Adómentes a cafeteria?

Ez a legtöbbet feltett kérdés és egyben a legnagyobb félreértés forrása is a cafeteriával kapcsolatban. A cafeteriát sokszor azonosítják tévesen az adókedvezményes vagy teljesen adómentes juttatásokkal, pedig az pusztán annyit jelent, hogy a munkáltató maga válogatja össze a juttatások fajtáit és mértékét – akárcsak egy cafeteriában, azaz önkiszolgáló étteremben. 

Mi az a cafeteria, és jár-e nekem?

A gyakorlatban természetesen akkor jön elő a legtöbbször, amikor a munkáltató kedvezményes adóteherrel szeretne valamilyen többletjuttatást adni. Fontos azt kihangsúlyozni, hogy a cafeteria elemek, vagy a jutalmazás nem történhet diszkriminatív jelleggel. Tehát nem lehet törvényszerű (munkavégzés minőségére visszavezethető) indok nélkül különbséget tenni a munkavállalók között.

Ki jogosult cafetériára?

Az egyik legfontosabb szabály a cafeteriával kapcsolatban, hogy csak akkor lehet folyamodni a kedvezményes adózáshoz a munkáltató részéről – ha minden munkavállaló egyformán (vagy törvényes szempontok alapján csoportokat alkotva) részesül belőle az egyenlő bánásmód elve alapján. Ez nem jelenti viszont azt sem, hogy nem lehet jutalmat adni a munkavállalónak kedvezményes adóterhek mellett – csak az nem a cafeteria része. 

Ki adhat cafeteria-t?

Csak és kizárólag a munkáltató jogosult cafeteria jellegű szolgáltatások megállapítására. A munkaadó törvényben nincs, és nem is kötelezhető ilyen szolgáltatás adására.

Mi tartozhat a cafeteria jellegű juttatásokba?

Az eddig leírtak alapján lehet látni, hogy gyakorlatilag bármilyen juttatás lehet cafeteria, melyet a munkaadó összeszed egy csomagba, és felajánl a munkavállalói számára. Ezek között lehetnek különböző adókulcsú szolgáltatások, viszont: a cafeteria nem lehet az egyéni jutalmazás eszköze, és különösen figyelembe kell venni az egyenlő bánásmód elvét! 

A SZÉP Kártya cafeteria?

A SZÉP kártya a cafeteria jellegű juttatás, melyet az átjárható zsebekkel kiegészülve egy rugalmas bevételi forrást jelenthet munkavállalóknak. 

SZÉP Kártya alszámlák

Fontos! A SZÉP Kártyák alszámlák 2023. január 9-én megszűntek. Csak a “szálláshely” számla maradt meg – viszont nem csökkent a kártyával igénybe vehető szolgáltatások száma.

Mennyi adót kell fizetni 2023-ban cafeteria után?

Ez az a rész, ahol a legnagyobb a kavarodás – viszont a fogalmak tisztázására szánt idő kifizetődik. Az általános vélekedés alapján a fenti felsorol tevékenységekre szánt juttatások után egyáltalán nem, vagy legalábbis csökkentett mértékű adót kell fizetni. Ez viszont nem igaz.

A gyakorlatban természetesen a legtöbbször a csökkentett adóterhű juttatásokkal kapcsolatban találkozunk ezzel a fogalommal, hiszen kell valamilyen ösztönző jellege legyen a munkaadó számára is a cafeteriának – ha ugyanannyi az adóteher, mint a jövedelemnél, akkor nem feltétlenül van értelme azt béren kívüli juttatásként elkönyvelni. A fentiek alapján itt bemutatjuk, hogy milyen adózási kategóriák vonatkoznak egyes cafetéria elemekre.

Teljesen adómentes cafeteria 2023

Természetesen a legnépszerűbb kategória a munkaadók részéről az adómentesen adható bevétel-kiegészítő szolgáltatások, melyek után 0% adót kell fizetni. 2022-ben újdonságként bekerült ezek közé a kerékpártámogatás – elektromos biciklikre is!

