Egyre több megkeresést kapunk az állampapírokkal kapcsolatban, ugyanis sokan ebben a formában szeretnének megtakarítani, befektetni – de vajon ez jó választás? Cikkünkben szakértővel jártunk utána annak, hogy miért érdemes állampapírt vásárolni, és hogy mikor lehet jobb ötlet egy célhoz kötött megtakarítás (gyermek-, vagy nyugdíj előtakarékosság) választása.

Mi az az állampapír, és milyen funkciója van?

Az állampapír az a Magyar Állam által kibocsájtott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Magyarul te finanszírozod az állam működését – és ezért kamatjövedelmet kapsz. Rövid és hosszú távra is szokták tartani.

Az állampapírok célja a befektetési portfóliókban sokszor a biztonság növelése. A körültekintően megválasztott államkötvényekkel olyan védelmet tud nyújtani a piaci volatilitás ellen, melyre kevés más értékpapír képes. 

Ennek a magas fokú biztonságnak azonban ára van: az alacsony hozam.

Az inflációkövető értékpapírok – mint amilyen például a PMÁP – magas infláció mellett képesek magas hozam felmutatására is. Viszont ez a vásárlóerő csökkenésére alapozó taktika nem mindig kifizetődő, hiszen az embereket a reálhozam érdekli.

Állampapírok előnye-hátránya

Mivel az állakötvények iránt sok befektető érdeklődik, összefoglaltuk a legfőbb előnyöket hátrányokat egy felsorolásban:

 • Az egyik lebiztonságosabb befektetési eszköz

 • Általában hosszú távon kiszámítható kamatláb

 • Likvid

 • Vásárlása alacsony költséggel jár

 • Általánosságban alacsonyabb hozam többi eszköznél

 • Inflációs kockázat

 • Merev feltételek

 • Nem kapcsolódik hozzá semmilyen szolgáltatás

Nyugdíj előtakarékosság: mi az, milyen formái vannak?

A nyugdíj előtakarékossági formákkal úgy tutsz megtakarítani a nyugdíjas éveidre, hogy azt az állam támogatja adóvisszatérítésekkel, és különböző típusú mentességekkel.

Három fő nyugdíj megtakarítási forma van ma Magyarországon: a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár, és a nyugdíj előtakarékossági számla. Mind a három célja az, hogy adókedvezményekkel, különböző visszatérítésekkel és mentességekkel öngondoskodásra buzdítsa a népességet. Ez neked megéri, mert nem függsz az állami nyugdíjaktól, míg az állam csökkenteni tudja jövőbeli költségeit a nyugdíjteher egy részének feloldásával.

Ebben az összefoglaló táblázatban összeszedtük a legfontosabb különbségeket a három állam által támogatott nyugdíj-előtakarékossági forma között.

Nyugdíj befektetések összehasonlítása

Önkéntes nyugdíjpénztárNyugdíjbiztosításNyugdíj előtakarékossági Számla
Ajánljuk:Ha a munkáltatód fizeti helyetted a tagdíjat, vagy már csak 10-12 éved van hátra a nyugdíjig.Ha legalább 13 éved van hátra a nyugdíjig, és fontos számodra a magas hozam lehetősége.Ha jártas vagy a befektetések területén, és aktívan tudsz értékpapírokkal kereskedni.
Nem ajánljuk:Ha saját pénzből tennél félre, vagy legalább 15 éved van hátra a nyugdíjazásodig.Ha kevesebb mint 10 éved van hátra a pihenőévekig, vagy inkább állampapírba fektetnél.Ha nem szeretnél foglalkozni a nyugdíj befektetés menedzselésével, vagy nem értesz hozzá.
Hozam:A választott pénztári portfólió, és részben a magyar gazdaság teljesítményétől függ.A választott befektetési eszközalapok / világgazdaság teljesítményétől függ.Elsősorban a saját értékpapír-kereskedési szaktudásodtól függ.
Költségek:A TKM-ek 0,9% és 2,5% között alakulnak 10 éves távon.A TKM-ek 1,5% és 4% között alakulnak időtávtól és kockázati szinttől függően.A vásárolt befektetési alapok költségeitől függ. 0,2% és 4% között bármennyi lehet.
Lejárat:Az aktuális nyugdíjkorhatár.A 65. születésnapod.Az aktuális nyugdíjkorhatár.
Befektetés:Magyar állampapír és főként hazai értékpapírok.Garantált, menedzselt és vegyes külföldi befektetési alapok.Európai és hazai értékpapírok.
Adókedvezmény:Évi 20%, de maximum 150.000 Ft.Évi 20%, de maximum 130.000 Ft.Évi 20%, de maximum 100.000 Ft.

Ha jobban utánaolvasnál ezeknek a lehetőségeknek, látogass el:

foglalkozó kiemelt cikkeinkre!

Milyen előnye-hátránya a nyugdíj előtakarékosságnak?

