Adómentes a cafeteria?

Ez a legtöbbet feltett kérdés és egyben a legnagyobb félreértés forrása is a cafeteriával kapcsolatban. A cafeteriát sokszor azonosítják tévesen az adókedvezményes vagy teljesen adómentes juttatásokkal, pedig az pusztán annyit jelent, hogy a munkáltató maga válogatja össze a juttatások fajtáit és mértékét – akárcsak egy cafeteriában, azaz önkiszolgáló étteremben. 

Mi változott idén és mire számíthatunk jövőre?

Az idei év nagy változása volt, hogy 2023. január 9-étől megszűntek a Széchenyi Pihenő Kártya alszámlái. A szálláshely, a szabadidő és a vendéglátás számlán lévő összegek összeadódtak.

Szintén nagy lépés, hogy a munkáltatók augusztus 1. és december 31. között a 450 ezer forintos rekreációs kereten felül egyszeri alkalommal, legfeljebb 200 ezer forintot utalhatnak béren kívüli juttatásként SZÉP Kártyára, ami hidegélelmiszer vásárlására is fordítható.

Jövőre újdonság lehet:

  • A kedvező adózású juttatások adóját a mostani havi rendszeresség helyett jövőre elég lehet
    negyedévente bevallani és megfizetni.
  • A munkáltató jövőre akár háromszor is adhat a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó
    ajándékot, jelenleg erre évente egy alkalommal van lehetőség. Ami még érdekes, hogy ezt a
    juttatást nemcsak a munkavállalónak, hanem a közeli hozzátartozóinak is lehet adni, például
    a karácsonyi bevásárlás vagy az iskolakezdés támogatásához.

Miért éri meg ezzel foglalkoznia egy cégvezetőnek?

Ha a financiális oldaláról közelítjük meg, akkor egyértelműen az adó- és a járulékmegtakarítás
kiaknázása miatt! Emellett eszmei értéke is van, a munkavállaló kap valami pluszt, amivel növelhető a cég iránti lojalitása.

A magyar vállalkozások folyamatosan keresik annak a lehetőségét, hogy kevesebb költséggel, több nettó juttatást biztosítsanak a dolgozóiknak. A munkabér kifizetése 2024-ben is közel 70 százalékos adóterhet hordoz, így bizony nem versenyezhet a béren kívüli juttatásokkal, amelyek után jellemzően csak 28 százalékos adót kell fizetni, illetve léteznek adómentes juttatások is – emeli ki a CafeteriaTREND legújabb kiadványában.

Mi az a cafeteria?

A gyakorlatban természetesen akkor jön elő a legtöbbször, amikor a munkáltató kedvezményes adóteherrel szeretne valamilyen többletjuttatást adni. Fontos azt kihangsúlyozni, hogy a cafeteria elemek, vagy a jutalmazás nem történhet diszkriminatív jelleggel. Tehát nem lehet törvényszerű (munkavégzés minőségére visszavezethető) indok nélkül különbséget tenni a munkavállalók között.

Ki jogosult cafetériára?

Az egyik legfontosabb szabály a cafeteriával kapcsolatban, hogy csak akkor lehet folyamodni a kedvezményes adózáshoz a munkáltató részéről – ha minden munkavállaló egyformán (vagy törvényes szempontok alapján csoportokat alkotva) részesül belőle az egyenlő bánásmód elve alapján. Ez nem jelenti viszont azt sem, hogy nem lehet jutalmat adni a munkavállalónak kedvezményes adóterhek mellett – csak az nem a cafeteria része. 

Ki adhat cafetériát?

Csak és kizárólag a munkáltató jogosult cafeteria jellegű szolgáltatások megállapítására. A munkaadó törvényben nincs, és nem is kötelezhető ilyen szolgáltatás adására. Tehát ez az egyéni belátásodra van bízva, nem kötelező, de ajánlott élni vele.

Mi tartozhat a cafeteria jellegű juttatásokba?

