Hétköznapi döntéseink az igazán meghatározóak

A céljaink elérése kapcsán általában nagyobb lépésekben, mérföldkövekben gondolkodunk, valami nagy erőfeszítésben, amit még mérlegelni is szoktunk, hogy megéri-e belevágni és energiát fordítani rá, pedig valójában a mindennapi, apró döntéseinken múlik az, hogy végül sikerrel járunk-e. Például, ha csak heti két alkalommal mész le a héten az edzőterembe, akkor lehet, hogy lassabban haladsz majd, mintha minden nap mennél, de ha ebben kitartó vagy, akkor egész biztosan lesz majd eredménye, annál pedig még így is nagyobb esélyed van arra, hogy elérd a célod, mintha csak minden nap halogatsz, vársz a tökéletes pillanatra, de sosem kezded el a megvalósítást. Vagy nézzünk még egy gyakori példát, a nyelvtanulást, egy új nyelv elsajátítása bizony a legtöbb embernek kihívás, de ha csak naponta 10 új szót is megtanulsz, az egy év alatt 3650 szó, ami nyelvtől függően akár már egy középfokú nyelvvizsgára is elég lehet. 

És ezt a mintát még sok mindenre le lehet vetíteni, például, ha el vagy havazva, akkor nyomasztó lehet belegondolni, hogy még mennyi feladatod van, ha viszont írsz egy listát, priorizálsz, és csak naponta néhány dolgot oldasz meg, de azt sikerre viszed, akkor megint többet nyertél azzal, hogy kis lépésekben haladsz, mintha meg sem próbáltad volna, és még mindig ott tartanál, hogy nagyon sok dolgod van. Hogyan lehet ezt az elvet átültetni a pénzügyeid tervezésébe? Kezdésnek három tippet adok. 

1. Vezess költségnaplót!

A pénzügyek tervezése is hasonlóan működik, mint az előbb felsorolt példák, tehát a hétköznapi döntéseink és a mentalitásunk fogják meghatározni, hogy elérjük-e a célunkat. Ha most úgy érzed, hogy nincs miből félretenned vagy nem vagy biztos benne, hogy belefér-e egy nyugdíj megtakarítás az életedbe, akkor először is érdemes elkezdened vezetni a bevételeket és a kiadásokat. Ez lehet egy mezei Excel-táblázat is, ami szummázza neked az összegeket, vagy ma már sokféle pénztárca app is létezik rá, ahol még kategóriákat is be tudsz állítani, például mennyit költöttél rezsire, ételre, szórakozásra. Az egész módszer akkor hatékony, ha következetes vagy, és mindent beírsz, így őszinte leszel magadhoz és kiderül, hogy vannak-e rejtett költségeid. Ha grafomán vagy, akár egy naplóba is írhatod, de digitálisan azért hatékonyabb vezetni, mert évekre visszamenőleg is rá tudsz keresni az adatokra, sőt, azt is láthatod, hogy mennyit fejlődtél az évek során. Minden, amit mérni kezdesz, ott tisztábban fogsz látni, és javul a folyamat! 

A takarékoskodást is érdemes fokozatosan elkezdeni, nem az a cél, hogy erőn felül teljesíts, vagy hogy megvond magadtól, amire szükséged van, hanem az, hogy haladj, és rendszeresen tegyél félre. Ehhez a módszerhez a nyugdíj megtakarítási formák közül a leginkább a nyugdíjbiztosítás illik, amelynél fontos a rendszeresség.

2. Építs fel megtakarítási portfóliót és élj a kedvezményekkel!

Ha jól választod ki a megtakarításaidat, akkor hamarosan észre fogod venni, hogy a befektetéseid támogatják, sőt kiegészítik egymást, és együtt dolgoznak érted, amikkel extra előnyökhöz is juthatsz. Például, ha három nyugdíj megtakarítási formát kombinálsz, akkor évente 280 ezer forintot visszaigényelhetsz az adódból. A nyugdíjbiztosítással egyszerre két dolgot is elintézhetsz: a privát nyugdíjadra való gyűjtögetést és az életbiztosítást is. 

