1. Célszerű előre megtervezni, hogyan fér bele egy új megtakarítás az életedbe

Az első és legfontosabb szemponttal kezdem, amit már az elején érdemes tisztáznod magadban, hogy a jelen élethelyzetedben mi lenne az az összeg, amit lemondás nélkül félre tudnál rakni. Azaz a megtakarítással ne legyen kockáztatva a megélhetésed és az egyéb vállalásaid, ne azok terhére történjen. Érdemes átgondolni, hogy a meglévő kötelezettségeid mellé, lakhatás, rezsi, számlák, közlekedés stb. hogyan tudsz beilleszteni egy új megtakarítást. Ha esetleg vannak már más befektetéseid, akkor tanácsos újra átnézni, hogy mennyit szánsz a rövid- és mennyit a hosszú távú célokra. Fontos tehát, hogy a takarékoskodási időszak alatt végig komfortosan érezd magadat, és ne te dolgozz a megtakarításért, hanem a megtakarításod dolgozzon érted. 

Gondold át, hogy hol tudnád megfogni a rejtett kiadásokat!

Amennyiben arra jutottál, hogy van miből félretenni, akkor már előrébb jársz mint a magyarok 80 százaléka, akiknek sajnos nincs érdemi megtakarítása. Ha viszont sokat kell törnöd a fejedet rajta, hogy vajon hogyan tudnál takarékoskodni, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy vannak-e olyan rejtett költségeid, amelyeken tudnál spórolni. Manapság már mindenért pénzt kérnek, ha alaposabban átnézed a kiadásaidat, lehet, hogy kiderül, hogy egyszerre három streaming szolgáltatóra is előfizettél, plusz két másik helyen vonják le a pénzt a kártyádról csak azért, hogy reklámmentesen használhasd a platformot, és valójában ki sem használod ezeket. Az is lehet, hogy minden reggel 2000 forintért veszel egy kávét és egy szendvicset a sarki pékségben, vagy sűrűn rendelsz ételt házhoz szállítással. Ezeket csak a példa kedvéért írom, mert gyakran hallunk hasonló sztorikat. Meg lehet fogni a pénzt úgyis, ha nem naponta, hanem hetente vagy havonta vásárolsz be előre összeállított lista alapján, és nem a pillanatnyi impulzusokra hagyatkozva. És biztos azt is észrevetted már, hogy míg a kártyát csak lecsippantják, addig a készpénznél jobban megérződik a költés súlya.

A jövőd tervezése szempontjából fontos a kitartás, de a rugalmasság is

A mostani helyzeten túl érdemes amennyire lehet, előre gondolkodni pár évet, és úgyis megvizsgálni, hogy tudod-e tartani majd a vállalt összeget. Ha ezzel kapcsolatban vannak benned kérdőjelek, például nem biztos, hogy sokáig maradsz az adott munkahelyeden, bízol benne, hogy a jövőben többet fogsz keresni, és bővülnek a lehetőségeid, vagy fel vagy készülve rá, hogy váratlan helyzetek is adódhatnak, akkor számodra olyan megtakarítás lenne ideális, amelyik rugalmas, például van lehetőség szüneteltetésre is. Tanácsadóink ezeknek a részleteknek is a birtokában vannak, és 36 pénzintézet 80 ajánlata között segítenek eligazodni.

2. Többet érsz vele, ha kicsiben elkezded, mintha a megfelelő pillanatra várva halogatsz

Az, hogy ma mennyit tudsz félrerakni, igazából az sincs kőbe vésve, ha esetleg amiatt aggódnál, hogy túl kevés az, amennyit most rá tudnál szánni, akkor jó, ha tudod, hogy később is emelheted az összeget, még az is könnyen előfordulhat, hogy többet jelent majd a nyugdíjtőkédben, hogy korábban elkezdted, mint az, hogy mekkora összeget szántál rá. Ugyanez fordítva is igaz, ha történne valami, ami miatt épp nem tudod fizetni vagy csak kevesebbet tudsz ráfordítani, akkor azt is megteheted.

Minél hamarabb vágsz bele, annál kisebb összegből tudsz nagy célokat elérni

Számít az életkor is, hogy hány évesen kezded a takarékoskodást. Huszonévesen, vagy a harmincas éveidben indítva a megtakarítást még nagyon kicsi összegekből is el lehet evickélni, aztán 45 után jön a fordulópont, mivel a kevesebb futamidő miatt jobban zsebbe kell nyúlni. Fiatalon indított megtakarításnál a gyűjtögetésre szánt idő, középkorú személy esetén a megtakarításra szánt összeg fog többet számítani.

3. Már 15-20 ezer forinttal is lehet indulni

Nyugdíj megtakarítást havonta akár pár ezer forintból is el lehet kezdeni, attól függ, hogy milyen terméket választasz, például az önkéntes nyugdíjpénztárak nagyon alacsony költségvetésből is jól működnek. A tapasztalatok azért azt mutatják, hogy jó ha van, legalább havonta 15-20 ezer forintod erre, hogy több ajánlatot is meg tudjunk versenyeztetni. A GRANTIS ügyfelek egyébként átlagosan 29 ezer forintot szánnak nyugdíj előtakarékosságra. Felső limitje nincs a megtakarításoknak. 