Az eddig leírtak alapján lehet látni, hogy gyakorlatilag bármilyen juttatás lehet cafeteria, melyet a munkaadóként összeszedsz egy csomagba, és felajánlasz a munkavállalóid számára. Ezek között lehetnek különböző adókulcsú szolgáltatások, viszont: a cafeteria nem lehet az egyéni jutalmazás eszköze, és különösen figyelembe kell venni az egyenlő bánásmód elvét! 

A SZÉP Kártya cafeteria?

A SZÉP Kártya cafeteria jellegű juttatás, amely az átjárható zsebekkel kiegészülve egy rugalmas bevételi forrást jelenthet a munkavállalóknak. A Széchenyi Pihenő Kártya tökéletes lehetőséget biztosít az életminőséget javító tevékenységek finanszírozására – 28 százalékos, kedvező adóteher mellett!

A munkáltatóknak idén nyártól lehetősége nyílt arra, hogy munkavállalóiknak 2023. augusztus 1. és december 31. között egyszeri alkalommal, legfeljebb 200 ezer forintot utaljanak béren kívüli juttatásként SZÉP Kártyára, az évi 450 ezer forint rekreációs kereten felül. A munkavállalók szintén december 31-ig a SZÉP Kártyán lévő összeget hidegélelmiszer vásárlására is fordíthatják.

SZÉP Kártya alszámlák

Mennyi adót kell fizetni 2024-ben cafeteria után?

Ez az a rész, ahol a legnagyobb a kavarodás, viszont a fogalmak tisztázására szánt idő kifizetődik. Az általános vélekedés alapján a fenti felsorol tevékenységekre szánt juttatások után egyáltalán nem, vagy legalábbis csökkentett mértékű adót kell fizetni. Ez viszont nem igaz.

A gyakorlatban természetesen a legtöbbször a csökkentett adóterhű juttatásokkal kapcsolatban találkozunk ezzel a fogalommal, hiszen kell valamilyen ösztönző jellege legyen a munkaadó számára is a cafeteriának – ha ugyanannyi az adóteher, mint a jövedelemnél, akkor nem feltétlenül van értelme azt béren kívüli juttatásként elkönyvelni.

A béren kívüli juttatások után 2024-ben is 28 százalékos adót kell fizetni, amely a 15 százalékos személyi jövedelemadóból és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adóból tevődik össze. A munkáltatók számára könnyítés lehet, hogy jövőre nem kell havonta, hanem elég negyedévente is elkészíteni a juttatásokról szóló bevallást, illetve intézni a befizetést.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy januárban adott juttatással február helyett ráér áprilisban is elszámolni.

A fentiek alapján itt bemutatjuk, hogy milyen adózási kategóriák vonatkoznak egyes cafeteria elemekre.

Teljesen adómentes cafeteria 2024

Természetesen a legnépszerűbb kategória a munkaadók részéről az adómentesen adható bevétel-kiegészítő szolgáltatások, melyek után 0% adót kell fizetni. 2022-ben újdonságként bekerült ezek közé a kerékpártámogatás – elektromos biciklikre is!

Adómentes – 0% adó

Juttatás neveMegjegyzés
Sportrendezvényre szóló jegy vagy bérletMértéke nem haladhatja meg a minimálbér 100%-át, sem utalvány, sem pénzre váltható formában nem lehet kiadni.
Óvodai, bölcsődei költségek, ellátás
Számla szükséges hozzá, a szolgáltatás teljes mértékére adható.
Munkába járás költségtérítése (tömegközlekedés)
86%-a a közigazgatási határon kívülről történő utazás költségének térítésköteles – de adómentesen megadható a 100% is! Az ezzel kapcsolatos részletszabályozást a 39/2010-es Korm. rendeletben találod.
Munkába járás költségtérítése (autó)
9-15 Ft/km/munkanap adható a munkavállaló részére. A részleteket ebben a NAV dokumentumban találod.
Kultúrális rendezvényre belépőjegy, bérlet
Könyvtári beiratkozási díjra is, maximum határa szintén a minimálbér. Nem lehet utalvány.
Vírusteszt, védőoltás
A koronavírus járvány miatt 2023-ban is adómentes a védőoltás és a járványügyi szűrővizsgálat.
Védőeszközök
Jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, pl.: szemüveg
Lakáshitel
10 millió Ft-ig kamatmentes hitel adható munkavállalónak. Lakáscélra, „munkáltatói kölcsön”-nek is szokták nevezni. Az ezzel kapcsolatos korlátozásokat az személyi jövedelemadóról szóló 1995/CXVII. törvényben találhatod meg.
Távmunkát végző munkavállalók igazolás nélkül adható térítése

