkal kapcsolatban az, hogy azok csak nagy jövedelemmel vagy vagyonnal rendelkező személyek számára alkalmas.

A valóságban: a befektetési egységhez kötött életbiztosítások személyre szabhatóak ✅

A unit-linked életbiztosítások szinte minden jövedelemszintű személy számára elérhető, és mivel teljes mértékben testre szabhatóak – megfelelő szolgáltatást tud nyújtani a társadalom széles körének. Például kiválaszthatod a kívánt fedezeti összeget, a preferált befektetési formákat és eszközöket, megválaszthatod a kockázati szintet. Viszont bármit választasz, a vagyonodat szakértők fogják kezelni. Ez teszi a befektetési egységhez kötött biztosításokat jó ajánlattá sok ember számára.

2. tévhit: A unit-linked életbiztosítások kockázatmentes befektetések ❌

Egy másik gyakori tévhit a unit-linked életbiztosításokkal kapcsolatban az, hogy ezek kockázatmentes befektetések.

A valóságban: A biztosítási rész garantált, viszont a befektetési portfólió ki van téve kockázatnak ✅

Míg az életbiztosítási fedezet a kedvezményezettek számára pénzügyi védelmet nyújt, a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások befektetési összetevője ki van téve a befektetéseket érintő általános kockázatoknak. A befektetésed értéke a mögöttes eszközök teljesítményétől függően ingadozhat, és mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a biztosított befektetésének egy részét vagy egészét elveszíti. A kötvénytulajdonosoknak tisztában kell lenniük ezzel a kockázattal, és körültekintően kell megválasztaniuk befektetési lehetőségeiket, hogy biztosak legyenek abban, hogy a vállalt kockázat szintje megfelel számukra.

Ebben a tekintetben a GRANTIS több ezer megkötött szerződéssel rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Részletes igény-, és kockázattűrés felmérőink segítségével meg tudjuk találni a számodra ideális unit linked életbiztosítási ajánlatot!

3. tévhit: Mivel befektetés, sokat kell adózni a unit linked biztosítások után ❌

A harmadik tévhit a befektetési egységekhez kötött életbiztosításokkal kapcsolatban az, hogy azok után sokat kell adózni.

A valóságban: az eseti díjas 5, a rendszeres díjas 10 év után teljesen adómentes ✅

A unit linked életbiztosítások hosszú távú megtakarításra lettek kialakítva. A hosszú táv lényege, hogy csökkentsd a kockázatot azáltal, hogy kevésbé vagy kitéve pillanatnyi árfolyamváltozásoknak. Ezen felül az állam adócsökkentéssel vagy adómentességgel is támogatja az öngondoskodó állampolgárokat.

A kamatadó az 50%-ára, azaz 7,5%-ra csökken:

  • eseti díjas életbiztosításnál a kötés utáni 3. évtől,
  • rendszeres díjas életbiztosításnál a kötés utáni 6. évtől.

A kamatadó 0%-ra csökken:

  • eseti díjas életbiztosításnál a kötés utáni 5. évtől,
  • rendszeres díjas életbiztosításnál a kötés utáni 10. évtől.

Konzultáció életbiztosítási szakértővel 👩‍💼👨‍💼

Amennyiben teljesebb képet szeretnél kapni a piacon jelen lévő lehetőségekről, és azok előnyeiről-hátrányairól jelentkezz tanácsadásunkra! Azért, hogy az élethelyzeted és elvárásaid alapján reális képet kaphass a lehetőségeidről, nem elég elolvasni az útmutatókat, hiszen azokból a legfontosabb dolog hiányzik, a te:

  • Személyes céljaid és lehetőségeid,
  • az életkorod, a fizetésed, a megtakarításaid és hiteleid,
  • a kockázattűrő képességed, a hozamelvárásod,
  • a pozitív és negatív tapasztalataid
  • és még számos olyan egyéni kérdés, ami pénzügyileg meghatároz téged.

Ezért van szükség a tanácsadásra. Ezek után a folyamatosan frissített adatbázisunk alapján neked is meg fogjuk találni az igazán megfelelő ajánlatot! Jelentkezz még ma, a konzultáció független szakértőnkkel ingyenes.