Megtakarítást forintban vagy euróban is tudsz kötni, hogy melyik pénzintézet milyen lehetőségeket kínál ezzel kapcsolatban, abban tanácsadóink tudnak segíteni. 

Érdemes félreraknod már a hó elején a fizetésed 10 százalékát

Hogy mi lenne a te helyzetedben az észszerű cél, abban kikérheted szakértőink tanácsát is. Mi az ügyfeleinknek a személyes találkozók alkalmával azt szoktuk javasolni, hogy a fizetésüknek legalább a 10 százalékát érdemes megtakarításra fordítani. És ha tehetik, akkor ezt már a hónap elején tegyék meg, amikor még van miből. Haladó szinten, akinek a lehetőségei engedik, ez akár 20 százalék is lehet.

4. Élj az adójóváírással, ne hagyd bent az államnak!

  • Az éves adójóváírás maximalizálásához az önkéntes nyugdíjpénztárnál (az elérhető legmagasabb összeg 150 000 forint) havonta 62 500 forintot
  • a nyugdíj előtakarékossági számlánál (100 000 forint) 41 700 forintot
  • a nyugdíjbiztosításnál (130 000 forint) 54 200 forintot érdemes félrerakni. 
  • Két vagy három megtakarítási forma kombinálása esetén (280 000 forint) havi 116 700 forinttal lehet kimaxolni az adójóváírást. Ha van rá kereted, élj vele, mert az évek során milliókat kaphatsz vissza ajándékba az államtól.

Segítünk eligazodni! Érdeklődj szakértőinknél a nyugdíj megtakarítási lehetőségeidről.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

5. Tervezd meg, hogy milyen nyugdíjas életre vágysz!

Azzal is tervezni kell, hogy valójában mennyi pénzre lenne majd szükséged nyugdíjas korodban, amiből kényelmesen meg tudsz élni. Tapasztalataink azt mutatják, hogy elsőre az emberek hajlamosak alábecsülni a nyugdíjas kori kiadásokat, például nem feltételezik, hogy egy idős embernek ugyanúgy vannak komoly kiadásai. Ha egészséges és aktív maradsz, akkor nyugdíjasként több időd is lesz elkölteni a pénzt, utazni, programokra menni, amikre mindig is vágytál. Ha megszoktál egy bizonyos életszínvonalat, abból nehéz leadni, pont ezért is van szükség arra, hogy legyen privát nyugdíjad. Egy idősebb ember már nehezebben tér át valamiről, amit megszokott, például jó lenne, ha nem kéne lecserélni a kedvenc ételeidet és termékeidet valami olcsóbbra ahelyett, amit szeretsz. És sajnos arra is fel kell készülni, hogy a nyugdíjas korának második felében sok idős ember betegedik meg és növekednek az egészségügyi és a gyógyászati kiadások.

Tudd meg, mekkora nyugdíjra számíthatsz az államtól és mit tehetsz ennek megnövelése érdekében

A megfelelő összeg kiválasztásánál azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatsz és mekkora nyugdíjhiányra. Ezt a saját paramétereid szerint állami nyugdíjkalkulátorunk segítségével fél perc alatt ki tudod számolni, mélyebb elemzést pedig tanácsadóinktól is kérhetsz személyesen vagy online.

Honnan tudhatod előre, hogy mennyi nyugdíjra kell összegyűjtened?

Elsőre nehéz lehet megmondani, hogy vajon mennyi nyugdíjra lehet majd szükséged évtizedek múlva. Azt viszont már most megtudhatod, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatsz, és az elég lesz neked vagy sem. Az állami nyugdíjad kiszámításában nyugdíjkalkulátorunk segít támpontot adni, amelyet az életkorod és a jelenlegi fizetésed szerint te is ki tudsz próbálni.

Nyugdíjkalkulátor

Születési évem
Nettó fizetésem Ft

A nyugdíjkalkulátor által számított adatok tájékoztató jellegűek, és körülbelül 90%-os pontossággal számolnak.

Hogy számol a kalkulátor?
Várható nyugdíjad:
Ami -tal kevesebb mint a mostani fizetésed. Ahhoz, hogy ezt a hiányt pótold, havonta és közötti összeget érdemes félretenned egy 20% adójóváírásos nyugdíj előtakarékosságba.

A kalkulátor kiírja azt is, hogy mekkora nyugdíjhiány várható. Minimum ezt az összeget érdemes öngondoskodással pótolni, ennek a módjáról itt olvashatsz részletesen. A nyugdíj helyettesítési ráta már most 60 százalék körül van, és jobb, ha felkészülsz rá, hogy később még ennél is nagyobb lehet a szakadék az utolsó fizetésed és az első nyugdíjad között, ezért a továbbiakban most csak a privát nyugdíjjal számolok.