Tapasztalt tanácsadóink örömmel segítenek neked a megtakarítási portfóliód felépítésében. Az már mindenképp egy jó kezdet, ha megérett benned a döntés, hogy takarékoskodnál, azonban az sem mindegy, hogy csinálod, csak állni hagyod vagy forgatod és megsokszorozod! Ha már belevágsz a nyugdíj megtakarításba, akkor érdemes a lehető leghatékonyabban csinálni, megismerni a praktikákat, élni a kedvezményekkel és a bónuszokkal, kihasználni az adójóváírást és az adómentességet. Szakértőink minderről naprakész és termékspecifikus tájékoztatást tudnak adni.

Az egészség- és önsegélyező pénztárakban rejlő lehetőségek kiaknázása is fontos lehet, de sajnos még mindig nem tudnak erről elegen. A pénztári számládról olyan dolgokat finanszírozhatsz, amikre egyébként is költenél a hétköznapokban, ezek lehetnek babaápolási cikkek, optikai termékek vagy akár tanszerek és akár még gyermekruházat vásárlására is fordíthatod. Természetesen magánorvosra, gyógyszerre vagy gyógyászati segédeszközökre is költheted. 

Azért említem meg neked, mert a nyugdíj megtakarításokhoz hasonlóan a befizetések után ezzel is visszaigényelheted a személyi jövedelemadód 20 százalékát, plusz még ezen felül 10 százalék adóvisszatérítést is igénybe vehetsz. Ráadásul a befizetések beleszámítanak az önkéntes nyugdíjpénztárak után járó évi max. 150 ezer forintos adójóváíráshoz szükséges összegbe is. Ez is egy olyan módszer, amivel könnyíthetsz a kiadásaidon és pénzt spórolhatsz. 

3. Kezdd el a fizetésed 10 százalékának megtakarításával!

Sok ember életét megváltoztatta már az az elmélet, miszerint a fizetésed 10 százaléka jár neked. A gondolat a Babilon leggazdagabb embere című bestseller könyvből származik, és mi is alkalmazzuk ezt a módszert, illetve az ügyfeleinknek is ajánljuk. Az elv könnyen megjegyezhető és átültethető a gyakorlatba, az a lényege, hogy a bevételed 10 százalékát érdemes már a hó elején megtakarítanod, és befektetésre fordítanod, ami a későbbi céljaidat fogja szolgálni. 10 százalék szinte alig érezhető meg, mégis pont elég ahhoz, hogy megalapozd vele a jövődet. Akik már sikeresen elsajátították ezt a módszert, azt tapasztalták, hogy ugyanúgy megélnek a fizetésükből és nem szűkölködnek, nem hiányzik nekik ez az összeg, a megtakarítás szempontjából viszont nagyon is van jelentősége. 

A takarékoskodásra még sokféle híres elmélet létezik, Warren Buffett, az egyik leghíresebb részvénybefektető gondolataival maximálisan tudunk azonosulni, aki mindig is azt vallotta, hogy kevesebbet költ, mint amennyit megkeres. Általánosságban igaz, hogy hosszú távon úgy tudunk fejlődni, hogy alacsonyabb életszínvonalon élünk, mint amennyit megengedhetnénk magunknak, azaz, ha magasabb lesz a fizetésünk, az még nem jelenti azt, hogy azt mind el is kell költenünk. „Ha olyan dolgokat veszel, amikre nincs szükséged, hamarosan olyan dolgokat fogsz eladni, amikre szükséged lenne.”

Összefoglalva

Sokkal inkább a hétköznapi döntéseinken múlik, hogy sikeresek leszünk-e a céljaink elérésében, mintsem egy nagy akadály leküzdése számít. A takarékoskodáshoz vezető út első lépése a tudatosság, hogy legyünk tisztában azzal, mire költünk és felismerjük a rejtett kiadásokat, amiket akár megtakarításra is fordíthatnánk és fialtathatnánk. Nagyon hasznos lehet ehhez egy kézzel fogható vagy digitális költségnapló. A megtakarítás kulcsa a rendszeresség. A fizetésed 10 százaléka jár a későbbi önmagadnak! 

A pénzügyeid rendszerbe foglalása nagyon sokat előremozdíthat az anyagi fejlődésed terén. Kérd szakértőink tanácsát, akik konkrét tervet segítenek neked összeállítani a saját megtakarítási portfóliód felépítéséhez, ami után adókedvezményhez és további előnyökhöz is juthatsz. A lenti űrlapon tudsz jelentkezni egy díjmentes konzultációra nyugdíjszakértőnkhöz.