Mind a 3 nyugdíj előtakarékossági formának megvan a maga előnye-hátránya. Ha részletesebben össze szeretnéd hasonlítani őket, akkor azt a

Az állampapírokkal összehasonlítva a következő előnyök és hátrányok hozhatóak fel:

 • Visszatérítés az adódból, 100, 130, vagy 150 ezer forint mértékben

 • Az adóvisszatérítések kombinálhatóak, összesen évi 280 ezer forintig

 • Hosszú távú megtakarítás esetén elérhetőek adókedvezmények, sőt adómentesség is

 • Magasabb hozamot képes realizálni egy átlagos állampapírnál

 • Hosszú távú megtakarítás, így kissebb rendszeres ráfordítással nagy kifizetés érhető el

 • Rövid távú befektetésre nem alkalmas, a korai feltörése büntetőkamatot vonhat maga után

 • Illikvid az állampapírhoz képest

 • Ki van téve a piaci ingadozásoknak – ez alól kivétel a fix kamatozású nyugdíj megtakarítás

 • Fix kamatozás esetén az állampapírhoz hasonlóan garantáltan alacsony hozam

A több mint 100 választási lehetőség hasznossága sokat változik például életkorod, szakértelmed, pénzügyi céljaid függvényében. Mi ezért szoktuk minden esetben ajánlani egy független szakértő véleményének kikérését egy ilyen mértékű döntés meghozatala előtt!

Még teljesebb képet szeretnél kapni? Jelentkezz tanácsadásunkra! 👩‍💼👨‍💼

A GRANTIS elsősorban biztosítási és megtakarítási szolgáltatásokkal foglalkozik, ezért a legteljesebb körű szolgáltatást e tekintetben tudjuk nyújtani!

Egyedi értékpapír. állampapír értékesítéssel nem foglalkozunk, de szívesen segítünk nyugdíj illetve gyermekcélú megtakarításaidban – és igény esetén segítünk olyan megtakarítási portfóliók felkutatásában, melyek tartalmaznak államkötvényeket!


Melyik a legjobb állampapír?

Ez egy igen gyakori kérdés, de nem rendelkezünk minden szituácóra érvényes válasszal – főleg ha idevesszük a teljes nemzetközi állampapír-piacot. Azt viszont el lehet mondani, hogy a Prémium Magyar Állampapír inflációkövető sajátossága a magas inflációs ráták mellett egy nagy előny.


Milyen nyugdíj előtakarékosságok léteznek?

Három nyugdíj célú megtakarítást sorolnak ebbe a csoportba: az önkéntes nyugdíjpénztár, ami egy pénztári konstrukció, a nyugdíj-előtakarékossági számla, ami egy a bankok és befektetési szolgáltatók kínálatában megtalálható megoldás, és a nyugdíjbiztosítás, ami egy biztosítói nyugdíj-előtakarékossági módozat.


Mibe fektethetem a pénzem egy megtakarításos életbiztosítással?

Megtakarításos életbiztosítás esetében eszközalapok közül választhatsz, melyeken keresztül állampapírokba, kötvényekbe, részvényekbe, befektetési alapokba, ETF-ekbe és egyéb értékpapírokba fektetheted a pénzed.


Tényleg teljesen biztonságos az állampapír?

Teljesen kockázatmentes befektetés nem létezik, így az állampapír sem teljesen biztonságos. Elvileg amíg a Magyar Állam fennáll, nem lehet gond, de valójában léteznek olyan kiskapuk, amik kockázatokat rejtenek (pl. ha az állam csak magas árfolyamon veszi vissza lejárat előtt az állampapírjait).


Hogyan vehetem ki a pénzem állampapírból?

A pénzedet lejáratkor vagy az állampapír eladásakor kaphatod meg.


Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hol kapható?

Nem csak a Magyar Államkincstáron, hanem a következő pénzintézeteken keresztül is megvásárolható a Prémium Magyar Állampapír: a CIB, a K&H, az MKB, a Raiffeisen, az OTP, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., és az UniCredit fiókhálózatai, valamint a Concorde Értékpapír Zrt., az Equilor Befektetési Zrt., az Erste Befektetési Zrt., a Fundamenta, a GránitBank Zrt, a Hold Alapforgalmazó, a Random Capital Zrt. és az SPB Befektetési Zrt. és a Magyar Posta kijelölt postahelyei.


Mi a Prémium Magyar Állampapír visszaváltási költsége futamidő vége előtt?

A Magyar Államkincstár a névérték 99 százalékáért bármikor visszavásárolja, illetve a különböző forgalmazóknál is vissza lehet váltani ezeket az értékpapírokat. Utóbbi esetben a törvényi rendelkezések és saját üzletszabályzatuk alapján a kereskedők önmaguk határozzák meg a napi árfolyamot. 


Állampapírt ki vásárolhat?

Általánosságban nem jellemző a korlátozás, de ha igen, akkor elsősorban a cégeket és a devizakülföldieket szokták kizárni állampapírok vásárlásából. Cikkünkben minden felsorolt típusnál kitérünk az ilyen korlátozásra ha van.