Abból indulok ki, hogy nyugdíjasként feltehetőleg szeretnél ugyanolyan színvonalon élni, élvezni az életet, és akár a gyermekeidet, unokáidat is támogatni. A magyarok a KSH statisztikája szerint átlagosan 80 évig is élhetnek, a jelenlegi nyugdíjkorhatár pedig 65 év (nyugdíjbiztosítással fixálható), tehát kb. 15 évig lennél nyugdíjas, erről az időszakról kell gondoskodnod. Ezért a legegyszerűbb úgy számolni, hogy a mostani éves fizetésedet megszorzod 15-tel, ekkora nyugdíjtőkére lenne szükséged. A példa kedvéért az idei augusztusi nettó 383,5 ezer forintos átlagfizetéssel számolok. Éves szinten ez 4 millió 602 ezer forint, ami 15 év alatt 69 millió 30 ezer forint. Az átlagbérrel számítva tehát összesen legalább ennyi pénzre lenne szükséged nyugdíjas korodra.

Kiszámoltam 25 és 40 éves korod között, hogy ez a 69 millió forint mekkora összeg félrerakásával érhető el, és ez hány százaléka a jelenlegi átlagbérnek.

A cél a 69 millió forintos privát nyugdíjtőke önerőből

ÉletkorHavonta ennyit kell félretenni a célösszeghezAz átlagbér hány százalékát szükséges ehhez megtakarítani Az évek alatt az összes megtakarítás összege
2528 000 Ft7,3 %25 246 146 Ft
3040 000 Ft10,4 %28 912 523 Ft
3553 000 Ft13,8 %30 133 066 Ft
4081 000 Ft21,1 %35 273 748 Ft

Számításaimba az évi várható 3 százalékos inflációt is belekalkuláltam, valamint az amerikai részvénypiac 200 éves teljesítményére alapozva évi 6 százalékos átlaghozamokkal számoltam. A táblázatban életkoronként feltüntettem azt is, hogy havonta, illetve az évek alatt összesen mennyit kellene félrerakni a célösszeghez.

25 évesen még elég csak havi 28 ezer forintot megtakarítani, ami a mostani átlagbér 7,3 százalékából kijön. 30 évesen 40 ezer forint megtakarítása szükséges, ami még mindig csak az átlagbér 10,4 százaléka és ez egybe is vág a korábban említett 10 százalékos szabállyal a takarékoskodással kapcsolatban. 35 évesen 53 ezer forint, míg 40 évesen már 81 ezer forint félrerakására lenne szükség a 69 milliós privát nyugdíjtőkéhez, ami bár soknak tűnik, de az évek alatt megtakarított 35 milliós összeg még 40 évesen is megduplázható.

Összefoglalva

Számos tényezőtől függ, hogy havonta mennyi pénzt érdemes félretenni nyugdíjcélú megtakarításra. A legfontosabb szempontok a mérlegelés előtt: havonta mekkora összeget tudsz úgy megtakarítani, hogy közben ne sérüljön a megélhetésed és az egyéb kötelezettségeid és arról is jó, ha van már elképzelésed, hogy mekkora privát nyugdíjból szeretnél gazdálkodni idős korodban. 

A takarékoskodásnál azt érdemes megvizsgálni, hogy tudod visszaszorítani a felesleges kiadásokat, lehet, hogy még magad is meglepődsz, hogyan tűnnek el észrevétlenül az ezresek, tízezresek, amik jól jönnének a megtakarításodhoz. 

Számít az életkor is, minél fiatalabban kezded el, annál kisebb összeg is elég lehet a célodra, akár 15-20 ezer forintból is lehet csodákat művelni, ha viszont az utolsó pillanatokban indítod a nyugdíj megtakarítást, akkor rövidebb idő alatt, de magasabb költségek mellett tudod felépíteni a privát nyugdíjadat. És az is nagyon fontos, hogy mennyire használod ki az adójóváírás adta lehetőségeket. 

A mai átlagbérrel számolva legalább 69 millió forintos tőkére lenne szükséged a privát nyugdíjadhoz. 30 évesen még ehhez elég mindössze havi 40 ezer forintot félretenned, ami alig több mint az átlagfizetés 10 százaléka. Ügyfeleinknek is azt szoktuk tanácsolni, hogy a jövedelmük 10 százalékát fordítsák öngondoskodásra.

Kíváncsi vagy, hogy nézne ki egy ilyen kalkuláció a Te számaiddal? Havonta 1200 ügyféllel találkozunk és 20 ezer megkötött szerződés tapasztalatait adhatjuk át Neked. Belvárosi irodánkban egy kávé mellett vagy akár online formában a témában jártas szakértőnkkel egy díjmentes tanácsadás keretében átbeszélhetitek a lehetőségeidet. Ehhez nem kell mást tenned, mint visszahívást kérned a lenti űrlapon.