A távmunkával kapcsolatos 487/2020-as rendelet alapján a veszélyhelyzet alatt „az érvényes havi minimálbér 10%-ának megfelelő összeg adható.”
Kerékpár, elektromos kerékpár biztosításaÚjdonság a cafeteria 2022-es rendszerében. Maximum 300 W teljesítményű elektromos motorral hajtott kerékpár, magáncélú használatra is.

Kulturális szolgáltatásra szóló belépő vagy bérlet

Kulturális rendezvényre lehet így belépőt vagy bérletet vásárolni. A teljes listát az Szja tv. 1. számú mellékletében találod, de gyakorlatilag bármilyen kulturális jellegű esemény elszámolható az éves limitig.

Sportrendezvényre szóló belépő vagy bérlet

Éves szinten a minimálbér 100%-áig lehet sportrendezvényre szóló belépőt vagy bérletet adni, melynek a törvényi definíciója: “sportszervezet vagy sportszövetség által versenyrendszerben vagy azon kívül, résztvevők jelenlétében megtartott verseny mérkőzés.” (forrás: 2004. évi I. törvény a sportról, letölthető itt

Óvoda, bölcsőde

Az óvodai, bölcsődei szolgáltatások, ellátások – a tényleges (számlával bizonyított) költségek mértékéig teljesen adómentes. 

Vírusteszt, védőoltás

A koronavírus visszaszorítása érdekében 2023-ban is teljesen adómentes a munkáltató által finanszírozott járványügyi szűrés és védőoltás.

Kerékpár használatba adása 

“Kifizető által biztosított – kizárólag emberi erővel – vagy maximum 300 W-os segédmotorral – hajtott kerékpár magáncélú használata.” Ez alapján biztosítható a munkavállalóknak teljesen adómentesen kerékpár, amit használhat munkába járáshoz, de magáncélra is.

Kedvezményes adózású cafeteria tételek

Kedvező adózású juttatások előnyösek mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára. A csökkentett, adóteherrel lehetővé válik úgy növelni a munkavállaló életminőségét, hogy közben nem kell még jelentősebb plusz teherrel számolni a munkáltató részéről. A kedvezményes adózású tételek sora hosszú, mi alapvetően 2 kategóriába soroltuk:

28%-os adóterhű juttatások – más néven a SZÉP Kártya

Ebbe a kategóriába jelenleg csak és kizárólag a SZÉP-kártya és az ahhoz köthető költségek tartoznak, 450.000 Ft-os éves limittel. A korábbi 3 alzseb feltöltési határai összeadódtak, így jön ki ez az összeg. A limit feletti részen 33,04%-os az adóteher. Fontos tudni, hogy ugyan 2019-ig ide tartozott a maximum évi 100.000 forint összegű pénzjuttatás is, de mára a jogalkotó megszüntette ezt a lehetőséget.

33%-nál nagyobb adóterhű juttatások

Ebbe a körbe tartozik például a magáncélra is használható céges telefon, az üzleti ajándék néven adott termék és szolgáltatás, SZÉP kártyára való befizetés a limit felett, az irodához vagy üzleti úthoz köthető étkezés. Az adóterhekről részletes táblázatot kicsit lejjebb találhatsz! 