Adómentes – 0% adó

Juttatás neveMegjegyzés
Sportrendezvényre szóló jegy vagy bérletMértéke nem haladhatja meg a minimálbér 100%-át, sem utalvány, sem pénzre váltható formában nem lehet kiadni.
Óvodai, bölcsődei költségek, ellátás
Számla szükséges hozzá, a szolgáltatás teljes mértékére adható.
Munkába járás költségtérítése (tömegközlekedés)
86%-a a közigazgatási határon kívülről történő utazás költségének térítésköteles – de adómentesen megadható a 100% is! Az ezzel kapcsolatos részletszabályozást a 39/2010-es Korm. rendeletben találod.
Munkába járás költségtérítése (autó)
9-15 Ft/km/munkanap adható a munkavállaló részére. A részleteket ebben a NAV dokumentumban találod.
Kultúrális rendezvényre belépőjegy, bérlet
Könyvtári beiratkozási díjra is, maximum határa szintén a minimálbér. Nem lehet utalvány.
Vírusteszt, védőoltás
A koronavírus járvány miatt 2023-ban is adómentes a védőoltás és a járványügyi szűrővizsgálat.
Védőeszközök
Jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, pl.: szemüveg
Lakáshitel
10 millió Ft-ig kamatmentes hitel adható munkavállalónak. Lakáscélra, “munkáltatói kölcsön”-nek is szokták nevezni. Az ezzel kapcsolatos korlátozásokat az személyi jövedelemadóról szóló 1995/CXVII. törvényben találhatod meg.
Távmunkát végző munkavállalók igazolás nélkül adható térítése

A távmunkával kapcsolatos 487/2020-as rendelet alapján a veszélyhelyzet alatt “az érvényes havi minimálbér 10%-ának megfelelő összeg adható.”
Kerékpár, elektromos kerékpár biztosításaÚjdonság a cafeteria 2022-es rendszerében. Maximum 300 W teljesítményű elektromos motorral hajtott kerékpár, magáncélú használatra is.

Kulturális szolgáltatásra szóló belépő vagy bérlet

Kulturális rendezvényre lehet így belépőt vagy bérletet vásárolni. A teljes listát az Szja tv. 1. számú mellékletében találod, de gyakorlatilag bármilyen kulturális jellegű esemény elszámolható az éves limitig.

Sportrendezvényre szóló belépő vagy bérlet

Éves szinten a minimálbér 100%-áig lehet sportrendezvényre szóló belépőt vagy bérletet adni, melynek a törvényi definíciója: “sportszervezet vagy sportszövetség által versenyrendszerben vagy azon kívül, résztvevők jelenlétében megtartott verseny mérkőzés.” (forrás: 2004. évi I. törvény a sportról, letölthető itt

Óvoda, bölcsőde

Az óvodai, bölcsődei szolgáltatások, ellátások – a tényleges (számlával bizonyított) költségek mértékéig teljesen adómentes. 

Vírusteszt, védőoltás

A koronavírus visszaszorítása érdekében 2023-ban is teljesen adómentes a munkáltató által finanszírozott járványügyi szűrés és védőoltás.

Kerékpár használatba adása 

“Kifizető által biztosított – kizárólag emberi erővel – vagy maximum 300 W-os segédmotorral – hajtott kerékpár magáncélú használata.” Ez alapján biztosítható a munkavállalóknak teljesen adómentesen kerékpár, amit használhat munkába járáshoz, de magáncélra is.

Kedvezményes adózású cafeteria tételek

Kedvező adózású juttatások előnyösek mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára. A csökkentett, adóteherrel lehetővé válik úgy növelni a munkavállaló életminőségét, hogy közben nem kell még jelentősebb plusz teherrel számolni a munkáltató részéről. A kedvezményes adózású tételek sora hosszú, mi alapvetően 2 kategóriába soroltuk:

28%-os adóterhű juttatások – más néven a SZÉP Kártya

Ebbe a kategóriába jelenleg csak és kizárólag a SZÉP-kártya és az ahhoz köthető költségek tartoznak, 450.000 Ft-os éves limittel. A korábbi 3 alzseb feltöltési határai összeadódtak, így jön ki ez az összeg. A limit feletti részen 33,04%-os az adóteher. Fontos tudni, hogy ugyan 2019-ig ide tartozott a maximum évi 100.000 forint összegű pénzjuttatás is, de mára a jogalkotó megszüntette ezt a lehetőséget.

