A hétköznapi életben már egyre kevesebbet, egy megtakarításban viszont sokat ér 20 ezer forint

A kis lépések is számítanak

Jellemző, hogy amíg egy nagyobb összeghez az ember jobban ragaszkodik, addig a kisebb tétellel hajlamos könnyelműbben bánni, gondolván, hogy úgysem számít az. Pedig kitartással ezekből a kis összegekből tevődhet össze a későbbi vagyon. Most azt fogjuk megmutatni, hogy ha havonta csak 20 ezer forintot tudsz félretenni, már az nagyban fogja segíteni a boldogulásodat. 

Nem elég félretenni, a pénzt kamatoztatni kell

20 ezer forint egy évben 240 ezer forint, 5 év alatt viszont már 1,2 millió forint. Ez bizony bármikor jól jöhet. Az már félsiker, ha megvan a kitartásod a takarékoskodáshoz, ám az sem mindegy, hogyan csinálod. Otthon vagy a bankszámládon tartogatva minden évben kevesebbet fog érni a pénzed, viszont ha egy megtakarításban fialtatod, akkor életbe lép a kamatos kamat elve, azaz, amikor a tőkéd után kapott kamatok is elkezdenek kamatozni. Ha te is szeretnéd kihasználni hosszú távon a kamatos kamat erejét, és kíváncsi vagy, mit lehet ebből kihozni, akkor a GRANTIS szakértői szívesen adnak neked ebben tanácsot. 

Népszerű megtakarítási formák 2024-ben

A következő kérdéseket érdemes mérlegelni, mielőtt befekteted a pénzedet:

  • Mi a célod vele, és mit szeretnél elérni? Más-más befektetési forma lehet alkalmas, ha a tandíjadra, a nyaralásodra, az első ingatlanodra, a vállalkozásod kezdőtőkéjére, a gyermeked jövőjére vagy a privát nyugdíjadra gyűjtenél.
  • Mekkora összeget szánsz megtakarításra? Most a példa kedvéért végig havi 20 ezer forinttal fogunk számolni, de ha ennél kisebb összeg áll rendelkezésedre, akkor abban is tudunk segíteni, hogy min tudnál spórolni, hogy többet takarékoskodhass a céljaidra. Nagyobb tőke esetén is találunk neked megoldást.
  • Mennyi ideig tudsz takarékoskodni, milyen futamidőben gondolkodsz, azaz mikor szeretnél hozzáférni a pénzhez?
  • Mekkora a kockázatvállalási hajlandóságod és a hozamelvárásod?

A továbbiakban néhány kezdő lépést, majd megtakarítási lehetőséget vázolok fel, amikre idén érdemes lehet figyelmet fordítani.

1. Legyen vésztartalékod!

A leglényegesebb dolog, még mielőtt elkezdesz hosszú távra félretenni, hogy legyen vésztartalékod. A legjobb, ha ez az összeg a féléves, vagy legalábbis több hónapos kiadásaidat teljesen fedezni tudja. A vésztartalék egy olyan biztonságot adhat számodra, hogy bármi is történjék, nem kerülhetsz kiszolgáltatott helyzetbe.

Az élet ugyanis gyakran tartogat nem várt meglepetéseket. Például előfordulhat, hogy új albérletbe kell költöznöd és 2-3 havi kauciót kérnek, meg kell javítani a kocsit, új gázkazánt vagy mosógépet kell venni. Reméljük, hogy nem lesz rá szükség, de a tartalékod olyan helyzetben is kisegíthet, ha elvesztenéd az állásodat, vagy éppen te döntenél úgy, hogy felmondasz egy toxikus munkahelyen és elmész egy pár hónapos sabbaticalra. A vésztartalékod kisegíthet, hogy közben ne kelljen a rezsi és a számlák miatt aggódnod.

A vésztartalékod egyébként még akkor is hasznos lehet, hogyha hirtelen pénzre lenne szükséged, akkor ne egyből hitelért kelljen folyamodnod, és ne is a hosszú távú megtakarításaidat kelljen feltörnöd, hanem legyen mihez nyúlnod. Ha most vágsz bele a takarékoskodásba, akkor ez például egy tökéletes első cél lehet, és közben ráérezhetsz arra, hogy megéri félrerakni.

