1. Legyen síbiztosításod!

A síbiztosítás az utasbiztosításon belül egy speciális terület, mint a snowboardozás, a szánkózás és a korcsolyázás. Ha van is már korábbról utasbiztosításod, mert pl. a hitelkártyád vagy egy magasabb banki csomag mellé automatikusan kaptál, akkor is ajánlott külön utasbiztosítást, illetve síbiztosítást kötni arra az időszakra, ameddig elutazol.

2. A biztosításod tartalmazzon légimentést

A magasabb hegyekben általában helikopteres mentővel érkezik a segítség, még akkor is, ha csak egy kisebb sérülés történt, mint pl. térdficam. A leggyakrabban a gerinc, a nyak, a váll és a csukló szokott még sérülni. A légimentés ára 1-2 millió forint körül mozog. A nagyobb balesetek után pedig sok esetben műtét is szükséges, amit a helyszínen szoktak elvégezni. A biztosítás mindezeket megtéríti, sőt akár a hazaszállításodat is finanszírozhatják, viszont ha nincs biztosításod, akkor sajnos felszámolják ezeket a költségeket.

3. Vidd magaddal az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

Célszerű kiegészítésként magadnál tartani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) is, ami gyakorlatilag úgy működik, mint a taj-kártya, csak Európa szerte elfogadják (a légimentést viszont nem tartalmazza). Az egészségbiztosítási kártyát a kormányablakban tudod kiváltani.

4. A sportfelszereléseidet is megvédheted

Az utasbiztosításod azt is megtérítheti, hogyha eltulajdonítanák a sportfelszereléseidet, ami a forgalmasabb helyeken, például a hütték környékén könnyen megeshet, és a helyszínek ezért sehol nem szoktak felelősséget vállalni. Lopás esetén fontos, hogy mindenképpen készüljön az esetről rendőrségi jegyzőkönyv. A felszerelésed abban az esetben is biztosítva van, hogyha te okoztál a sajátodéban vagy máséban kárt, ami akkor is jól jöhet, ha bérelted az eszközt és a kölcsönző felé is el kell számolnod. Ez azért lehet egy lényeges szempont, mert az alap felszerelések ára is alsó hangon 200-400 ezer forint körül kezdődik, de ennél sokkal drágább eszközök is vannak. Ugyanez vonatkozik a síruhádra is, hogyha elszakad esés közben vagy mentés következtében szétvágják, akkor azt is fizeti a biztosító.

5. Légy résen, akár profi vagy, akár kezdő 

Ha jó síelő vagy, akkor is érdemes körültekintőnek lenni, mert még így is összeütközhetsz véletlenül valakivel. A profikkal általában az szokott megesni, hogy már kinőtték a pályát, új kihívásokat keresnek és a pályán kívüli részeken síelnek, ami problémás lehet a biztosítás szempontjából, mert ezt nem mindenhol fogadják el. Azoknak, akik ilyesmire vállalkoznak, meg kell nézni, hogy a biztosító csak a pályán belül, vagy kívül is térít. Síelni nem minden nap jár az ember, hanem mondjuk évente 1-2 alkalommal, és főleg az elején sokkal nagyobb a sérülés veszélye, hiszen nem vagyunk hozzászokva ehhez. A kezdő síelőknek, akik most vesznek fel először lécet a lábukra, és nincs még elég rutinjuk, végképp nem érdemes elindulni utasbiztosítás nélkül. A második, harmadik napra még az edzettebbeknél is elfáradhatnak az izmok, hiszen ez a hétköznapitól teljesen eltérő mozgásforma, mint ami egy megszokott konditermi környezetben előfordulhat. Síelésre ezért még annál is fontosabb biztosítást kötni, mintha a tengerpartra mész. 

6. Legyen baleset-, és felelősségbiztosításod is

Az utasbiztosítások jellemzően szolgáltatásfinanszírozóak (kivéve életbiztosításra és rokkantságra), a balesetbiztosítások viszont összegfinanszírozóak. Ha a kettőt kombinálod, akkor szolgáltatást és pénzt is kapsz. Ez például kisegíthet, ha kiesel a munkából, akkor a biztosító táppénz kiegészítést fizet. Felelősségbiztosításra akkor lehet szükség, hogyha te okoznál balesetet, akkor ne rád terheljék a fizetnivalókat. A biztosítás tartalmazza az ügyvédi díj költségeit is.

7. Kerüld az alkoholfogyasztást!

Természetesen azzal nincs semmi gond, hogyha megittál egy forralt bort vagy egy pohár sört a hüttében, azt viszont érdemes tudni, hogy 0,5 ezrelék a megengedett alkoholszint, afölött már nem térítenek. A másnaposságot is ajánlott elkerülni a biztonságos síelés érdekében, plusz ilyenkor még maradhat alkohol a szervezetben. Ha extrém módon fáradt vagy, inkább tarts egy pihenőnapot.

8. Térítheti a síbérletedet

A síbérlet elég drága tud lenni, majdnem annyiba is kerülhet, mint maga a szállás. Ha balesetet szenvednél, akkor van olyan csomag, amelyikben a biztosításod a kihasználatlan síbérleted árát is megtérítheti részben vagy egészben.

9. Gépjárműasszisztenciát is igénybe vehetsz

Praktikus lehet a gépjárműasszisztencia is, síelni sokszor autóval szoktak menni a turisták, mert a kocsiba könnyebb bepakolni a rengeteg felszerelést, mint repülőn utaztatni. Az autóvezetés egy plusz kockázatot jelent, hiszen ekkora út alatt nem lehet tudni, hogy hol adja meg magát az autó, főleg télen, az időjárási viszontagságokkal is érdemes számolni.

10. A családodra is gondolj

Ha megsérülnél, akkor valószínűleg a hozzátartozóid is kint maradnak veled, ami meghosszabbítja az ott tartózkodási időt, így a szállást is fizetni kellene, a biztosító ezt a költséget szintén átvállalhatja. 

+ 1 Használj megfelelő védőfelszerelést

Sok baleset megelőzhető lenne a megfelelő védőfelszerelés használatával, például a síkesztyűvel megóvhatjuk magunkat a felesleges sérülésektől. Fontos a jó bemelegítés, az elegendő pihenés, és az önreflexió is, hogy érezzük a határainkat. 

Kovácsik Tamás, a GRANTIS szakértője tapasztalatai alapján két tanulságos példát is megosztott. Az egyik ügyfele tavaly elindult síelni, és már az első csúszásnál megtörtént a baleset, a társaság tagjai rögtön hívták is, hogy benne van-e a biztosításában a légimentés, és benne volt. A sérülést sikeresen ellátták, ám sajnos az illetőnek a szállodaszobában kellett töltenie a síelésre szánt időszakot, de legalább a síbérletét állta a biztosító. Arra is volt már precedens, hogy valakinek eltulajdonították a sífelszerelését és a biztosító megtérítette azt. 

Az utasbiztosítás egy pár ezer forintos tétel, ami már csak azért is megéri, hogy ne kelljen izgulnod az út alatt és nyugodtan tölthesd a szabadidődet. Épp síelni indulnál? Szeretnéd bebiztosítani magadat minden eshetőségre? A lenti űrlapon tudsz jelentkezni egy díjmentes konzultációra.