Tavaly 22% a Nők 40 révén ment nyugdíjba, ám ez veszélyes is lehet

Egyre népszerűbb a nők 40 éves jogosultsági idő alapján járó korkedvezményes nyugellátása, a KSH adatai szerint tavaly már a nyugdíjba vonulók 22 százaléka ilyen jogcímen kapott járadékot. A korkedvezményes nyugdíj összege azonban 11 ezer forinttal elmarad a férfiak átlagnyugdíjától.

Nem nőtt 2019-ben Magyarországon a nyugellátásokban részesülők száma, tavaly 2,57 millió ember kapott valamilyen nyugellátást, derült ki a KSH Nyugdíjak és egyéb ellátások, 2019 című jelentéséből. A jogosultak nagy többsége (2,32 millió ember) öregségi nyugdíjat kap, de ahogy az előző években is,

tovább emelkedett a Nők 40 kedvezményt igénybe vevők aránya, amely idén már a harmadik leggyakoribb nyugdíjtípus a sima öregségi nyugdíj és a rokkantnyugdíj után.

A megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásokból tavaly 314,5 ezer ember részesült, ami 7 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Az egyéb, nem életkor alapú ellátások közül szintén csaknem mindegyikből kevesebben részesülnek, mint tavaly: a legnagyobb mértékben (21 százalékkal) a házastársi pótlékban, jövedelempótlékban részesülők száma csökkent, ezt követi a rehabilitációs ellátás (19,5 százalékkal) és a mezőgazdasági szövetkezeti járadék (14,8 százalékkal kevesebb, mint tavaly).

A nők több mint fele választja a korkedvezményt

A Nők 40 korkedvezményes nyugdíjat 159 ezer nőnek folyósították, ami 6 százalékkal több, mint tavaly. Azoknak, akik a nyugdíjkorhatár előtt kaptak ellátást, tavaly már több mint a negyede Nők 40 öregségi nyugdíjas volt. Ha az összes nyugdíjast nézzük (beleértve a korábban, a nyugdíjkorhatár emelése előtt visszavonult időseket is), azt látjuk, hogy

a nők átlagos nyugdíjazási életkora 61 volt, ami 3 évvel kevesebb, mint a férfiaké.

A Nők 40 programot 2011-ben vezették be Magyarországon. A kedvezmény lényege elvileg az volt, hogy az állam elismerje a nők fokozott, kettős tehervállalását a munkahelyen és a családban. Ezért a program alapján minden olyan nő, akinek a jogviszonya elérte a 40 évet, az általános korhatár elérése előtt is nyugdíjba mehet úgy, hogy azzal nem csökkenti az általános korhatárhoz tartozó nyugdíjat, ami viszont csak a nyugdíjat kiszámító egyenlet egyik tényezője. Más okokból viszont – mint látni fogjuk –, csökkenhet a Nők 40 kedvezmény alapján járó nyugdíj.

A Nők 40 ellátás bevezetése óta évről évre többen igényelték, 2018-ban már a nyugdíjba vonuló nők 60 százaléka, 29 ezer nő élt a korhatár előtti öregségi nyugdíjazás lehetőségével.

Bár a kedvezményes nyugdíjazás segítségnek hangzik, valójában hátrányokkal is jár. A Nők 40 alapján járó nyugdíjat is a szolgálati idő alapján állapítják meg (ebbe beleszámít a gyes-en töltött idő és a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje is). Ebből gyakorlatilag ugyanúgy számolják ki a nyugdíjat, mint a férfiakét is,

így aki a Nők 40-et igénybe veszi, annak a nyugdíját is kisebb szolgálati idővel számíthatják, mint annak, aki kivárja a korhatárt.

Többet kap, aki korábban vonul nyugdíjba?

Ennek látszólag ellentmond, hogy a statisztikából az látszik, hogy az összes nő átlagos nyugdíja jobban elmarad a férfiakétól (45 ezer forinttal), mint a Nők 40 kedvezmény igénybe vevőké (ez 11 ezer forinttal kevesebb, mint az átlagos férfi nyugdíj). Csakhogy a kedvezményt a közelmúltban vezették csak be, míg az összes női nyugdíjban azok ellátása is szerepel, akik régebben mentek nyugdíjba.

Az elmúlt egy-két évtizedben jelentősen nőtt Magyarországon is a nők munkaerőpiaci részvétele, és csökkent a nemek közötti bérszakadék (de még nem tűnt el, jelenleg mintegy 14 százalék a különbség). Így a közelmúltban nyugdíjba vonuló nők a férfiakét megközelítő ellátásra számíthatnak, akkor is, ha kevesebb a szolgálati idejük.

A nyugdíj számításának két másik eleme, a keresetek ún. valorizációja miatt különösen rosszul jártak azok, akik 2016 és 2018 között, vagy azután érték volna el a nyugdíjkorhatárt, de már ezelőtt nyugdíjba mentek. A keresetek valorizációja alapján a jövőben nyugdíjba vonulók ellátását a nyugdíjazás előtti átlagbér alapján számítják. Mivel az említett időszakban rendkívül dinamikusan nőttek a keresetek, ez egy nyugdíjszakértő tavalyi számítása szerint

több tízezer forinttal kevesebb havi nyugdíjat eredményezett azoknak, akik korkedvezménnyel mentek nyugdíjba.

A különbség a szolgálati idővel is számolva extrém esetben akár a 70 ezer forintot is meghaladhatja.

Nem nő a nyugdíjak valós értéke

Egyelőre nehéz megmondani, hogy az elmúlt időszak gazdasági visszaesése hogyan érinti majd a nyugdíjakat: a nyugdíj számítását meghatározó átlagbér nem csökkent, sokan váltak azonban munkanélkülivé, vagy kerültek kényszerszabadságra, ami mindenképp csökkenti majd sokak szolgálati idejét.

Bár a magyar nyugdíjak keresetpótló képessége magasnak számít (az öregségi nyugdíj az idei januári nettó átlagkereset 59 százalékának felelt meg), ez nem jelenti azt, hogy kényelmesen meg is lehet belőle élni. Az EU-tagországok átlagos öregségi nyugdíjainak vásárlóerejét összehasonlítva a magyar ellátás az alsó harmadba tartozott 2016-ban. A nyugdíjak reálértéke idén nem növekedett, és a magyar társadalom korfája alapján nem számíthatunk jelentős nyugdíjemelésekre a jövőben sem.

Az állam nyugdíjpolitikájában egyre nagyobb szerepet kap az öngondoskodás támogatása, ennek egyik eleme a nyugdíjasok munkavállalásának ösztönzése, ezt a lehetőséget egyre több idős ember választja Magyarországon. A másik, a még nyugdíj előtt állók számára ideális lehetőség a nyugdíjcélú megtakarítás. Az ilyen megoldásokat – a nyugdíjbiztosítást, az önkéntes pénztári számlát és a nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) – az állam jelentős adókedvezménnyel támogatja. Az adójóváírással és a befektetések hozamával a nyugdíjba vonulás idejére jelentős tartalékot halmozhatunk fel, amely havi járadékként kiegészítheti, sőt, összegében meg is haladhatja az állami nyugdíjat.

További cikkeink