Főbb megállapítások

  • A nyugdíjcélon túl lakáshiteltörlesztésre és ingatlan felújításra is felhasználhatók lesznek 2025-ben az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások.
  • Tetőcserére, napkollektorra, új konyhabútor beépítésére vagy éppen akadálymentesítésre is lehet fordítani a megtakarítást.

Lakáshiteltörlesztés és felújítás önkéntes nyugdíjpénztárral

Megjelent a kormány oldalán az a törvényjavaslat, amelynek célja, hogy átmenetileg lakáscélokra is felhasználható legyen az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás.

Az önkéntes nyugdíjpénztár jövőre a következő célokra is felhasználható lesz:

  1. lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés önrészére, valamint törlesztésére
  2. lakóingatlan korszerűsítésére és felújítására

A megtakarítás abban az esetben használható fel adómentesen, ha a felújítandó lakás a pénztártag vagy a házastársa vagy a gyermeke tulajdonában áll, vagy a hitelszerződés annak megszerzésére vonatkozik. 

A törvény 2025. január 1-jén lép hatályba és ezek a lehetőségek egy évig, azaz december 31-ig lesznek elérhetőek.

A törlesztés támogatása a gyakorlatban úgy fog működni, hogy a nyugdíjpénztár a teljesített törlesztés befizetését igazoló dokumentum alapján fizeti ki az összeget a pénztártagnak, vagy pedig közvetlenül a hitelt folyósító pénzügyi intézmény részére.

Fűtéskorszerűsítés, tetőcsere és konyhabútor a megtakarításból

A lakás korszerűsítéséhez, illetve felújításához meghatározott építési tevékenységeket fogadnak el. Mutatjuk is a részletes listát az elszámolható tételekről.

Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításból
finanszírozható építési tevékenységek 2025-ben

fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, megújuló energiaforrások alkalmazása
az épület külső szigetelése, lábazatszigetelés, hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatok
külső nyílászáró beépítése, cseréje
tető cseréje, felújítása, szigetelése
klímaberendezés beépítése, cseréje
napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje
lakás helyiségeinek belső fali- vagy padlóburkolatának készítése, cseréje, felújítása
konyhai bútor vagy gép cseréje, beépítése
akadálymentesítési munka
Forrás: az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló törvénymódosítási javaslat alapján

A tervezési, építési és szerelési munkálatok elvégzését számlával szükséges igazolni.

A számlák kibocsátási ideje 2024. október 1. utáni időpont lehet, a számla benyújtása pedig legkorábban 2025. január 1-jén történhet. Egy naptári év alatt legfeljebb három alkalommal lehet élni ezzel a lehetőséggel.

A törvényjavaslatból kiderült még pár részlet, amiről érdemes tudni, mint például, hogy a hiteltörlesztési és a felújítási támogatás összege nem haladhatja meg a 2024. szeptember 30-án fennálló pénztártagi egyenleget. A pénztár az összeget először a tőkerész terhére köteles elszámolni, majd ezt követően terhelhető a hozamrész.

A lakáspiac felpöröghet, de mi lesz a privát nyugdíjjal?

Az önkéntes nyugdíjpénztár több mint harminc éve létező nyugdíj megtakarítási forma, amelynek ma már több mint 1,1 millió tagja van, viszont a fiatalok körében kevésbé elterjedt. A 16 és 29 év közöttiek a takarékoskodóknak mindössze a 4 százalékát teszik ki, de a 30-44 évesek is alig 28 százalékban képviseltetik magukat, akik a leginkább érintettek lehetnének a lakásvásárlásban.

Az új törvényjavaslat hatására a kormány várakozásai szerint jövőre mintegy 300 milliárd forint mozdulhat meg a piacon lakáscélokra és ez közel 30 ezer lakástranzakciót generálhat. 

A Grantis számításai szerint az egy főre jutó önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások átlagos összege 2 millió forint, ami nem feltétlenül egy magas összeg lakáscélra. Az öngondoskodási szakértők szerint a megtakarítás feltörésével veszélybe kerülhet az eredeti cél, az állami nyugdíjat kiegészítő privát nyugdíj elérése, amely az időskori megélhetést biztosítaná, így érdemes mérlegelni a döntés hosszú távú hatásait is. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a törvénymódosítás a másik két nyugdíj előtakarékossági formát: a nyugdíjbiztosítást és a nyugdíj előtakarékossági számlát nem érinti.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználásáról a Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi egyeztetést is meghirdetett, amelyre október 22-ig várják a véleményeket.