Egyes meghatározott juttatások – 33,04% adó

Juttatás neveMegjegyzés
SZÉP-Kártya limit feletti részeKorlátlanul feltölthető a csökkentett adóteherrel
Csoportos kockázati biztosítás (pl.: élet-, baleset-, egészségbiztosítások)Önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak esetében, a teljes befizetett összeg erejéig.
Ajándék, ajándékutalványLegfeljebb 1x évente, minimálbér 10%-áig
Célzott szolgáltatás egészség-, nyugdíjpénztárakbaKorlátlanul befizethető a fenti adóteherrel.
TelefonMagáncélra is használható, ha alapvetően a cég tevékenységének támogatásáért lett odaadva.

Jövedelemként adózó juttatás cafeteria jelleg ellenére

Számos olyan “hagyományos” cafeteria elem van, melyekkel kapcsolatban az a tévhit áll fenn, hogy teljesen vagy részben adómentesek. A helyi utazást biztosító bérlet, az önkéntes pénztárakba való befizetés, a lakáscélú támogatások, az iskolakezdést segítő munkáltatói támogatások mind-mind olyan juttatások, melyek után a teljes adóteher kifizetendő – így 100%-osan jövedelemként adózik! Az egyszerűség és átláthatóság kedvéért táblázatban foglaltuk össze a legfontosabb információkat a tipikusan előforduló cafeteria elemekről és a hozzájuk kapcsolódó adóteherről.

Korábbi cafeteria elemek, melyek után ma már teljes adóteher fizetendő:

🚍 Helyi utazást biztosító bérlet

👩‍🎓 Diákhitel támogatás

🍴 Munkahelyi étkezés

💸 Önkéntes pénztárba tagdíjbefizetés után.

Fogalomtár – SZÉP Kártya és Cafeteria


Csekély értékű ajándék

“A minimálbér 10%-át meg nem haladó értékű, termék, szolgáltatás.” A 2022-es minimálbér 200.000 HUF, így a maximális értéke az ajándéknak 20.000 HUF. Ajándékutalványt is lehet így adni, de a korlátozások természetesen ugyanúgy fennállnak!


Személybiztosítás

A személybiztosítások közé az élet-, betegség-, és balesetbiztosítás tartozik. (forrás: Szja tv., értelmező rendelkezések)


Kockázati biztosítás

Szűkebb értelemben a tisztán haláleseti biztosítást jelenti. Tágabb értelemben minden olyan életbiztosítás kockázati életbiztosításnak tekinthető, amely a személyt célozza, és az őt fenyegető külső (baleseti) és belső (betegségi) kockázatokat fedi le. Minden esetben győződj meg arról, hogy pontosan milyen esetekben lehet kérni a teljesítést a biztosítótól. (forrás: Szja tv., értelmező rendelkezések)


Cafeteria

A munkáltató által egy központi szolgáltatáslista alapján meghatározott juttatási csomag. Általában kedvezményesen adózó elemekből szokták összeválogatni a tartalmát.

Gyakran ismételt kérdések


Az önkéntes nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba való munkáltatói támogatás adómentes?

Nem, az ide tartozó befizetések az “egyes meghatározott juttatások”-ra vonatkozó szabályok szerint adókötelesek.


Mekkora lehet a munkáltatói ajándék?

A minimálbér 10%-a lehet maximum, évente egyszer adható, és fel kell jegyezni. Akár utalvány formában is.


Milyen szolgáltatóknál lehet SZÉP Kártyához jutni?

Az OTP SZÉP kártya szolgáltatása mellett még sok más bank – többek közt a K&H és az MKB bank is – ajánl a SZÉP Kártyát.


Lehet sportboltban vásárolni SZÉP Kártyával? Horgászboltban?

A SZÉP Kártya “Szabadidő számlájáról” igen, lehet vásárolni a szerződött helyeken, maximum évi 75.000 forintig.