2. Önképzés – Te is befektetés vagy

Fontos, hogy magadba is fektess. Befektetés bármi lehet, ami előrébb visz az életben (egészségesebb, kiegyensúlyozottabb leszel tőle), és ami által több pénzt tudsz keresni. A havi jövedelmeden a legegyszerűbben úgy tudsz emelni, ha képzed magadat – ha többet nyújtasz, a fizetésed is magasabb lehet. Nagyobb tudással több esélyed van az előremenetelre és a váltásra is. Legyen ez a forrás akár egy könyv, amiből tanulsz, egy online kurzus, amit elvégzel, és ezáltal jobb leszel a szakmádban, vagy egy szakember, akitől tudsz tanácsot kérni. Te is befektetés vagy, ha a saját hozamodat növeled, az értéked is emelkedik a piacon! Ha például a pénzügyi tudatosságodat szeretnéd növelni, akkor érdemes lehet egy szakemberrel beszélni. Nálunk egyébként díjmentes a tanácsadás, az ügyfeleknek dolgozunk, nem a pénzintézeteknek. 

3. A lejáró állampapír kamatoknak érdemes helyet találni

Az állampapír megbízhatósága miatt rendkívül népszerű a magyarok körében, már több mint 800 ezren rendelkeznek lakossági állampapírral. Sokféle típus létezik, és a legtöbb kamatadómentes. Kis pénzzel is el lehet kezdeni rövidebb (néhány hetes) vagy hosszabb (akár 20 éves) futamidővel, és nem igényel pénzügyi szaktudást. Állampapírt már 1000 forintért is tudsz vásárolni. Az állampapírokról bővebben itt olvashatsz. 

Bár az infláció feletti kamatok eddig elég hívogatóak voltak, amikor magas volt az infláció, most azonban, hogy csökkent, ezzel párhuzamosan az állampapírok kamatai is csökkentek. Ha eddig állampapírba fektettél, akkor a takarékoskodást továbbra sem érdemes abbahagyni, viszont idén célszerű prosperálóbb lehetőségek után nézni.

Kivétel az egyik legnépszerűbb gyermek megtakarítási forma, a Babakötvény, amely jelenleg is 20,6 százalékon kamatozik, tehát idén is jó befektetésnek számít. Az állam ehhez 42.500 forintos életkezdési támogatást nyújt. A Babakötvény vásárlásának nincs alsó limitje, a befizetések felső határa viszont évi 1,2 millió forint.

Ha szeretnél többet elérni, a magas hozamok motiválnak, és érdekelnek más alternatívák is, esetleg épp most van lejáró állampapírod, és keresed, hogy mi legyen a következő lépés, akkor szakértőink szívesen segítenek eligazodni a többi megtakarítási és befektetési forma között.

Segítünk eligazodni! Érdeklődj szakértőinknél a megtakarítási lehetőségeidről.

Jelentkezz az űrlapon keresztül!

4. Befektetési alapok

A befektetési alap ideális választás lehet a kisbefektetőknek, amivel egy jól diverzifikált és menedzselt portfóliót tudnak felépíteni. Idén is az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma. Befektetési alapot a forgalmazóktól tudsz vásárolni, és már kis összeggel is el tudsz indulni, akár havi 20 ezer forinttal is bele tudsz vágni. Az alaphoz befektetési jegy vásárlásával lehet csatlakozni, ami értékpapírokat, főként részvényeket, kötvényeket és állampapírokat tartalmazhat. Fordulj szakértőinkhez és segítünk a választásban, illetve abban is, hogyan élvezhetsz adómentességet (elkerülve a kamatadót és a szochót).

A befektetési alapokkal infláció feletti hozamokat érhetsz el, és a kockázat is jobban eloszlik, mert a diverzifikált értékpapír csomagnak köszönhetően kevésbé vagy kitéve a cégek egyéni teljesítményének. Plusz anyagilag is jobban jársz egy gondosan összeválogatott, tartalmas befektetési kosárral, mintha egyenként kellene a részvényeket megvásárolnod, hiszen az többletköltséggel járna. Szintén biztonságra ad okot, hogy a pénzedet az alapkezelőkön belül szakértői csapat kezeli. A befektetési alapokról itt tudhatsz meg többet.

5. Lakástakarék

A saját lakásra sokan az egyik legnagyobb mérföldkőként tekintenek az életben. Az ingatlan 2024-ben is jó befektetésnek bizonyul. A KSH adatai szerint a használt lakások ára több mint a kétszeresére, az újaké közel a háromszorosára nőtt az elmúlt években, és bár tavaly némileg csillapodott, idén ismét felpörögni látszik a piac.