33%-nál nagyobb adóterhű juttatások

Ebbe a körbe tartozik például a magáncélra is használható céges telefon, az üzleti ajándék néven adott termék és szolgáltatás, SZÉP kártyára való befizetés a limit felett, az irodához vagy üzleti úthoz köthető étkezés. Az adóterhekről részletes táblázatot kicsit lejjebb találhatsz! 

Egyes meghatározott juttatások – 33,04% adó

Juttatás neveMegjegyzés
SZÉP-Kártya limit feletti részeKorlátlanul feltölthető a csökkentett adóteherrel
Csoportos kockázati biztosítás (pl.: élet-, baleset-, egészségbiztosítások)Önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak esetében, a teljes befizetett összeg erejéig.
Ajándék, ajándékutalványLegfeljebb 1x évente, minimálbér 10%-áig
Célzott szolgáltatás egészség-, nyugdíjpénztárakbaKorlátlanul befizethető a fenti adóteherrel.
TelefonMagáncélra is használható, ha alapvetően a cég tevékenységének támogatásáért lett odaadva.

Jövedelemként adózó juttatás cafeteria jelleg ellenére

Számos olyan “hagyományos” cafeteria elem van, melyekkel kapcsolatban az a tévhit áll fenn, hogy teljesen vagy részben adómentesek. A helyi utazást biztosító bérlet, az önkéntes pénztárakba való befizetés, a lakáscélú támogatások, az iskolakezdést segítő munkáltatói támogatások mind-mind olyan juttatások, melyek után a teljes adóteher kifizetendő – így 100%-osan jövedelemként adózik! Az egyszerűség és átláthatóság kedvéért táblázatban foglaltuk össze a legfontosabb információkat a tipikusan előforduló cafeteria elemekről és a hozzájuk kapcsolódó adóteherről.

Korábbi cafeteria elemek, melyek után ma már teljes adóteher fizetendő:

🚍 Helyi utazást biztosító bérlet

👩‍🎓 Diákhitel támogatás

🍴 Munkahelyi étkezés

💸 Önkéntes pénztárba tagdíjbefizetés után.

Fogalomtár – SZÉP Kártya és Cafeteria


Csekély értékű ajándék

“A minimálbér 10%-át meg nem haladó értékű, termék, szolgáltatás.” A 2022-es minimálbér 200.000 HUF, így a maximális értéke az ajándéknak 20.000 HUF. Ajándékutalványt is lehet így adni, de a korlátozások természetesen ugyanúgy fennállnak!


Személybiztosítás

A személybiztosítások közé az élet-, betegség-, és balesetbiztosítás tartozik. (forrás: Szja tv., értelmező rendelkezések)


Kockázati biztosítás

Szűkebb értelemben a tisztán haláleseti biztosítást jelenti. Tágabb értelemben minden olyan életbiztosítás kockázati életbiztosításnak tekinthető, amely a személyt célozza, és az őt fenyegető külső (baleseti) és belső (betegségi) kockázatokat fedi le. Minden esetben győződj meg arról, hogy pontosan milyen esetekben lehet kérni a teljesítést a biztosítótól. (forrás: Szja tv., értelmező rendelkezések)


Cafeteria

A munkáltató által egy központi szolgáltatáslista alapján meghatározott juttatási csomag. Általában kedvezményesen adózó elemekből szokták összeválogatni a tartalmát.

Gyakran ismételt kérdések


Az önkéntes nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba való munkáltatói támogatás adómentes?

Nem, az ide tartozó befizetések az “egyes meghatározott juttatások”-ra vonatkozó szabályok szerint adókötelesek.


Mekkora lehet a munkáltatói ajándék?

A minimálbér 10%-a lehet maximum, évente egyszer adható, és fel kell jegyezni. Akár utalvány formában is.


Milyen szolgáltatóknál lehet SZÉP Kártyához jutni?

Az OTP SZÉP kártya szolgáltatása mellett még sok más bank – többek közt a K&H és az MKB bank is – ajánl a SZÉP Kártyát.


Lehet sportboltban vásárolni SZÉP Kártyával? Horgászboltban?

A SZÉP Kártya “Szabadidő számlájáról” igen, lehet vásárolni a szerződött helyeken, maximum évi 75.000 forintig.