Milyen életbiztosításra jár adókedvezmény?

Röviden, és tömören megfogalmazva a nyugdíjbiztosítások után lehet adókedvezményt igényelni. Ez tulajdonképpen egy speciális megtakarításos életbiztosítás, hiszen ugyanúgy működnek, csak a szolgáltatásában van némi különbség, illetve természetesen az adókedvezményben. Nézzük meg, mit kell tudni az adókedvezményről!

Az adókedvezmény

Az adókedvezmény mértéke az adott évben befizetett díjaink 20%-a, de nem lehet több mint 130.000 forint, ezt a legmagasabb összeget éves 650.000 megtakarítása mellett tudjuk visszaigényelni.

Az adókedvezményt az állam a nyugdíjbiztosítási számlára fogja utalni minden évben, így ezt csak majd a nyugdíjbiztosítás szolgáltatása után tudjuk majd felhasználni. Régebben a folyószámlánkra utalta az állam az adókedvezményt, így ez egy jelentős változás.

Mikor használhatjuk fel az adókedvezményt?

Ahogy az elején is említettük, a nyugdíjbiztosítás egy speciális megtakarításos életbiztosítás, ami leginkább a szolgáltatásában ütközik ki. A nyugdíjbiztosítás ugyanis az alábbi esetekben szolgáltat:

  1. amikor betöltöttük a 65. életévünket (lejárat)
  2. amikor ténylegesen nyugdíjba vonultunk (nyugdíjba vonulás)
  3. ha legalább 40%-os rokkantságot állapítanak meg nálunk (rokkantság)
  4. ha meghalunk (haláleset)

Az állam kizárólag ebben az esetben tudja kifizetni a teljes összeget számunkra, az adókedvezményt is beleértve.

Mi történik, ha hamarabb van szükség a pénzre?

Nos, a nyugdíjbiztosítás az egyik (ha nem a) legrugalmasabb államilag támogatott nyugdíj megtakarítás, de nem javasoljuk, hogy a szolgáltatás előtt pénzt vegyünk ki belőle. Ebben az esetben ugyanis a törvény szerint az összes eddig igénybe vett adókedvezményt vissza kell az államnak fizetni. Sőt még van egy 20%-os büntetés is, tehát összesen az adókedvezmények 120%-át kell az államnak utalni. Itt tehát nem működik a szerződés részleges visszavásárlása. Számokban ez azt jelenti, hogyha egy éves 500.000 forintos nyugdíjbiztosítást indítunk, akkor 10 év alatt 10*100.000=1.000.000 forintot igényelünk vissza, és ha itt megtörjük a nyugdíjbiztosítást, akkor 1.200.000 forintot kell eljuttatni az államhoz. Ez bizony nem éri meg.

Tervezzünk előre!

A nyugdíjbiztosítás azért van, hogy a nyugdíjunkat finanszírozzuk belőle, ezért ne nyúljunk hozzá hamarabb. Vannak olyan nyugdíjbiztosítások, amiknek van olyan eseti számlája, amihez viszont szabadon hozzáférhetünk, anélkül, hogy a fent említett büntetést ki kellene fizetni. Ezért is érdemes olyan megtakarítást, nyugdíjbiztosítást választani, ami a lehető legjobban passzol az igényeinkhez. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és megtakarítási szakértőnk a teljes pénzpiacról meg fogja találni Önnek az ideális megoldást!