Sokak örömére tavaly két pénzintézetnél is újraindultak a lakástakarékpénztárak, és az infláció visszahúzódásával idén még jobb pozícióba kerültek. Ha ingatlant szeretnél vásárolni, vagy már a meglévő lakásodat tervezed korszerűsíteni, illetve bővíteni, esetleg a lakáshiteledtől szabadulnál meg egy elő- vagy végtörlesztéssel, akkor a lakástakarék ezekre a célokra mind alkalmas lehet, és még csak igazolnod sem kell. Ez egy kiszámítható és költséghatékony lehetőség (kamatadó- és tranzakciós illetékmentes). Akár már havi 10-20 ezer forinttal is elindíthatsz egy lakástakarékot. A megtakarítást 4 éves és 8 éves futamidőre is kötheted. 4 év után 10-15 százalékos, 8 év lejártával 30 százalékos bónusz jóváírást kaphatsz. Ha neked most az ingatlan a prioritás, szakértőink segítenek kiszámolni, hogyan tudod elérni a céljaidat.

6. Nyugdíj megtakarítás

A nyugdíj megtakarítás számodra is fontos téma lehet, hiszen a mai fiatalok és középkorúak az államtól már nem sok nyugdíjra számíthatnak majd. A nyugdíj előtakarékosság is az önmagadról való gondoskodás egyik formája, ez egy hosszú távú projekt, aminek nem pár hónap vagy év múlva, hanem évtizedekkel később fogod élvezni a gyümölcsét.

A személyes találkozók alkalmával ügyfeleink is arról számolnak be, hogy megnyugtató azzal a tudattal élni, hogy rendben van a nyugdíjhelyzetük, mert mindent megtettek a jövőjükért, amit lehetett, és nem lesznek kitéve az állami nyugdíjrendszer viszontagságainak. 

Havi 20 ezer forintból akár több tízmillió forintos privát nyugdíjtőke

Megnéztük, hogy ha az előbb emlegetett havi 20 ezer forintot már a hó elején félreteszed és nyugdíj megtakarításba fekteted, az milyen eredményeket hozhat számodra.

Az ideális kor nyugdíj megtakarításra

Azért a 18 évesekkel kezdtük a számítást, mert már ettől a kortól is lehet kötni nyugdíj megtakarítást, és minél hamarabb elindítod, annál többet profitálhatsz belőle. Persze, a realitás talaján maradunk, hiszen nagyon kevesen gondolnak még ilyenkor a nyugdíjukra. A legtöbben 30-35 fele kezdik kapizsgálni, hogy most már ideje belevágni. Ilyenkor általában már alakul az egzisztencia, lakás, családalapítás, és a privát nyugdíj lehet a következő cél.

És még 45 éves korban is megéri ebbe invesztálni, azért is ezt határoztuk meg végpontnak, mert a nyugdíj megtakarításoknak legalább 20 évre van szükségük ahhoz, hogy kidolgozzák magukat, és így pont van rá annyi időd, mire eléred a 65 éves nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjbiztosítással ugyanis fixálható a jelenlegi korhatár. Ennél a megtakarítási formánál eszközalapokba fektetik a pénzedet, havi 20 ezer forintért akár nagy techcégek részvényei is bekerülhetnek a portfóliódba.

Mutatjuk is a számokat 18 és 45 éves korod között!

18 és 45 éves korod között, havi 20 ezer forint megtakarításával ezt érheted el:

ÉletkorFutamidőÖsszesen ennyi pénzt
takarítasz meg
Lejárati összeg
(ennyi pénzed lesz a végén)
Havi privát nyugdíj
184724 017 259 Ft77 496 964 Ft525 215 Ft
194623 084 717 Ft72 923 560 Ft494 220 Ft
204522 179 337 Ft68 587 137 Ft464 831 Ft
214421 300 327 Ft64 474 265 Ft436 958 Ft
224320 446 920 Ft60 573 377 Ft410 520 Ft
234219 618 369 Ft56 876 011 Ft385 462 Ft
244118 813 950 Ft53 372 042 Ft361 715 Ft
254018 032 961 Ft50 051 835 Ft339 213 Ft
263917 274 720 Ft46 906 223 Ft317 895 Ft
273816 538 563 Ft43 926 484 Ft297 700 Ft
283715 823 847 Ft41 104 320 Ft278 574 Ft
293615 129 949 Ft38 431 840 Ft260 462 Ft
303514 456 261 Ft35 899 474 Ft243 300 Ft
313413 802 195 Ft33 502 450 Ft227 054 Ft
323313 167 180 Ft31 237 316 Ft211 703 Ft
333212 550 660 Ft29 097 365 Ft197 200 Ft
343111 952 097 Ft27 076 220 Ft183 502 Ft
353011 370 968 Ft25 167 816 Ft170 569 Ft
362910 806 765 Ft23 366 385 Ft158 360 Ft
372810 258 995 Ft21 666 441 Ft146 839 Ft
38279 727 180 Ft20 062 770 Ft135 971 Ft
39269 210 854 Ft18 550 411 Ft125 721 Ft
40258 709 567 Ft17 124 651 Ft116 058 Ft
41248 222 881 Ft15 781 005 Ft106 952 Ft
42237 750 370 Ft14 515 214 Ft98 373 Ft
43227 291 621 Ft13 323 226 Ft90 295 Ft
44216 846 234 Ft12 201 192 Ft82 691 Ft
45206 846 234 Ft11 145 450 Ft75 536 Ft
Saját fejlesztésű nyugdíj megtakarítás kalkulátorral számoltunk, és konkrét termékkel, a nyugdíjbiztosítással.

Így számoltunk

Számításaink során természetesen belekalkuláltuk az évi várható 3 százalékos inflációt is, tehát indexáltunk. A hozamokat illetően pedig évi 6 százalékos átlaghozamokkal számoltunk. Ha megnézed az amerikai részvénypiac elmúlt 200 éves teljesítményét, akkor láthatod, hogy átlagosan 6,9 százalékos volt a reálhozam. Valójában ez egy nagyon szerény számítás, egy hosszú távú részvény befektetésnél nem ritkák a kétszámjegyű hozamok sem.

A táblázatban az életkorod szerint évről évre megtalálod, hogy 20 ezer forint megtakarításával összesen mekkora nyugdíjalapod és havi privát nyugdíj kiegészítésed lehet, valamint ehhez neked mennyi összeget kellene félreraknod. 

18 évesen kezdve a takarékoskodást havi 20 ezer forintból, akár 77,49 millió forintos nyugdíjtőkét építhetsz fel, ehhez 24 millió forintot szükséges megtakarítani, azaz 53 millió forintot profitálhatsz ahhoz képest, mint annyit félretettél.

Nem érdemes tehát halogatni. 35 és 40 között, ha csak 5 évet gondolkodsz, már 8 milliódba fájhat. A kihagyott évek alatt elesel az adókedvezménytől és a kamatoktól is. 40 felett pedig még több pénzre van szükséged ahhoz, hogy tisztességes privát nyugdíjad legyen. 

A legdurvább differencia aközött van, hogy 18 évesen vagy 45 évesen indítod el a nyugdíj megtakarításod, még havi 20 ezer forint félrerakása mellett is 66 millió forintos különbség lehet a nyugdíjtőkédben és 450 ezer forint a privát nyugdíj kiegészítésedben. Minden egyes év számít tehát, hogy mikor kezded el. 

Összefoglalva

Havonta 20 ezer forintnak már sem akkora vásárlóértéke, sem akkora eszmei értéke nincs, mint 10-15 évvel ezelőtt. Könnyű elszórni, pedig ennyi félretett pénznek is van jelentősége, főleg ha nemcsak gyűlik, de kamatozik is közben.

Amikbe idén érdemes fektetni: először is magadba, ha még nincs, akkor legyen vésztartalékod, ügyfeleink körében népszerűek a nyugdíj megtakarítási formák, a befektetési alapok, a lakástakarékok és többek között a lejáró állampapírral rendelkezőknek is tudunk segíteni. Havonta 20 ezer forintból például 77 millió forintos privát nyugdíjtőkéd is lehet.

Ha szeretnél többet megtudni a befektetésekről és jól jönne pár tipp a takarékoskodáshoz, akkor bátran keress fel minket, és felvázoljuk neked azokat a stratégiákat, amikkel eredményesen tudsz megtakarítani már havi 20 ezer forintból is. Öngondoskodási szakértőinkhez a lenti űrlapon tudsz bejelentkezni egy díjmentes konzultációra.